Πριν από λίγες μέρες, συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον χαμό του Ευγένιου Γκέραρντ. Ο Ολλανδός προπονητής ήρθε στην Ελλάδα το 1985 και ρίζωσε για τα καλά. Έμεινε στον ΟΦΗ μέχρι το 2000 και έγινε ο μακροβιότερος ξένος προπονητής σε ελληνική ομάδα. Παράλληλα, με το ήθος, την προσωπικότητα και της μεθόδους του, κατάφερε κερδίσει τον σεβασμό όλης της φίλαθλης Ελλάδας. Να χειροκροτηθεί από παίκτες της ομάδας του, αλλά και αντιπάλους. Από απλούς φιλάθλους, μέχρι Κρητικούς που δεν είχαν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο κι έτυχε απλά να ανταμώσουν οι δρόμοι τους, έστω και για λίγο.
Ο Μανώλης Παπαδάκης γνώρισε μια ακόμα πτυχή του Γκέραρντ, την πατρική. Ο Ολλανδός του κληροδότησε τη σκέψη και το μεράκι του για το ποδόσφαιρο. Μαζί ίδρυσαν ακαδημία για παιδιά, δίνοντας έμφαση στον παιδαγωγικό ρόλο του προπονητή. Και πλέον, προχώρησε στην υλοποίηση μιας ιδέας, που θα κρατήσει για πάντα ζωντανή τη μνήμη του Ευγένιου Γκέραρντ.
Δημιούργησε ένα σωματείο με το όνομα του μεγάλου Ολλανδού, σήμα το πρόσωπό του και έδρα το χωριό που έγινε το σπίτι του: Την Ελιά. Ο Αθλητικός Σύλλογος Ευγένιος Γκέραρντ είναι γεγονός. Μια ομάδα διαφορετική από τις άλλες. Ένα σωματείο, για το οποίο το ήθος και η ανάπτυξη μετρά περισσότερο από μια καλή βαθμολογική θέση.
Ο Μανώλης Παπαδάκης, προπονητής τεχνικής κατάρτισης στον ΟΦΗ, μέλος της οικογένειας του Γκέραρντ και οραματιστής του νέου σωματείου, μιλάει στο Κουτί της Πανδώρας για τον θρύλο της ποδοσφαιρικής Κρήτης, που θα μείνει για πάντα ζωντανός.
Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να προχωρήσετε στην ίδρυση ενός σωματείου στη μνήμη μιας θρυλικής, για το κρητικό και το ελληνικό γενικά ποδόσφαιρο, μορφής;
Ο Ευγένιος έφυγε από κοντά μας στις 2 Ιανουαρίου του 2018, όμως δεν έφυγε ποτέ από τις σκέψεις μας, την καρδιά μας και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όλες εκείνες τις στιγμές που περάσαμε σαν οικογένεια μαζί με την Κατερίνα, τη μητέρα μου και τον αδερφό μου, Μηνά. Με την ίδρυση του σωματείου θέλουμε να τιμήσουμε την μνήμη του για όλα εκείνα που έκανε για εμάς και για την αγάπη που υπήρχε μεταξύ μας και θα υπάρχει.
Επίσης με το σωματείο θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει ζωντανό το όνομα του για πάντα, για όλα όσα έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο του τόπου μας και γενικότερα της Ελλάδας. Μέσα από το σωματείο Ευγένιος Γκέραρντ θα θυμούνται οι μεγαλύτεροι και θα μαθαίνουν οι νέες γενιές για τον άνθρωπο που ήρθε το 1985 και μας δίδαξε με τη στάση και το ήθος του, αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον.
Ποιο ήταν το όραμα του Ευγένιου Γκέραρντ για το ποδόσφαιρο, το οποίο θέλεις να κρατήσεις ζωντανό;
Του άρεσε πάρα πολύ η ανάπτυξη του παιδικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Είχε πάθος για αυτό. Όταν ήταν στον ΟΦΗ, ήθελε να είναι πάντα κοντά στην ακαδημία και να βλέπει την πρόοδο των παιδιών.
