ΑΜ

Αντώνης Μποσκοΐτης

Ο Φίλιππος Καμπούρης, η υποψηφιότητα του στη δημαρχία του Κερατσινίου και η ανεκδιήγητη καμπάνια του

Κατεβαίνω για δήμαρχος ή trash me tender! 

53890980 1963811703744260 2407832797273128960 n

Πριν από λίγες ώρες, μεσημέρι της 24ης Μαΐου του σωτηρίου έτους 2019, είχα μια κλήση στο κινητό μου από ένα άγνωστο νούμερο που ξεκινούσε από 212. «Καμιά προσφορά της wind θά’ ναι» σκέφτηκα, «ή με ψάχνουν από τα taste ‘n’ diet να ρωτήσουν πως μου φαίνεται το μενού τους». Αντ’ αυτού ακούω μια σοβαρή ανδρική φωνή να μου λέει τα εξής σε τόνο φανατισμένου ρομπότ: «Χαίρετε. Ονομάζομαι Φίλιππος Καμπούρης και ζητάω τη στήριξη σας»! Μένω κόκαλο, μα πριν προλάβω ν’ απαντήσω δια της ερωτήσεως «Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Καμπούρης, του Μίστερ Μπούτια και του Εθνικού Σταρ;», συνειδητοποιώ πως μου μιλάει…τηλεφωνητής! Εννοείται πως έκλεισα κατευθείαν το τηλέφωνο, μην έχοντας χρόνο για χάσιμο, μένοντας ταυτόχρονα απληροφόρητος για το πρόγραμμα του κυρίου Καμπούρη σε περίπτωση που δώσει ο Γιαραμπής και βγει Δήμαρχος. 

Το αγαπάω το Κερατσίνι, εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα, εκεί παρακολούθησα τα πρώτα μου καλλιτεχνικά μαθήματα από έξι ετών, εκεί γνώρισα τι θα πει καλή τοπική αυτοδιοίκηση επί των ημερών του κομμουνιστή δημάρχου Δημήτρη Σαράφογλου. Μία από τις πιο όμορφες μνήμες που έχω από τη γενέτειρα πόλη μου, την οποία πλέον επισκέπτομαι σπανιότατα, είναι η αδερφοποίηση της το 1986 με την πόλη Presov της πρώην Τσεχοσλοβακίας. Μέσω μάλιστα αυτής της αδελφοποίησης των δύο πόλεων και βασικά του πολιτιστικού κέντρου του τότε δήμου Κερατσινίου, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας στα 13 μου χρόνια. 

Καθώς τα χρόνια περνούσαν και ο Σαράφογλου μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη λήξη βεβαίως της άκρως επιτυχημένης θητείας του, η αλήθεια είναι πως το Κερατσίνι δεν ευτύχησε από δημάρχους. Ανήκει κι αυτό, βλέπεις, στις μικρές πόλεις της επικράτειας που τη δημαρχία του διεκδίκησαν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι, των οποίων η σχέση με τον πολιτισμό και γενικά το κοινό όφελος ήταν ίδια με τη σχέση ενός ελέφαντα με το μαντολινομπούζουκο. Μιλάω για όσο εγώ ζούσα στο Κερατσίνι, από κει και πέρα δεν είχα κανένα ενδιαφέρον για τα δημαρχιακά του. 

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκα για τη σημερινή διεκδίκηση του δήμου Κερατσινίου από τον Φίλιππο Καμπούρη.  Τον Καμπούρη, τον οικοδεσπότη των απείρου κάλλους εκπομπών της trash TV, όπου κατά καιρούς είχαν παρελάσει ο Εθνικός Σταρ, ο Μίστερ Μπούτια, η Κάλλη Φέρρη, η Μπεζαντάκου κι ένα σωρό άλλα πρόσωπα ενός μεταμεσονύκτιου ή και μεσημεριανού φελλινικού θιάσου. Και, ως γνωστόν, μετά τα μεσάνυχτα δεν υπάρχει μικρό και μεγάλο κανάλι, τα πάντα είναι για τους πάντες ελέω ζάπινγκ. Ο Καμπούρης χτύπαγε νούμερα, έκανε τηλεθέαση και στο κάτω – κάτω την πλάκα του έκανε με ανθρώπους που, σύμφωνα με τις πηγές μου, τσίμπαγαν κάνα εφτακοσάρι ευρώ το μήνα για να βγαίνουν όποτε τους το ζητούσε να μαλώνουν, να βρίζονται και να ξεκατινιάζονται. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, μέσα στο μύλο που λέγεται ελληνική τηλεόραση και που όλα τα αλέθει, χίλιες φορές να βλέπεις τον επικό καυγά της τρανς περφόρμερ Εύας Κουμαριανού με τη Βουνελάκου παρά την προπαγάνδα του κάθε γραβατωμένου τηλεπαρουσιαστή του ΣΚΑΪ και όχι μόνο! 

