Newsroom

Newsroom

Ο επιστημονικός συλλογισμός του Συνολάκη και σεισμός…στο twitter με την πρόβλεψη του για 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα

Χωρίς να έχει επιστημονική βάση, ο Καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Πανεπιστημίου Κρήτης, και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστας Συνολάκης προέβλεψε σεισμό 8, 5 ρίχτερ στην Ελλάδα μετά από εκείνον στην Τουρκία, προκαλώντας ήδη ισχυρή...δόνηση στο twitter.

4548711

Ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Πανεπιστημίου Κρήτης, (σ.σ εκείνος που κάποτε μετά την τραγωδία στο Μάτι είχε υποστηρίξει ότι θα το εκκένωνε σε 15 λεπτά αν είχε το πρόσταγμα) μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 , μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, των 7,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής, εξήγησε την εκτίμηση που υπάρχει ότι στην Ελλάδα, θα μπορούσε να συμβεί σεισμική δόνηση μεγέθωους 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

“Αυτή η εκτίμηση βασίζεται κοιτάζοντας τη γεωλογική ιστορία της Ελλάδας, γνωρίζοντας ότι και το 365 μ.Χ., έγινε ένας σεισμός στην Ανατολική Κρήτη, που οδήγησε στην ανύψηση της Δυτικής Κρήτης κατά δέκα μέτρα. Έχει υπολογιστεί μάλιστα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, ότι ο σεισμός αυτό ήταν μεγέθους 8, μπορεί να είχε φτάσει και τα 8,7.” ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Στο ερώτημα αν μπορεί να ζήσουμε σεισμός 8,5 ρίχτερ στην Ελλάδα, ο κ. Συνολάκης απάντησε “Δυστυχώς ναι. Τα σεισμικά τόξα, οι σεισμικές ζώνες και τα σεισμικά ρήγματα, δουλεύουν σε γεωλογικούς χρόνους οι οποίοι είναι πολύ πιο μακρείς από τον ανθρώπινο χρόνο. Όλες αυτές οι μετρήσεις συγκλίνουν στο να βγει αυτή η εκτίμηση της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, ότι γίνονται πολύ μεγάλοι σεισμοί τέτοιας τάξης κάθε 600-800 χρόνια. Και επειδή ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που γνωρίζουμε έγινε το 1303, αυτό μας δείχνει ότι είμαστε κοντά, τηρουμένων των αναλογιών και περιμένουμε έναν τέτοιο σεισμό στα επόμενα 100 χρόνια. Έχουμε μπει στην 100ετία, που τηρουμένων των αναλογιών θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στο ελληνικό τόξο”.

Μ. Σκορδίλης: Δεν έχει επιστημονική βάση η πρόγνωση για σεισμό 8,5 Ρίχτερ

Η εκτίμηση αυτή του κ. Συνολάκη άμεσα, ακυρώθηκε από τον καθηγητή Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλη Σκορδίλη, ο οποίος όπως εξήγησε, μια τέτοια πρόγνωση δεν έχει επιστημονική βάση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σκορδίλης σημείωσε πως “στην Ελλάδα ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ εκτιμάται στα 8,3 Ρίχτερ και αφορά ένα σεισμό που έγινε το 365 μετά Χριστόν δυτικά της Κρήτης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που εικάζεται ότι έχει γίνει στον ελληνικό χώρο ποτέ. Συνήθως τέτοιοι σεισμοί έχουν πολύ πολύ μεγάλες περιόδους επανάληψης. Απόδειξη είναι ότι δεν έχουμε ιστορικά ή ενόργανα στοιχεία που να δείχνουν ότι στην Τουρκία προηγήθηκε κάποιος τέτοιος σεισμός στο παρελθόν, που σημαίνει ότι προφανώς έχει ξαναγίνει, αλλά σε μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω”.

Η εκτίμηση , αλλά και το άδειασμα… του κ. Σκυλάκη από τον καθηγητή σεισμολογίας, πυροδότησε σεισμό… στο Twitter με τους χρήστες να επιδοθούν με αρκετό χιούμορ σε καυστικά σχόλια, κατά του Καθηγητή διαχείρισης φυσικών καταστροφών:

«8,5 Ρίχτερ μόνο από οργασμό…»