Newsroom

Newsroom

Ο φιλέλληνας γάλλος ψυχαναλυτής Ρεζινάλντ Μπλανσέ παρουσιάζει στην Αθήνα το βιβλίο του για την κρίση

Ένα διαφορετικό χρονογράφημα της κρίσης μέσα από τα μάτια του διεθνούς φήμης ψυχαναλυτή για την περίοδο 2011-2017. «Πορτρέτα» πολιτικών όπως του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη. Μία ιδιαίτερη ψυχαναλυτική ματιά σε κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας όπως η είσοδος στα μνημόνια, το κλείσιμο της ΕΡΤ, η άνοδος της Χρυσής Αυγής και το δημοψήφισμα.

53076406 2337627429602210 30968655529377792 n 1

Ο φιλέλληνας Γάλλος ψυχαναλυτής Ρεζινάλντ Μπλανσέ κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο στα ελληνικά αφιερωμένο στις «Πολιτικές του ψυχαναλυτή».  

Πρόκειται για ένα διαφορετικό χρονογράφημα της κρίσης μέσα από τα μάτια του διεθνούς φήμης ψυχαναλυτή και αφορά την περίοδο 2011-2017. Στις σελίδες του βιβλίου μπορεί να διαβάσει κανείς από τα πορτρέτα πολιτικών όπως του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη μέχρι και αναλύσεις για την αύξηση της βίας και των αυτοκτονιών την περίοδο της κρίσης. Μία ιδιαίτερη ψυχαναλυτική ματιά πάνω σε κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας όπως η είσοδος στα μνημόνια, το κλείσιμο της ΕΡΤ, η άνοδος της Χρυσής Αυγής και το δημοψήφισμα. 

Παράλληλα, τα κείμενα του βιβλίου πέρα από την ψυχανάλυση για την ελληνική κρίση, σχολιάζουν διεθνή ζητήματα όπως η Τζιχάντ, η εκλογή Τραμπ και η μετανάστευση. Τέλος, ο Ρεζινάλντ Μπλανσέ παραθέτει μελέτες εφαρμοσμένης ψυχανάλυσης, μελέτες πολίτιμες για την βιβλιοθήκη των φοιτητών, των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας κι όχι μόνο. 

Βιβλιοπαρουσίαση:

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019, στις 19:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» 
Είσοδος ελεύθερη – Βεβαίωση Παρακολούθησης

Ομιλητές:

Αριστείδης Μπαλτάς, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΜΠ, πρώην Υπουργός, Βουλευτής

Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής, ΑΠΘ

Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόδερος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Συντονίστρια:

Λιάνα Θεοδωράτου, καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (NYU)

Βιογραφικό:

Ο Ρεζινάλντ Μπλανσέ (Reginald Blanchet) είναι ψυχαναλυτής. Είναι μαθητής του Ζακ-Αλέν-Μιλέρ (Jacques-Alain Miller) με τον οποίο έκανε την ανάλυση του. Έλαβε την ψυχαναλυτική του εκπαίδευση στη Γαλλία στο πλαίσιο της Σχολής του Φροϊδικού Αιτίου (Ecole de la Cause Freudienne) της οποίας είναι μέλος με τον τίτλο “Αναλυτής με Εγγυημένη Εκπαίδευση” (ΑΜΕ). Είναι επίσης μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής (NLS) και της Παγκόσμιας Εταιρίας Ψυχανάλυσης (AMP). Γεννήθηκε το 1950 στο Πορτ-ο-Πρενς (Αϊτή). Σπούδασε φιλοσοφία, κοινωνιολογία, ψυχανάλυση και νέα Ελληνικά στο Παρίσι. Από το 1998 ζει στην Ελλάδα και εργάζεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει στην Ακαδημία Κλινικών Σπουδών (ΑΚΣΠΑ). Από το 2000 παραδίδει στη Θεσσαλονίκη ένα τακτικό ψυχαναλυτικό σεμινάριο για την κλινική εκπαίδευση. Άρθρα και εργασίες του έχουν, μεταξύ άλλων, δημοσιευτεί, στα γαλλικά, στα περιοδικά La Cause freudienne, Quarto, Mental, Lettre mensuelle de l’ Ecole de la Cause Freudienne, Lacan Quotidien (on line) και, στα ελληνικά, στο περιοδικό Η Ψυχανάλυση (έκδοση της Ελληνικής Εταιρίας της ΝΛΣ).  Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας της NLS της οποίας διετέλεσε πρώτος πρόεδρος (2006-2010). Συμμετέχει στη μετάφραση στα ελληνικά κειμένων του Ζακ Λακάν, του Ζακ-Αλέν Μιλέρ και άλλων ψυχαναλυτών του Φροϊδικού Πεδίου.

Οπισθόφυλλο:

Η πολιτική του ψυχαναλυτή πραγματώνεται κατ’ ουσίαν στην καθοδήγηση της θεραπείας που αναλαμβάνει. Πρόκειται για πολιτική επειδή κινητοποιείται η εξουσία και δη η εξουσία του λόγου και της μεταβίβασης, δηλαδή η ισχύς της λίμπιντο και της απόλαυσης. Ο ψυχαναλυτής, ως θεματοφύλακας της εξουσίας, τη χρησιμοποιεί και τη χειρίζεται, όχι βέβαια προς ίδιον όφελος, αλλά σύμφωνα με την επιθυμία του, τις πτυχές της οποίας ανέδειξε ο Λακάν μιλώντας για επιθυμία του ψυχαναλυτή, και εξειδικεύοντας έτσι τον άνευ προηγουμένου χαρακτήρα της στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

Τα καυτά ζητήματα της ελληνικής επικαιρότητας και του δυτικού κόσμου γενικότερα αποκαλύπτουν περίτρανα τη δυστυχία του πολιτισμού που πήρε πρόσφατα μορφή «κρίσης». Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται εδώ υπό ψυχαναλυτικό πρίσμα, όχι όμως με την καθιερωμένη έννοια του ο΄ρους της «εφαρμοσμένης ψυχανάλυσης». Το αξίωμα που τίθεται είναι ότι το ασυνείδητο δεν είναι η καθαυρό αρχή που εξηγεί τις πολιτικές που εφαρμόζονται, αλλά η αρχή με βάση την οποία προωθούνται, υποστηρίζονται ή καταπολεμούνται. Οι φορείς τους επιστρατεύουν κάθε φορά αναγκαστικά κάτι ουσιαστικό από το είναι τους. Αυτό έχει συνέπειες οι οποίες στο σύνολό τους αποτελούν έμπρακτα το «ασυνείδητο μέσα στην κρίση». 

Στο σημείο αυτό εκτυλίσσεται η άλλη όψη της πολιτικής του ψυχαναλυτή. Η παρέμβασή του στα δημόσια ζητήματα είναι δικαιολογημένη και επιβάλλεται προκειμένου να ερμηνευτεί το πραγματικό που διακυβεύεται εν αγνοία της κοινής συνείδησης. Τα πολλαπλά περιστατικά που αναλύονται εδώ το αποδεικνύουν. 
 

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.