Ο Γέλτσιν εξομολογείται στον Κλίντον γιατί επέλεξε τον Πούτιν για διάδοχο

Ο Μπόρις Γέλτσιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον τον Σεπτέμβριο του 1999, του ανέφερε τους λόγους που τον έκαναν να επιλέξει ως διάδοχο του τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα στενογραφημένα πρακτικά της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Μπίλ Κλίντον

NewsRoom 31/08/2018 | 14:58

Από τα πρακτικά αυτά συμπεραίνεται ότι η συνομιλία μεταξύ Γέλτσιν και Κλίντον πραγματοποιήθηκε περίπου έναν μήνα μετά τις 9 Αυγούστου, όταν ο Γέλτσιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό κατονόμασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως διάδοχο του. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Γέλτσιν ανέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ότι σύντομα θα γνωρίσει τον Πούτιν και σε σχέση με αυτό του ανάλυσε ποιος είναι ο διάδοχος του.

«Μου πήρε πολύ χρόνο για να σκεφθώ ποιος θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Ρωσίας το 2000» είχε δηλώσει ο τότε Ρώσος πρόεδρος στον συνομιλητή του και είχε προσθέσει: «Σε τελική ανάλυση τον συνάντησα (τον Πούτιν-σ.σ), μελέτησα το βιογραφικό του, τα ενδιαφέροντα του, τον κύκλο του και τα λοιπά. Κατέληξα στο ότι είναι ένας άνθρωπος με θέληση, ο οποίος είναι ενήμερος για καθετί που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του. Δίνει επίσης μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες και είναι ισχυρός και πολύ επικοινωνιακός. Μπορεί εύκολα να δημιουργήσει καλές σχέσεις και επαφές με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται. Είμαι πεπεισμένος ότι θα δείτε ότι είναι ένας εταίρος με υψηλή κατάρτιση».

Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας διαβεβαίωσε μάλιστα τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει στη γραμμή της Δημοκρατίας. «Θα συνεχίσει τη γραμμή του Γέλτσιν στην κατεύθυνση της δημοκρατίας και την ανάπτυξη της οικονομίας και θα διευρύνει τις επαφές της Ρωσίας. Διαθέτει ενέργεια και μυαλό για να πετύχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιέλτσιν.

Στην ίδια τηλεφωνική συνομιλία ο Γέλτσιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υποψηφιότητα του Πούτιν θα υποστηριχθεί στις εκλογές του 2000. Στις 9 Αυγούστου του 1999 ο Μπόρις Γέλτσιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανήγγειλε ότι αποφάσισε να οδηγήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση του Σεργκέι Στεπάσιν ζητώντας από την Κρατική Δούμα να εγκρίνει ως πρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα ο Μπορίς Γέλτσιν επισήμανε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι βλέπει ως διάδοχο του τον Πούτιν και πιστεύει ότι ο Πούτιν θα καταφέρει «να συσπειρώσει την κοινωνία».

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Η Αμερικανική Βιβλιοθήκη Μπίλ Κλίντον δεν ήρθε σε συμφωνία με το Κρεμλίνο για την δημοσίευση των συνομιλιών του Αμερικανού πρώην προέδρου με τον πρώτο πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν οι οποίες αφορούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όχι, δεν είχαν συμφωνήσει, δεν υπήρξαν διαβουλεύσεις» δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι υπάρχει μια πρακτική άρσης του απόρρητου χαρακτήρα παρόμοιων συνομιλιών. «Δεν υπόκεινται πάντα στην άρση του απορρήτου, (οι συνομιλίες αυτές-σ.σ), κατά κανόνα, φυσικά, δεν αίρεται ο χαρακτήρας του απορρήτου εγγράφων τα οποία αφορούν εν ενεργεία πολιτικούς. Αυτή είναι μια διεθνής πρακτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

 Κλίντον προς Γέλτσιν: «Παρατήρησα ότι αδυνατίσατε….πρέπει να τρώτε κάτι...»

Ο Μπόρις Γέλτσιν και ο Μπιλ Κλίντον ως πρόεδροι κατά την διάρκεια των τηλεφωνικών τους συνομιλιών και συναντήσεων μιλούσαν και για διάφορα προσωπικά θέματα, όπως για το διαιτολόγιο τους ή τα περιττά τους κιλά, καθώς και για τις δυσκολίες διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό φαίνεται από τα πρακτικά των συνομιλιών που είχαν τότε οι δύο ηγέτες.

Τον Απρίλιο του 1996 οι δύο ηγέτες κατά την διάρκεια δείπνου στο Κρεμλίνο συζητούσαν για την προεκλογική εκστρατεία του Γέλτσιν και για μια σειρά άλλα θέματα. Σε κάποια στιγμή ο πρόεδρος Κλίντον μίλησε για τη σιλουέτα του Γέλτσιν. «Παρατήρησα ότι αδυνατίσατε. Πρέπει να τρώτε κάτι» είπε ο Κλίντον. «Δεν τρώω πολύ το πρωί και το βράδυ. Στην διάρκεια της ημέρας βέβαια τρώω φυσικά, τα μισά από αυτά που μου φέρνουν» ήταν η απάντηση του τότε Ρώσου προέδρου. Στις 18 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ρωσία, οι πρόεδροι Κλίντον και Γέλτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ο Γέλτσιν εξέφρασε τα παράπονα του στον Κλίντον, λέγοντας ότι ο προεκλογικός αγώνας τον έχει εξαντλήσει και πως το φθινόπωρο θα συνεχίσει τον αγώνα για την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία. «Είδα φωτογραφίες στις οποίες χορεύετε με τις κοπέλες μουσικού συγκροτήματος και φαινόσασταν περίφημα. Λυπάμαι που κανείς δεν διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις και για μένα» είπε ο Κλίντον και ο Γέλτσιν άρχισε να γελάει.

Οι δύο ηγέτες επανήλθαν στο θέμα της εμφάνισής τους κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στις 20 Ιουνίου 1997. Ο Κλίντον στην αρχή της συνάντησης έκανε κομπλιμέντο στον Γέλτσιν, λέγοντας του ότι είναι σε καλή φόρμα. «Δεν μου είναι μεγάλο αυτό το κοστούμι; Κάτι του λείπει εδώ πέρα» είπε ο Γέλτσιν δείχνοντας την κοιλιά του. «Είναι σαν να χάνεις ένα παλιό σου φίλο!» είπε γελώντας ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Έχασα 30 κιλά. Αλλά το κεφάλι μου άρχισε να δουλεύει πιο γρήγορα, έγινα τώρα πιο δραστήριος! Αλλά γέρασα λιγάκι» συνέχισε ο Γέλτσιν. «Φαίνεστε περίφημα!» απάντησε ο Κλίντον και ο Μπόρις Γέλτσιν συνέχισε αστειευόμενος: «Θα προτιμούσα να μου κάνει γυναίκα ένα τέτοιο κομπλιμέντο».

 Η ιστοσελίδα της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Μπίλ Κλίντον: https://www.clintonlibrary.gov/