Ο επικίνδυνος Τραμπ

Η σχέση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την επιστήμη είναι γνωστή απο καιρό. Από την αρχή της προεδρίας του, ο μεγαλορρήμων πρόεδρος επιμένει να αγνοεί και να υποτιμά δημοσίως τους επιστήμονες είτε αυτοί μιλάνε για την κλιματική αλλαγή είτε για το ενδεχόμενο πανδημίας. Η ολέθρια ολιγωρία του δεν είναι το μόνο σοβαρό αμάρτημά του.

AP 20076734354759

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ενημερωθεί σχετικά ακόμη και από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, αλλά επέλεξε να αδιαφορήσει πλήρως με τις γνωστές πλέον καταστροφικές συνέπειες. Η ολέθρια ολιγωρία του δεν είναι το μόνο σοβαρό αμάρτημά του.

Εδώ και εβδομάδες, ο 73χρονος Τραμπ προωθεί στις συνεντεύξεις Τύπου μια πειραματική θεραπεία, κατά την οποία χορηγούνται στους ασθενείς της νόσου Covid-19 δόσεις υδροξυχλωροκίνης (χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ελονοσίας και του λύκου) σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη.

Η επιμονή του στη συγκεκριμένη θεραπεία, για την οποία δεν έχουν ακόμη προλάβει να γίνουν αρκετοί έλεγχοι, έχει εγείρει το ερώτημα του κατά πόσον ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αρνείται να δημοσιεύσει τις φορολογικές δηλώσεις του, ωφελείται οικονομικά.

Ωστόσο, η είδηση είναι αλλού. Σε νέα οδηγία που δημοσίευσε η Αμερικανική Υπηρεσία Καρδιολογίας (American College of Cardiology), η συγκεκριμένη θεραπεία ενέχει τον κίνδυνο επικίνδυνων καρδιακών αρρυθμιών οι οποίες σε ορισμένους ασθενείς μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.

«Και τα δύο φάρμακα μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα αρρυθμιών σε ορισμένους ασθενείς, και ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν χορηγούνται συνδυαστικά», είπε σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή, ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Έρικ Στέκερ, επίκουρος καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Άδικα προσπάθησε πολλάκις ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού  Οίκου για την πανδημία του κορονοϊού, δρ. Άντονι Φότσι, να εξηγήσει στον πρόεδρο ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα πιθανόν να μην είναι ούτε ασφαλή ούτε το ίδιο αποτελεσματικά για τους νοσούντες της Covid-19, επιμένοντας πάντα στην ανάγκη περαιτέρω ελέγχων.

«Τι έχετε να χάσετε; Πάρτε τη. Αλήθεια πιστεύω ότι πρέπει να δοκιμάσουν την θεραπεία, εφόσον ο γιατρός τους συμφωνεί», ήταν η απάντηση του Τραμπ στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό το περασμένο Σάββατο.

Παρ’ ότι αναφερόμενος στα άτομα με καρδιακά προβλήματα είπε ότι ίσως χρειαστεί να αποφύγουν τη συγκεκριμένη θεραπεία, κατέφυγε και πάλι στη διασπορά ψευδών ειδήσεων ισχυριζόμενος ότι ο μόνος κίνδυνος προέρχεται από την αζιθρομυκίνη και όχι από την υδροξυχλωροκίνη.

Μια ακόμη επικίνδυνη διάσταση, την οποία έδωσε ο δρ. Στέκερ, είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ένα υποβόσκον θέμα με την καρδιά τους, το οποίο δημιουργεί την προδιάθεση για επικίνδυνες αρρυθμίες. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι κινδυνεύουν από καρδιακή ανεπάρκεια αν τους χορηγηθεί η συγκεκριμένη θεραπεία στην περίπτωση που νοσήσουν από την Covid-19.

Νewsletter του Documento για τον κορονοϊό

Η μόνη επαφή που δεν πρέπει να αποφύγετε είναι αυτή με την αλήθεια: Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter της ομάδας του Documento για να γνωρίζετε όλα όσα χρειάζεται σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία στην Ελλάδα και τον κόσμο. ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ 

Η εμφάνιση της Μαρίζα Κωχ στη Eurovision με παρουσία ελεύθερου σκοπευτή – «Αγωνιστήκαμε μέσα στη Χούντα, ήμασταν έτοιμοι για όλα» (video)

Μαρίζα Κωχ

Η εμφάνιση της Μαρίζα Κωχ στη Eurovision με παρουσία ελεύθερου σκοπευτή – «Αγωνιστήκαμε μέσα στη Χούντα, ήμασταν έτοιμοι για όλα» (video)

«60.000 Τούρκοι διαδήλωσαν έξω από το θέατρο που θα γινόταν το φεστιβάλ για να μην…

Χαμός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένων επιβατών

αεροδρόμιο 1

Χαμός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένων επιβατών

Το ζευγάρι είχε ανάρμοστη συμπεριφορά με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Κασσελάκης: «Ισχύει ότι επικοινώνησα με τον Καλλιάνο – Ήταν από την καρδιά μου, το έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο» (video)

kasselakis19

Κασσελάκης: «Ισχύει ότι επικοινώνησα με τον Καλλιάνο – Ήταν από την καρδιά μου, το έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο» (video)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε οτι συνομίλησε με τον Γιάννη Καλλιάνο, μετά την απώλεια του…