Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ αγνοεί την προέλευση 5 εκατ. που περισσεύουν

Με την κατάθεση του Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Νικόλαου Σαλαγιάννη, συνεχίζει το έργο της Εξεταστική Επιτροπή για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ. Ο κ. Σαλαγιάννης μπορεί να κατέχει αυτό το κομματικό αξίωμα από το 2012, αδυνατεί όμως να απαντήσει πως θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να ξεχρεώσει τα δάνειά του.

581c6c651dc524b8078b493b

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο Γενικός Διευθυντής, με ηθικολογικές αναφορές, επέκρινε τις δανειοδοτικές πρακτικές των τραπεζών και, αφού ο ίδιος δήλωσε «εθελοντής» και όχι επαγγελματικό στέλεχος, απαρίθμησε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, στο οποίο, προφανώς, δε συμπεριέλαβε τον εαυτό του.

Όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Λάππας, πήρε το λόγο για να ρωτήσει πότε θα αποπληρωθούν οι δανειακές συμβάσεις, ύψους 200 εκατ. ευρώ, ο κ. Σαλαγιάννης έγινε πιο φειδωλός στο λόγο του. Όπως υπενθύμισε ο κ. Λάππας, αν εκχωρείται το 60% της τακτικής χρηματοδότησης του κόμματος, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, οι οφειλές αυτές θα αποπληρωθούν σε… 499 χρόνια, ενώ ακόμα και αν εκχωρηθεί ολόκληρη η χρηματοδότηση (τακτική και επιμορφωτική), τα δάνεια θα αποπληρώνονταν σε 250 χρόνια.

Μνημείο θράσους η χρηματοδότηση σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

Η ΤτΕ στο Πόρισμά της διαπιστώνει ότι το έτος 2010 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Αντ’ αυτού, με εισήγηση της υποδιεύθυνσης της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), με ημερομηνία 16 Απριλίου του 2010 προς το Γενικό Συμβούλιο Χορηγήσεων, αυξήθηκε η χρηματοδότηση προς το ΠΑΣΟΚ από 96,8 εκατ. σε 99,8 εκα ευρώ. Δηλαδή, ενώ η κρίση χτυπά για τα κάλα την πόρτα της Ελλάδας, αυξήθηκε ο δανεισμός του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, όπως ανέφερε ο Σπ. Λάππας, υπάρχουν έγγραφα (αριθμ. πρωτ. 321/29-7-2010 του ΠΑΣΟΚ που υπογράφεται από τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο και το από 22-6-2010 της ΝΔ, που υπογράφεται από τον Μενέλαο Δασκαλάκη), με τα οποία τα δύο κόμματα ζητούν, μεσούσης της κρίσης και των επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων, αύξηση της δανειοδότησής τους, διότι, όπως αναφέρουν, αναμένεται αύξηση του ποσού της κρατικής χρηματοδότησης, λόγω αύξησης των κρατικών εσόδων. Μάλιστα, από την εισαγγελική έρευνα αυτές οι επιστολές χαρακτηρίζονται σαν μνημείο θράσους. Η ΑΤΕ, ενεργώντας προκλητικά αύξησε τη δανειακή χρηματοδότηση και στα δύο κόμματα. «Πρόκειται για μια αδικαιολοόγητη με τραπεζικά κριτήρια, πολιτική απόφαση», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν ξέρει την προέλευση των 5 εκατ. που περισσεύουν

Από την έκθεση των ελεγκτών στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ έχει προκύψει ότι στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν σε μετρητά 15 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα συνεχιζόταν ο υπέρογκος δανεισμός. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, τα 9,7 εκατ. ευρώ προήλθαν από δανεισμό, ενώ για τα υπόλοιπα ο κ. Σαλαγιάννης «δεν ξέρει» αν ήταν «μαύρα» και ποια ήταν η προέλευσή τους ενώ δεν μπόρεσε να αποσαφηνίσει αν το ποσόν αυτό ή το εκάστοτε περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου σε ρευστό εμφανιζόταν στους ισολογισμούς του ΠΑΣΟΚ. 

Το κόλπο της τετραπλής εκχώρησης

Το κόλπο της παράλληλης εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης απ’ ό,τι φαίνεται είναι εναρμονισμένη πρακτική που ακολουθούσαν με ευλάβεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Εν αντιθέσει με την αξιωματική αντιπολίτευση, που είχε κάνει τριπλή εκχώρηση της κρατικής επιχορήγησης, το ΠΑΣΟΚ έκανε τετραπλή εκχώρηση. Δηλαδή, έβαλε ως ενέχυρο την ίδια κρατική χρηματοδότηση σε τέσσερις τράπεζες. Το γεγονός αυτό επισήμανε ο κ. Λάππας, αναφερόμενος στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του Ροβέρτου Σπυρόπουλου (πρώην γενικός Διευθυντής του κόμματος και πρώην διοικητής του ΙΚΑ), λόγω της τετραπλής εκχώρησης το 2010 και το 2011 τγης κρατικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ.

«Από το 2009-2010 και μέσα σε 18 μήνες το ΠΑΣΟΚ πήρε συνολικά από κρατικές επιχορηγήσεις και δάνεια σύνολο 118 εκατ. ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;» ρωτήθηκε από τον Σπύρο Λάππα, με τον κ. Σαλαγιάννη να αδυνατεί να απαντήσει επί της ουσίας. 

