Ο Ερημίτης κάηκε, εκπληρώθηκε η… προφητεία Μητσοτάκη

Περίπου 200 στρέμματα έχει κάψει η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Ερημίτης, στον Άγιο Στέφανο της Κέρκυρας.   

Έχει περάσει ένας μήνας από την εκπληκτική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Ερημίτης κάποια στιγμή θα καεί, και η… προφητεία εκπληρώθηκε!  

Ο Ερημίτης και η οικολογική του αξία

Η περιοχή του Ερημίτη βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας. Μαζί με τις βραχονησίδες Ψύλλος και Καπαρέλι (ένας από τους αρχαιότερους φάρους της χώρας), και με τα θαλάσσια κρηπιδώματα στα ρηχά της Σέρπας, αποτελεί οικοσύστημα ξεχωριστού φυσικού κάλλους και οικολογικής αξίας καθώς:

● Λόγω εγγύτητας με την ηπειρωτική Αλβανία, λειτουργεί ως ο σημαντικότερος οικολογικός διάδρομος του νησιού.

● Το ετερογενές φυσικό ανάγλυφο προσφέρει μια ποικιλομορφία φυσικών ενδιαιτημάτων.

● Οι τρεις λίμνες του Άκολη, Βρωμόλιμνη και το Έλος Ερημίτη συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων μικρών νησιωτικών υγροτόπων (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012) και φιλοξενούν πολλά μεταναστευτικά και ενδημικά πτηνά.

● Ο βυθός του είναι πλούσιος σε υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας που αποτελούν σημαντικό βιότοπο θαλάσσιων οργανισμών και είναι καθοριστικά για την διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.

● Ανήκει στις ελάχιστες περιοχές του νησιού, που έχει μείνει αναλλοίωτη από την ενετική επιρροή της εντατικής ελαιοκαλλιέργειας, αποτελώντας παράδειγμα πρώιμου κερκυραϊκού φυσικού τοπίου.

● Η περιοχή του Ερημίτη χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα χλωροπανίδας, φιλοξενώντας προστατευόμενα είδη όπως 23 είδη ορχιδέας. Επίσης φιλοξενεί την πλέον παγκοσμίως απειλούμενη βίδρα και τη μεσογειακή φώκια μονάχους.

Συμβολή στην τοπική οικονομία

Στα πλαίσια της αειφορίας και της εξόδου από το στρεβλό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού και του “ολ ινκλουζιβ” της δεκαετίας του 1970 έχει αναπτυχθεί στη περιοχή του Ερημίτη μια τοπική επιχειρηματικότητα βασισμένη σε φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο που θέλουν να γευτούν τη μοναδική ομορφιά αυτού του φυσικού τοπίου.

Πρόκειται για μια “ανθηρή τοπική οικονομία που εξασφαλίζει εισοδήματα για μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής σε περίοδο κρίσης, μηδενικά ποσοστά ανεργίας, εργασία αμειβόμενη με μισθούς στα προ των μνημονίων επίπεδα, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα”.

Ιστορικό σκανδάλου υπόθεσης Ερημίτη

● Μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 2012 διεξήχθη διαγωνισμός για την μακροχρόνια μίσθωση 99 ετών, 490 στρ. ( ⅓ της έκτασης της περιοχής Ερημίτη). Νικήτρια η μοναδική αιτούσα εταιρία

● Το 2017 μέσω νομικών τροποποιήσεων γίνεται διαγωνισμός αγοραπωλησίας της δημόσιας έκτασης, τον οποίο κερδίζει και πάλι η ίδια εταιρεία με αντίτιμο μόλις 2.050.000€.

● Τον Μάιο του 2020, όταν οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να εγκρίνουν την υψομετρική μελέτη λόγω έλλειψης πληρότητας, μέσω τροπολογίας και στο όνομα της ‘ανάπτυξης’, μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα τους στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τελικά, η υπουργική απόφαση του Κ. Καραμανλή δικαιώνει τους δήμους καθώς επιβεβαιώνει την μελέτη ως ελλιπή.

● Το σκάνδαλο κορυφώνεται τον Ιουνίου 2020, όταν το ναυτικό οχυρό εντός του Ερημίτη κατεδαφίστηκε και μεταφέρθηκε σε τοποθεσία ακατάλληλη για την λειτουργία του. Παράλληλα, η περιοχή περιμετρικά από το οχυρό αποψιλώθηκε ενώ εκκρεμεί η δικαστική απόφαση της περιοχής χαρακτηρισμού δασικής έκτασης.