Αυτή είναι η μία παράμετρος του θέματος «Καμπούρης, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου». Η παράμετρος δηλαδή που μπορείς να τον δεις με μία συμπάθεια, αλλά σε καμία περίπτωση με σοβαρότητα. Διότι υπάρχουν άλλες δύο παράμετροι, για τις οποίες θα τολμούσα να τον χαρακτηρίσω έως και επικίνδυνο για τη δημόσια ζωή του τόπου – πόσο μάλλον της πόλης που γεννήθηκα και μεγάλωσα, όπως είπα. 

Η άλλη παράμετρος, λοιπόν, είναι η φύση της προεκλογικής καμπάνιας του. Ο Καμπούρης αποφαίνεται μανιακός της εξουσίας και νομίζει πως επειδή κάποτε γελούσε ο κόσμος από τους δέκτες του με τα χαΐρια του, θα τον εμπιστευθεί κιόλας για τη δημαρχία. Έλεος! Δεν φτάνει που εδώ και μέρες λάμβανα sms στο κινητό μου για την προεκλογική ομιλία του στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι, έφτασε στο σημείο τώρα να πάρει δική του τηλεφωνική γραμμή απ’ όπου απευθύνεται στους υποψήφιους ψηφοφόρους του με ύφος στρατάρχη, τελάλη και μανάβη μαζί! Δεν είναι λίγοι οι Κερατσινιώτες, επίσης, που εξέφρασαν παράπονα για την ηχορύπανση της καμπάνιας του, η οποία ξεπερνάει σε παλμό ακόμη κι αυτή της ρίψης φυλλαδίων πόρτα – πόρτα. Τα τελευταία απογεύματα, όπως με ενημερώνουν από το κοντρόλ, αυτοκίνητα με μεγάφωνα κάνουν κύκλους τα τετράγωνα του Κερατσινίου χωρίς να είναι φυσικά ούτε τα «Καρπούζια ο Γλύκας», ούτε και ο «Παλιατζής». 

Πάμε τώρα και στην τελευταία παράμετρο της υποψηφιότητας του, την πλέον αρνητική και επικίνδυνη, που ποντάρει στην άγνοια των ανθρώπων! Προσέξτε: Μπορεί να οφείλεται και σε δική του άγνοια, συνθήκη που κάνει τα πράγματα ν’ αγγίζουν το όριο του τραγέλαφου! Ένα από τα βασικά μέτρα που θα πάρει ο Καμπούρης άπαξ και βγει δήμαρχος είναι να σταματήσει την ίδρυση τζαμιού στο Κερατσίνι. Και δεν εννοώ τζαμιού τύπου ”βιτρό”, αλλά του χώρου λατρείας των αδερφών ημών μουσουλμάνων. Ωχ, το μάτι μου! Καταρχάς πότε και από ποιον άκουσε ο υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου ότι θα φτιαχτεί τζαμί στην πόλη του; Μπας και το μπέρδεψε με το φουγάρο που στέκει επιβλητικό από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και που για να φας στην από κάτω ταβέρνα δυο κεφτέδες και μία χωριάτικη πρέπει να τα σκάσεις χοντρά, «τουριστικά» που λέμε; Πολύ πιθανό ο Καμπούρης να μην ξέρει τι του γίνεται, μια και θα εννοεί – υποθέτω –  το λουτρό-χαμάμ «Βαλκάνια», που έμεινε γνωστό ως «Λουτρά Παλαντζιάν», από το όνομα του Αρμένιου επιχειρηματία Αρτίν Παλαντζίαν που το ανέγειρε. Το χαμάμ χτίστηκε στην προσφυγική γειτονιά το 1925 και λειτούργησε για αρκετές δεκαετίες, καλύπτοντας τις ανάγκες των Μικρασιατών κατοίκων της. Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1993 από το υπουργείο Πολιτισμού και κατόπιν απαλλοτριώθηκε από τις Κτιριακές Υποδομές (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) ώστε να μετατραπεί σε σχολείο. Ωστόσο παρέμεινε πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο, με τον κίνδυνο της κατάρρευσης να είναι ορατός. Ευτυχώς το 2017 παραδόθηκε προς λειτουργία, αφού μεταμορφώθηκε σε ένα εντυπωσιακών προδιαγραφών ανακαινισμένο κτίριο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως καλλιτεχνικό σχολείο, ειδικευμένο στις εικαστικές τέχνες! 

