Ο Ερντογάν πιέζει για διάλογο εφ’ όλης της ύλης «διαβάζοντας» την αγωνία Μητσοτάκη

Χρειάστηκαν μόλις μερικές ώρες από την εκτύπωση του Documento , για να επιβεβαιωθεί το πρωτοσέλιδό του από τις εξελίξεις. 

5046963

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει η εφημερίδα στο πρώτο θέμα της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκατέλειψε τη συνήθη εθνική γραμμή και προχώρησε στην υλοποίηση προσωπικής ατζέντας στα ελληνοτουρκικά. Στη μυστική συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο μετά την απόφαση μάλιστα του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί της Αγιά Σοφιά, η τουρκική πλευρά έθεσε θέμα ελληνοτουρκικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Ο ίδιος ο εξ απορρήτων του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ιμπραχήμ Καλίν, αποκάλυψε πως τα θέματα υπό συζήτηση, δεν ήταν η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, δηλαδή η υφαλοκρηπίδα, αλλά ακόμη και θέματα κυριαρχίας.

Μετά το Βερολίνο, ο Ερντογάν , έβγαλε το στόλο του στο Αιγαίο, για να συνοδεύσει έρευνες του Ορουτς Ρέις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντέδρασε αμήχανα απέναντι στην κρίση. Δεν συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ, δεν ενημέρωσε την ΠτΔ, δεν συγκάλεσε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν επέλεξε κινήσεις που να δείχνουν ετοιμότητα. Εναπέθεσε την εκτόνωση της κρίσης σε απειλή κυρώσεων από την Ε.Ε που δεν συζητήθηκαν καν και μπήκε σε μια έντονη προσπάθεια αποκλιμάκωσης με διαμεσολάβηση Γερμανίας και Γαλλίας.

Σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση , δείχνει να φοβάται αυτό που πρέπει ίσως να αντιμετωπίσει και φροντίζει να μη διαταραχθεί η εικόνα του εσωτερικού αφηγήματος της αποφασιστικής στάσης που δεν υπάρχει.

Τα Μέσα Ενημέρωσης προάγουν αυτή την εικόνα, η οποία όμως χάλασε το βράδυ του Σαββάτου. Ενώ μετέφεραν πληροφορίες για αποχώρηση των στόλων, η Τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον , ανακοίνωσε στο twitter πως το Ορουτς Ρέις, ξεκινά τις έρευνες. Κυβέρνηση και φιλικά ΜΜΕ βρέθηκαν σε αμηχανία, υποστηρίζοντας αρχικώς πως δεν υπάρχει τέτοια ανάρτηση. Μερικές ώρες μετά, η τουρκική πρεσβεία άλλαξε το τουίτ, με άλλο, γενικής τοποθέτησης, που εμφάνιζε το ερευνητικό σκάφος να έχει ξεκινήσει έρευνες από την 21η Ιουλίου, ως απόρροια της NAVTEX.

Στο κυριακάτικό της φύλλο η Καθημερινή, γράφει πως ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, μετέφερε στην Άνγκελα Μέρκελ , πως η Τουρκία θέλει να πιεστεί η Ελλάδα, ώστε να πάει σε ένα διάλογο εφ όλης της ύλης, όπως ακριβώς ξεκίνησε με τη μυστική συνάντηση στο Βερολίνο.

Η Τουρκία υποβάλλει σε σκωτσέζικο ντους την ελληνική κυβέρνηση, με αλλεπάλληλες κρίσεις και εκτονώσεις, έχοντας προφανώς “διαβάσει” τη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσωπική ατζέντα στα εθνικά και το φόβο του να μην ταράξουν οι κρίσεις την εικόνα του στο εσωτερικό. Για το λόγο αυτό πιέζει αλλοπρόσαλλα τον αδύναμο κρίκο, τον Έλληνα πρωθυπουργό δια του οικονομικού εταίρου της, τη Γερμανία. Όσο για τον Έλληνα πρωθυπουργό, κάπου κάνει διακοπές αυτές τις ώρες, μεταξύ Πάρου και Αντίπαρου.

Εσείς διαβάστε την ανάλυση για όσα έχουν συμβεί και το παρασκήνιο στο Documento της Κυριακής. 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους