ΓΣ

Γιώργος Σταματόπουλος

Ο εξευτελισμός του κυρίου Χρυσοχοΐδη

Ποιους ακριβώς εκδικούνται; Μάλλον τον αληθινό εαυτό τους εκφράζουν ο κ. Χρυσοχοΐδης και τα αστυνομικά τσιράκια του.

ek mpacf

Είπε ο ισόβιος (;) υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι οι άνδρες των ΜΑΤ δεν εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας. Κύριε υπουργέ, μες στα πολλά γρανάζια της εξουσίας, αν δεν μπορείς να ελέγχεις το λογικό σου μην, τουλάχιστον, το εξευτελίζεις. Μη διαστρέφεις την πραγματικότητα και μην εξευτελίζεις την κοινή λογική και την αλήθεια· έτσι γίνεσαι περίγελως στα μάτια του κόσμου όσο κι αν σε χειροκροτάνε οι άνδρες της αστυνομίας και τα αφεντικά σου της κυβέρνησης που υπηρετείς.

Είπε ακόμη ο κύριος υπουργός ότι «κυβέρνηση και αστυνομία σέβονται τη νομιμότητα». Σέβονται τη νομιμότητα βιάζοντάς την και ασχημονώντας γενικά, ταπεινώνοντας το απαραβίαστο, ιερό σώμα των πολιτών; Είναι κτηνώδης μια τέτοια λογική και συμπεριφορά – τι τους εμποδίζει να το καταλάβουν;

Το μένος τους, η τάση για εκδικητικότητα; Ποιους ακριβώς εκδικούνται; Μάλλον τον αληθινό εαυτό τους εκφράζουν ο κ. Χρυσοχοΐδης και τα αστυνομικά τσιράκια του, τη μανία τους για καταστολή και τη λατρεία τους για την εξουσία. «Καθίστε ήσυχοι γιατί θα σας λιώσουμε», ακριβώς έτσι. Ποια αξιοπρέπεια του πολίτη και ποιο Σύνταγμα της χώρας. Αυτός ο τρόπος σκέψης και αυτή η τακτική γεννάνε όμως αντίπαλα μίση, είναι πρόξενοι βίαιων αντιδράσεων, δεν επιφέρουν την τάξιν και την ασφάλεια, όπως αφελώς ισχυρίζονται οι εμπνευστές και εκτελεστές αυτού του τρόπου σκέψης – η Ιστορία το φωνάζει, όχι καμιά μεγαλόπνοη πολιτική ή κοινωνιολογική ανάλυση.

Εάν τα αστυνομικά όργανα ισχυρίζονται ότι «θωρακίζουν» την ασφάλεια και γενικότερα τη δημοκρατία με αυθαιρεσία και απόλυτη ασυδοσία στη χρήση βίας, τότε ο δρόμος της δημοκρατίας είναι κατηφορικός και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει την άβυσσο στην οποία καταλήγει τούτη η κατηφόρα. Το τραγικό είναι ότι πολλοί συμπολίτες επικροτούν την αστυνομική βία, θεωρούντες ότι αυτό είναι κάποια λύση στις επιθέσεις που εξαπλώνονται στην ελληνική κοινωνία από κάθε είδους ομάδες ή και συμμορίες.

Η εγκληματικότητα δεν οφείλεται σε υπερφίαλους επαναστάτες ή γεννημένους εγκληματίες· είναι προϊόν -και το γνωρίζουν καλά αυτό οι κυβερνώντες- των κοινωνικών ανισοτήτων και ταξικών διακρίσεων μιας αλαφιασμένης και αδύναμης κοινωνικά «δημοκρατίας». Ας εξαλείψουν λοιπόν τη μεγάλη αδικία, που καταστρέφει την υγεία και τη χαρά της κοινωνίας, και κατόπιν ας τολμήσουν να μας πουν ότι είναι απαραίτητα η βία και ο εξευτελισμός του ανθρώπινου σώματος.

Ωστε λοιπόν -το λένε τα ίδια τα αστυνομικά όργανα- ετούτη η κυβέρνηση τους έλυσε τα χέρια και πλέον μπορούν να ενεργούν ελεύθερα και όπως αυτοί γουστάρουν; Η δημοκρατία, όμως, δεν επαφίεται στο «γούστο» των δυνάμεων καταστολής. Και βέβαια δεν είναι αυτό κράτος δικαίου [τρομάρα μας], αυτό είναι ένα αστυνομικό κράτος – και ξέρουμε πού οδηγεί η άμετρη και ανέλεγκτη αστυνομοκρατία: σε ολοκληρωτισμούς και ας αφήσουν τις αστειότητες ότι έτσι παγιώνεται η ασφάλεια στους πολίτες. Ο τρόμος πηγάζει πάντα από το κράτος, όχι από την κοινωνία ή τον κάθε φτωχοδιάβολο, που προσπαθεί να επιβιώσει αντιστεκόμενος στις αυθαιρεσίες της εξουσίας.

Ο υπουργός Χρυσοχοΐδης εξευτελίζει τον λόγο και συνεπώς εξευτελίζει τον εαυτό του και την κοινή λογική – τόσος, ίσως, είναι, τι να του κάνουμε· ναι, αλλά υφιστάμεθα ως κοινωνία αυτήν του την ολιγότητα.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…