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα γνωστά ακροδεξιά sites άστραψαν και βρόντηξαν του στυλ «Θα μας ισλαμοποιήσουν, έρχονται οι ξένοι να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας» και όλα αυτά τα «ωραία», που μπορεί να ακούγονταν αστεία αν δεν έσταζαν χολερικό μίσος. Εδώ τώρα έγκειται η επικίνδυνη αφασία του Φίλιππου Καμπούρη: Προκειμένου να τσιμπήσει ψήφους και να εκλεγεί, καλλιεργεί τα πιο ταπεινά εθνικιστικά ένστικτα των δημοτών του, υιοθετώντας μία ακροδεξιά ατζέντα. Πετάει φυλλάδια και κρεμάει banners με τη φάτσα του και, ουσιαστικά, με το σύνθημα «Έξω οι ξένοι». Ομιλεί για συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι του τωρινού δημάρχου Βρεττάκου με την κυβέρνηση για ανέγερση τεμένους στο Κερατσίνι. Που ειν’ το πρόβλημα, θα μου πεις, εδώ έβαζε την Κουμαριανού να βγαίνει και να λέει ότι υπήρξε πατέρας και παππούς, που θα μπορούσε βέβαια, αλλά κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη…Ωστόσο, δεν είναι όλα πλάκα, δηλαδή δεν είναι έτσι τα πράγματα! Με ψέματα και φημολογίες δεν βγήκε κανείς δήμαρχος σε μία πόλη που τόσο το προσφυγικό, όσο και το λαϊκό εργατικό στοιχείο ήταν ζωηρό και ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα. Προεκλογικές καμπάνιες σαν τη δική του οπλίζουν για μια ακόμη φορά το χέρι άνανδρων επίδοξων φονιάδων που έστειλαν στο νοσοκομείο τις προάλλες τους Αιγύπτιους εργάτες. 

Παίζει βέβαια να παραπήρα στα σοβαρά τώρα τον εν λόγω υποψήφιο δήμαρχο και να καταναλώνω αδίκως φαιά ουσία. Όπως και νά’χει, οι ρητορικές μίσους, όταν ειδικά κυμαίνονται σε ανόητα και ανυπόστατα πλαίσια, δεν έχουν θέση στο Κερατσίνι. Ας επιστρέψει τάχιστα στην trash TV ο Καμπούρης και ν’ αφήσει τα δημαρχιλίκια. Την ξέρει καλά και του πάει η trash TV! Διαφορετικά, βλέπω στα Λιπάσματα στο λιμάνι να τραγουδάνε για να ψυχαγωγήσουν το λαό η Μπεζαντάκου με τον Μίστερ Μπούτια και η Βέρα Λάμπρου με τον Ταμπάκη της Ανίτας Πάνια. Και, πολύ λυπάμαι, αλλά εκτός τηλεοπτικού κουτιού, δεν θα είναι σουρεαλισμός, δεν θα είναι καν χαβαλές. Θα είναι εφιάλτης!  

* Ως φαίνεται, δεν θα ήμουν ο μόνος που δέχτηκα τηλεφώνημα από τη γραμμή υποστήριξης του κυρίου Καμπούρη. Αυτό φανερώνει η ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό στο facebook του Κερατσινιώτη καραγκιοζοπαίχτη Πάνου Καπετανίδη! Θεούλης! 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…