Για το λόγο αυτό όταν σταμάτησε την προπονητική ίδρυσε το 2004 το Eugenios Gerards Soccer Camp το οποίο γίνεται μέχρι και σήμερα κάθε καλοκαίρι. Το συγκεκριμένο camp έφερε νέες ιδέες στην Ελλάδα. Ακόμα και σε αυτό ήταν πρωτοπόρος όσον αφορά την όλη οργάνωση αλλά και τις προπονητικές μεθόδους που εφάρμοζε από τότε. Ειδικά της τεχνικής, η οποία πλέον είναι το βασικό θέμα σε πολλές ακαδημίες της χώρας μας. Δεν είναι ένα απλό camp και δεν είναι τυχαίο όλο αυτό, ήθελε πάντα να βλέπει την εξέλιξη. Μέχρι που φτάσαμε στο 2016 και πήρα τη μεγάλη απόφαση να αποχωρήσω για προσωπικούς λόγους από την ακαδημία του Παναθηναϊκού στο Κορωπί, όπου επέστρεψα στην Κρήτη και δημιουργήσαμε την ακαδημία Gerards – Papadakis Soccer Academy με έδρα το Παγκρήτιο Στάδιο. Η ακαδημία δημιουργήθηκε για τους λόγους που προανέφερα και για να προσπαθήσουμε μέσα από την διαδικασία της εκπαίδευσης να βοηθήσουμε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Τι κάναμε λοιπόν, επενδύσαμε στη σημασία της λέξης ΑΚΑΔΗΜΙΑ. Ασχοληθήκαμε αρχικά με το παιδαγωγικό και μετά με το αθλητικό μέρος της εκπαίδευσης. Επομένως, καθώς θα υπάρχει ανάπτυξη και τα παιδιά θα μεγαλώνουν, θα μπορούν να ενταχθούν από την ακαδημία στο σωματείο και να περνούν όσον το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η ομάδα θα έχει έδρα την Ελιά. Μίλησε μας για τη σύνδεση του Ευγένιου με το μέρος αυτό.
Η Ελιά ανήκει στο δήμο Χερσονήσου. Είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό χτισμένο πάνω σε λόφο και περιμετρική θέα και βρίσκεται 15 λεπτά έξω από το Ηράκλειο. Είναι το χωριό στο οποίο μεγάλωσε η μητέρα μου και εγώ με τον αδερφό μου. Από την πρώτη μέρα που ήρθε ο Ευγένιος στην Ελιά ένιωσε ότι σε αυτόν τον τόπο θα θέλει να ζει για πάντα. Η Ελιά έγινε το χωριό του, έγινε Ελιώτης και πήγαινε στα καφενεία του χωριού και έπινε το κρασάκι του. Τον αγαπούσαν όλοι οι συγχωριανοί, αλλά τους αγαπούσε βέβαια και εκείνος. Συνεχώς ήταν καλεσμένος σε παρέες, σε γιορτές σε σπίτια με μουσικές και γενικότερα σε κάθε εκδήλωση ήταν πάντα παρών και ενεργός. Ένιωθε υπερήφανος για την Ελιά και θυμάμαι στο σπίτι μας είχαμε κόσμο σχεδόν κάθε μέρα. Είχε καλέσει και φιλοξενήσει όλο τον κόσμο και ήταν η χαρά του να πιάνουν παλιές ιστορίες. Η Ελιά ήταν το ησυχαστήριο του και απολάμβανε την κάθε στιγμή. Ο Ευγένιος μας θα κατοικεί για πάντα εκεί και πάντα θα είναι κοντά μας.
Στην Ελιά βρίσκεται το δημοτικό γήπεδο της περιοχής, το οποίο αποτελεί την έδρα της ομάδας του χωριού μας, του Ρωμανού, που συμμετέχει στην Α1 κατηγορία της ΕΠΣ Ηρακλείου και έχουμε ήδη συμφωνήσει για την κοινή χρήση του γηπέδου.
Τι σημαίνει ο Ευγένιος Γκέραρντ για την Κρήτη;
Για τον Ευγένιο η Κρήτη ήταν το μέρος που θα ήθελε να μένει από όταν ήταν ακόμα πιο νέος. Του άρεσε το κλίμα, τα χωριά, τα βουνά η θάλασσα. Ζούσε έντονα την κάθε μέρα του στην Κρήτη και ένιωθε μια υπερηφάνεια που κατοικούσε εδώ και το έλεγε σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρισκόταν. Και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που έμεινε 15 χρόνια ως προπονητής στον ΟΦΗ. Με την έντονη προσωπικότητα που είχε, επηρέαζε αρκετό κόσμο με τα λόγια και τις πράξεις του και κάθε φορά έδειχνε την αγάπη του για το νησί μας. Αυτό το αναγνώριζαν οι Κρητικοί όλων των νομών γιατί όλα αυτά ήταν αληθινά και με απόλυτο σεβασμό. Είχε καταφέρει με τα έργα του στον ΟΦΗ να γίνει η Κρήτη ακόμα πιο γνωστή στην Ευρώπη, μέσα από τους ευρωπαϊκούς αγώνες που συμμετείχε τότε η ομάδα, αλλά και με τους διάφορους παίκτες που πήραν μεταγραφή στο εξωτερικό. Επίσης, για την πολλή καλή πορεία που είχε τότε η ομάδα στο Ελληνικό πρωτάθλημα έχοντας την αναγνώριση και την εκτίμηση όλου του φίλαθλου κόσμου της χώρας για το ήθος και την στάση του.
