Newsroom

Newsroom

Ο φόβος του Μαξίμου για τον κορονοϊό δίνει τον ρυθμό στο δημόσιο

Ο φόβος του Μαξίμου για εκ νέου εξάπλωση του κορονοϊού αποτυπώνεται και στις αποφάσεις για τις νέες συνθήκες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. 

5edfb9aa825e63740722bba1

Οι κυβερνητικές διευκρινίσεις για την πλήρη επαναλειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, εκπέμπουν εμφανώς ανησυχία. Εμπεριέχουν προβλέψεις ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας, αλλά προτάσσουν κυρίως την ατομική ευθύνη εργαζόμενων και εξυπηρετούμενων πολιτών – ώστε να μην αυξηθούν τα κρούσματα Covid-19.

Είναι ενδεικτικό ότι σε έγγραφο με την ένδειξη «Εξ. Επείγον» και την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο που έφτασε σε υπουργεία, δήμους και περιφέρειες, αναδεικνύεται με έμφαση ως πιο πρόσφορη επιλογή, ακόμα και τώρα, που επαναλειτουργούν πλήρως οι δημόσιες υπηρεσίες, το προγραμματισμένο ραντεβού.

Με θέμα «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού», το έγγραφο εστάλη αργά το απόγευμα της Τρίτης (9.6.2020), ημέρα κατά την οποία είχε τεθεί εκ νέου σε πλήρη λειτουργία το δημόσιο, με δυνατότητα και αυτοπρόσωπης παρουσίας των πολιτών. Είχε ήδη ορισθεί ότι η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Παράλληλα, οι οδηγίες ήταν ότι με ευθύνη του Προϊσταμένου τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών.

Με τη διευκρινιστική εγκύκλιο (ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ, Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.69/119/οικ.11682-9.62020), ενισχύεται περαιτέρω το πλέγμα των μέτρων για αποφυγή διασποράς, «δεδομένου ότι ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο έγγραφο αναφέρονται εν συνόψει όσα είναι ήδη γνωστά για τη διασφάλιση των όρων υγιεινής στους χώρους εργασίας, περιλαμβανομένων των προβλέψεων για την εξυπηρέτηση των πολιτών, που πλέον είναι δυνατή και με αυτοπρόσωπη παρουσία τους. Και σε αυτά προστίθενται τα εξής: «Ωστόσο, δεδομένου ότι συντρέχουν ακόμη οι λόγοι που επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θεωρείται πλέον πρόσφορη επιλογή, στο πλαίσιο προστασίας της υγείας τόσο των εξυπηρετούμενων πολιτών όσο και των υπαλλήλων του Δημοσίου, η εξυπηρέτηση του κοινού να εξακολουθήσει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στις προηγούμενες σχετικές εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας, αλλά όχι αποκλειστικά».

Βεβαίως, σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι πολίτες προσέρχονται αυτοπροσώπως στις δημόσιες υπηρεσίες, θα πρέπει, τηρουμένων των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, να εξυπηρετούνται.

Όμως, είναι ενδεικτική η αναφορά στο έγγραφο ότι δέον είναι, αιτήματα ή ερωτήματα, τα οποία δύνανται να ικανοποιηθούν μέσω τηλεπικοινωνιακού τρόπου εξυπηρέτησης ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, να διατυπώνονται και να απαντώνται χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι για τις ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου (είτε οι ίδιοι είτε λόγω ατόμων που συνοικούν μαζί τους), εξακολουθεί να πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την απασχόλησή τους «σε υπηρεσίες back office ή σε σταθμούς εργασίας που θα καθιστούν κατά το δυνατόν ασφαλή την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Υπηρεσία».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο έγγραφο Θεοδωρικάκου υπάρχει μια σημαντική επισήμανση. Ισχύει η αναστολή για την υποβολή αιτήσεων ή διοικητικής προσφυγής ενώπιον της διοικήσεως έως 12.6.2020. Όμως, τονίζεται ότι «οι πολίτες δύνανται κατά τη διάρκεια ισχύος της εν λόγω αναστολής να υποβάλουν τυχόν αιτήσεις ή προσφυγές και οι αρμόδιες Υπηρεσίες υποχρεούνται να προβαίνουν σε κάθε απαιτούμενη εκ του νόμου σχετική ενέργεια σε απάντηση των υποβληθεισών αιτήσεων ή προσφυγών των πολιτών».

Πηγή: Documentonews.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…