Η Απειλή

Η Κέρκυρα αποτελεί τον τρίτο πιο πυκνοκατοικημένο νομό της Ελλάδας ενώ η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό, κυρίως μαζικό. Η πλέον φέρουσα ικανότητα του τόπου έχει ξεπεραστεί, πράγμα που φαίνεται όχι μόνο από το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους, αλλά και από την προβληματική διαχείριση απορριμμάτων που πλήττει το νησί, ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πρόσφατη πανδημία συρρίκνωσε σχεδόν ολοκληρωτικά την φετινή τουριστική σεζόν. Η επακόλουθη ραγδαία αύξηση ανεργίας στο νησί αποδεικνύει ξεκάθαρα λοιπόν την αναγκαιότητα να απαλλαχθεί η Κέρκυρα από το μονόπλευρο οικονομικό μοντέλο του μαζικού τουρισμού. 

Στο κομμάτι που ανήκει πλέον στην επενδύτρια εταιρεία, βρίσκεται ο υδροβιότοπος Βρωμόλιμνη ενώ στο βόρειο σημείο συνορεύει με την λίμνη Άκολη. Επιπλέον το βόρειο και βορειοανατολικό κομμάτι αποτελείται από Αιγιαλό πλούσιο σε Ποσειδωνία.

Τα επενδυτικά σχέδια προβλέπουν την σφράγιση 36.000 τ.μ. και την ανέγερση 84 κτιρίων τουριστικών καταλυμάτων, μια μαρίνα, δρόμο διπλής κατεύθυνσης 5χμ εντός δασικής έκτασης όπως και πάρκινγκ εκ των οποίων ένα ακριβώς δίπλα στη Βρωμόλιμνη για την διευκόλυνση της πρόσβασης στον αιγιαλό.

Συνεπώς η πραγματοποίηση των επενδυτικών σχεδίων σημαίνει μακροχρόνια την πλήρη καταστροφή του ενός τρίτου του οικοσυστήματος της περιοχής του Ερημίτη και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας βασισμένης σε αυτό.

Οι κάτοικοι απαιτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση

Το κομμάτι που προορίζεται για την επένδυση να γίνει ξανά αναπόσπαστο με το υπόλοιπο του μέρος του Ερημίτη και μαζί με τη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη να κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή.

Οι τοπικές οργανώσεις και αρχές όπως και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του κινήματος, αγωνίζονται πάνω από μια δεκαετία για να διασωθεί τόσο το χερσαίο όσο και το θαλάσσιο περιβάλλον του Ερημίτη, από την άμεση απειλή της μη αναστρέψιμης καταστροφής του στο όνομα της κερδοφορίας.

Εν ολίγοις, η Κέρκυρα δεν έχει ανάγκη από άλλη μια ‘επένδυση’ τύπου all inclusive, αυτό που έχει ανάγκη είναι να προστατεύσει και να διατηρήσει τις τελευταίες εναπομείνασες περιοχές οικολογικής σημασίας, οδεύοντας προς ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο.

Ο Ερημίτης λοιπόν, πρέπει να προστατευτεί όχι μόνο για την ανάπτυξη ενός οικολογικού φυσιολατρικού τουρισμού αλλά και γιατί οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού τον έχουν τόσο ανάγκη ως ποιοτικό χώρο απόλαυσης της ιδιαίτερου κάλους φύσης του.

Ρότσιλντ: Ανόητος ο Μητσοτάκης

Με δύο αναρτήσεις του, μία πριν και μια μετά από την φιέστα στον Ερημίτη υπό τον Πρωθυπουργό, ο Νατ Ρότσιλντ, διαχειριστής ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο και βασικό στέλεχος της ισχυρότατης οικογένειας τραπεζιτών, αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ανόητο» και την επένδυση του Ερημίτη ως «φιάσκο»!

Πηγή: Artinews

Έντονες αποδοκιμασίες κατά Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» (Video)

Έντονες αποδοκιμασίες κατά Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» (Video)

Με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι τον Μητσοτάκη και ζητούσαν προσλήψεις και «όχι ιδιωτικοποιήσεις».

Νέο περιστατικό με καθυστέρηση ασθενοφόρου και ακόμα ένας θάνατος: Ξεψύχησε 63χρονη τουρίστρια στη Χαλκιδική

Νέο περιστατικό με καθυστέρηση ασθενοφόρου και ακόμα ένας θάνατος: Ξεψύχησε 63χρονη τουρίστρια στη Χαλκιδική

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ασθενοφόρο έκανε πάνω από μια ώρα για να φτάσει

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Συνεχίζεται η αγόρευση της εισαγγελέως – «Μιλάμε για πεδίο μάχης»

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Συνεχίζεται η αγόρευση της εισαγγελέως – «Μιλάμε για πεδίο μάχης»

«Επρόκειτο για άνανδρη και βάρβαρη επίθεση, κατά την οποία όλοι οι κατηγορούμενοι επέδειξαν άκρατη βία