Το 2000 ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου, κύριος Κώστας Ασλάνης, τον είχε κηρύξει επίτιμο δημότη του Ηρακλείου σε ένα αγώνα που είχε γίνει προς τιμήν του με ποδοσφαιριστές από όλες τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας. Όλα αυτά και πολλά ακόμα που είχε κάνει ο Ευγένιος για την Κρήτη, θα μείνουν για πάντα στις καρδιές των Κρητικών και πιστεύω πως αρκετοί θα έχουν να πουν ένα ευχαριστώ για όλα όσα μας πρόσφερε όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στη ζωή μας. Ακόμα και κάποιος που θα ήπιε απλά ένα ποτήρι κρασί μαζί του, κάτι θα έχει να πει για τον Ευγένιο. Θυμάμαι ότι μιλούσε και χαιρετούσε χαμογελώντας όποιον έβλεπε στον δρόμο, είτε γνωστό του είτε όχι. Τον είχα ρωτήσει γιατί το κάνει αυτό και μου είπε ” είναι καλό να χαιρετάς τον κόσμο “. Το κατάλαβα μεγαλώνοντας. Νοιαζόταν για τον οποιοδήποτε και στήριζε ανθρώπους που χρειάζονταν βοήθεια. Ήταν ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για την Κρήτη μας κι ας μην ήταν Κρητικός. Έφυγε, όμως, σαν Κρητικός.
Ο Γκέραρντ έχει αναδείξει μια σειρά από σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Θα τους θέλατε κοντά σας στο εγχείρημα;
Βεβαίως, υπάρχουν πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές της τότε εποχής που κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν να είναι ακόμα μέσα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Θα είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να βοηθήσουν από οποιοδήποτε πόστο μπορεί ο κάθε ένας. Το σίγουρο είναι ότι σχεδόν όλοι θα είναι κοντά στην ομάδα σαν φίλαθλοι και θα τη νιώθουν δική τους.
Θα υπάρχει κάποια σύνδεση της ομάδας με τον ΟΦΗ, στον οποία έγραψε ιστορία ο Γκέραρντ;
Μπορεί ο Ευγένιος να είχε έρθει στην Κρήτη για τον ΟΦΗ αλλά ο λόγος ίδρυσης του σωματείου όπως προανέφερα έγινε από την οικογένεια μας τιμώντας τον. Δεν θα υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ μας. Εγώ αυτήν την χρονική περίοδο μπορεί να ανήκω στο προπονητικό τιμ της ακαδημίας της ΠΑΕ ΟΦΗ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει άμεση συνεργασία των δύο ομάδων.
Η συνεργασία που θα έχει η ΠΑΕ ΟΦΗ με το σωματείο μας, θα είναι η ίδια που θα έχει και με τα άλλα σωματεία του Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης.
Ποια θεωρείς ότι είναι η σημαντικότερη κληρονομιά του Γκέραρντ στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Τι να πρωτοαναφέρω; Καταρχάς, έφερε νέους μεθόδους προπόνησης. Το 1985, όταν και ξεκίνησε, άλλαξε τον τρόπο προπόνησης αλλά και προσέγγισης, κάτι το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τότε. Άρχισε λοιπόν και εκπαίδευε τους ποδοσφαιριστές για να βελτιωθούν σε ότι είχαν ανάγκη. Ειδικά στην τεχνική, κάτι που μέχρι τότε δεν ασχολούταν σχεδόν κανένας. Πίστευαν ότι λόγω ηλικίας και ταλέντου, οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να βελτιωθούν περισσότερο και ότι όλες οι προπονήσεις, σχεδόν όλων των ομάδων, γίνονταν καθαρά για να κερδηθεί ο επόμενος αγώνας της Κυριακής. Δηλαδή αφιέρωνε ο Ευγένιος χρόνο στο να βελτιώσει και τον παίκτη και την ομάδα. Επίσης διαφορετικό και ήταν το κοουτσάρισμα κατά την διάρκεια του αγώνα, όπως και το στυλ παιχνιδιού, το οποίο ήταν πιο θεαματικό εκείνη την περίοδο. Οι συνεντεύξεις που έδινε μετά το τέλος των αγώνων ήταν κάθε φορά σαν σεμινάριο και όχι μόνο για δημοσιογράφους, αλλά και για προπονητές. Και βέβαια στην 15ετή παρουσία του στον ΟΦΗ αλλά και στις άλλες ομάδες ‘φύτευε’ σπόρους, για τους οποίους φρόντιζε ώστε σιγά σιγά και μέσα από τα χρόνια να φυτρώσουν και να δημιουργήσουν νέες συνθήκες στο ποδόσφαιρο, ώστε να συνεχίσουν το έργο του. Τους περισσότερους, βέβαια, σπόρους τους έβαλε στην Κρήτη όλα αυτά τα χρόνια και βλέπουμε πως ήδη παράγονται νέες ιδέες και συνθήκες για συνέχεια αυτών που μας μετέδωσε και μας πρόσφερε.
Πώς οραματίζεσαι το σωματείο σε δέκα χρόνια από τώρα;
Το πρώτο που θέλουμε είναι να έχουμε αποκτήσει ταυτότητα σαν σωματείο και να υπάρχει σταθερότητα και ένα όμορφο περιβάλλον, το οποίο να είναι αντάξιο του ονόματος του Ευγένιου. Αρχικά, θα επενδύσουμε στον προγραμματισμό και στην οργάνωση του σωματείου για να είναι όσο πιο σταθερές γίνεται οι βάσεις. Μέσα από αυτή την διαδικασία θέλουμε να έχουμε δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες για να ακούγεται όλο και περισσότερο το όνομα της ομάδας για το ήθος καταρχάς και μετά για το αγωνιστικό. Από εκεί και μετά, να είναι σε υψηλό επίπεδο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά και να τα βοηθάμε και εμείς όσο μπορούμε να συνεχίσουν είτε στο ποδόσφαιρο είτε να σπουδάσουν. Όσον αφορά σε ποια κατηγορία θα αγωνιζόμαστε σε 10 χρόνια, είναι κάτι το οποίο δεν το σκεφτόμαστε διότι η ίδρυση της ομάδας δεν έγινε για να κάνουμε πρωταθλητισμό. Απλά εμείς θα προσπαθούμε γενικότερα να υπάρχει βελτίωση και ανάπτυξη, όποια κι αν είναι αυτή.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που αναφέρεις, όταν μιλάς στα παιδιά των ακαδημιών για τον Ευγένιο;
Ήταν εκείνος που δημιούργησε όλα αυτά που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Δημιούργησε τις συνθήκες για να αρχίσουμε να παίζουμε και να μαθαίνουμε το ποδόσφαιρο. Ήταν ένας προπονητής που βοηθούσε τα παιδιά να βελτιωθούν μέσα στο γήπεδο και ένας άνθρωπος που βοηθούσε τα παιδιά να γίνουν ακόμα καλύτεροι άνθρωποι στην ζωή τους, με αξίες.
Υπάρχει χώρος για σχέσεις όπως αυτή του Γκέραρντ με τον ΟΦΗ και την Κρήτη στο σύγχρονο ποδόσφαιρο;
Ο κάθε άνθρωπος δημιουργεί πράγματα στη ζωή του και προσπαθεί κάθε φορά να κάνει το καλύτερο. Όποιος όμως προσπαθεί με αξίες ζωής και σέβεται, τότε εκπέμπει μια λάμψη την οποία αποδέχεται και εκτιμά ο κόσμος. Μέσα από τα λόγια, τις πράξεις και την στάση ζωής, κρατώντας πάντα την ταυτότητα του σαν άνθρωπος και έχοντας σταθερή πορεία, ο δρόμος θα είναι πάντα ανοικτός γιατί θα τον έχει δημιουργήσει ο ίδιος.
Οπότε με την ικανότητα του και την προσωπικότητα του ο Ευγένιος, κατάφερε να τα δημιουργήσει όλα αυτά με σεμνότητα και απόλυτο σεβασμό.
Υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι άνθρωποι στη χώρα μας. Είτε Έλληνες είτε ξένοι είτε στον αθλητισμό είτε στην τέχνη είτε στον πολιτισμό, είτε οπουδήποτε, ανεξαρτήτου επιπέδου και θα χαρώ αυτό το μήνυμα να φτάσει σε όλη την Ελλάδα.