«Δεν έχω ιδέα για τις μίζες»

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Σαλαγιάννης από τον Δημήτρη Καμμένο για το τι γνωρίζει σε σχέση με τα λεφτά από τις μίζες της Siemens, εκείνος αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας πως το θέμα έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. «Είπατε πριν πως ένας πρόεδρος κόμματος γνωρίζει τι γίνεται στα ταμεία του κόμματος του» είπε αρχικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και μπήκε μετέπειτα στην ουσία: «Όταν υπήρχαν καταγγελίες και καταθέσεις σε εισαγγελείς για τα μαύρα λεφτά σε κάποιο ταμείο, τα πήρε το κόμμα και τα δικαιολόγησε πιθανώς με κουπόνια, γνώριζε ο πρόεδρος για αυτά τα μαύρα λεφτά;». Ο Γενικός Διευθυντής αρχικά έκανε λόγο για ερώτηση που σκοπό έχει τη δημιουργία εντυπώσεων, ενώ έριξε το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη που μόνο εκείνη είναι αρμόδια για να αποφανθεί επί του θέματος.«Είναι δυνατόν να μπούμε σε τέτοια χωράφια; Να σας πω τώρα εγώ αν και πώς και τι… Δεν έχω τέτοια ένδειξη και γνώση», ενώ κατέληξε λέγοντας: «Αυτό έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Είναι άλλο ζήτημα και δεν θέλω να δώσω καμία απάντηση».

«Εσείς θα δανειοδοτούσατε το ΠΑΣΟΚ;»

Όταν πήρε το λόγο η Αννέτα Καββαδία κατέθεσε το εύλογο ερώτημα, αν ο κ. Σαλαγιάννης στην περίπτωση που ήταν τραπεζίτης θα δάνειζε το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο πως οι δαπάνες ήταν περισσότερες από τα έσοδα του κόμματος. «Δεν σας ζήτησαν ούτε ένα business plan για να διασφαλίσουν τα δανειοδοτημένα ποσά» επεσήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο 40 εκατ. ευρώ το 2010, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε 26 εκατ. ευρώ δαπάνες και 20 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση. Ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος της αντιπολίτευσης απάντησε πως δεν ήταν επί της ουσίας δάνειο αυτό, αλλά μπήκαν στον αλληλόχρεο λογαριασμό. «7 – 8 εκατ. ευρώ έμειναν στα ταμεία» πρόσθεσε ο κ. Σαλαγιάννης.

Η κ. Καββαδία αναφέρθηκε και στο τρικ που χρησιμοποιούσαν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για να φαίνονται ενήμερα τα δάνεια, με τις τράπεζες να αυξάνουν το όριο δανεισμού. «Ο αλληλόχρεος δανεισμός δεν είναι τρικ» είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ.

Όταν η κ. Καββαδία ρώτησε για το πού πήγαν αυτά τα λεφτά, λόγω των παραστατικών που δεν δικαιολογούν συγκεκριμένα ποσά, εκείνος απάντησε πως «γίνονταν πληρωμές». «Αν κάναμε υπερβολικές αγορές ή διαφήμιση, αυτό είναι πολιτική κριτική και όχι ποινική» τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας: «Αν στα ευρήματα αναφέρονται τέτοια θέματα, αναφέρονται στις αδυναμίες του μονογραφικού συστήματος».

«Η Δημοκρατία έχει έξοδα»

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε ότι η πρόβλεψη των δανείων για ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (σ.σ. δηλαδή ο τραπεζικός κίνδυνος) φτάνει το 90%, ενώ αυτά των ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ 0% γιατί εξυπηρετούνται πλήρως.

Το ζήτημα που έθεσε ο κ. Σαντορινιός είναι πως τα συνέδρια του κόμματος της Φώφης Γεννηματά ήταν πολυδάπανα και πως τα έξοδα πραγματοποίησής τους εκτοξεύονταν από την πληρωμή των μετακίνησης και διαμονής των στελεχών.

«Συμπέρασμα, δανειστήκατε αρκετά και ξοδέψατε αλόγιστα πολλά λεφτά σε μετακινήσεις συνέδρων και δαπάνες, έχοντας εκτινάξει το χρέος σας», με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι αντί το ΠΑΣΟΚ να πληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις το 2011, πλήρωνε τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία των συνέδρων.

Στους υπαινιγμούς που κατέθεσε ως απάντηση ο κ. Σαλαγιάννης, ρώτησε αν ο ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο συνέδριο πλήρωσε τη μεταφορά και τη διαμονή των συνέδρων, με τον κ. Σαντορινιό να απαντά πως φιλοξένησα τρεις συντρόφους στο σπίτι μου». Μάλιστα, πρόσθεσε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν στο κόμμα το 40% του μισθού τους για να πληρώνεται το δάνειο του κόμματος.

Κάπου εκεί πετάχτηκε ο κ. Λοβέρδος για να διαδραματίσει το γνωστό του ρόλο ως συνήγορος των εξεταζόμενων, ενώ στη συνέχεια ο κ. Σαλαγιάννης για να δικαιολογήσει τις πρακτικές του κόμματος που υπηρετεί υποστήριξε ότι «η Δημοκρατία έχει έξοδα».

«Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ και όχι αυλικός»

Σαν καρφί ακούστηκε η απάντηση που έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ όταν ρωτήθηκε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ειδικότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε από τον κ. Σαλαγιάννη την πολιτική του άποψη σχετικά με τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου περί συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. «Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, δεν ήμουν ποτέ αυλικός κάποιου προέδρου» είπε επί λέξει ο κ. Σαλαγιάννης, ενώ στη συνέχεια μάζεψε κάπως τα λεγόμενά του, προσθέτοντας ότι ο κ. Βενιζέλος είναι βουλευτής του κόμματος και πως δεν ξέρει ότι έχει πει κάτι τέτοιο. 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…