Newsroom

Newsroom

Ο εκλεκτός της Μέρκελ ,Αρμιν Λάσετ νέος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος

Με 521 ψήφους σε σύνολο  991, ο Αρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας και «εκλεκτός» της Αγκελα Μέρκελ ,εξελέγη νέος πρόεδρος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), στο ψηφιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

4fce340f09344be580e6e4b2f75dfe40

Ο μετριοπαθής Λάσετ υπερίσχυσε στον δεύτερο γύρο του επικεφαλής της ακραίας δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, Φρίντριχ Μέρτζ που έλαβε 466 ψήφους ,αν και είχε την υποστήριξη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Λάσετ εξασφάλισε στον δεύτερο γύρο τις περισσότερες ψήφους του τρίτου υποψηφίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν , ο οποίος άλλωστε ταυτιζόταν σε πολλά θέματα με τον νέο πρόεδρο του CDU.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγάλος ηττημένος του συνεδρίου Φρίντριχ Μέρτζ ευχήθηκε μεν «καλή τύχη» στον νέο πρόεδρο του κόμματος ,αλλά «απέφυγε να πεί ότι θα τον στηρίξει στο έργο του ,δείχνοντας ότι δεν θέλει να δεσμευτεί»  όπως σημειώνει η Suddeutsce Zeitung

Αντίθετα, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον Αρμιν Λάσετ.

O νέος πρόεδρος του CDU είναι 60 ετών και είναι πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας από το 2017. Η Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία έχει 18 εκατομμύρια κατοίκους και πρωτεύουσα το Ντίσελντορφ.

Ο Λάσετ θεωρείται συνεχιστής της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς πολιτικής της Μέρκελ και θεωρείται ότι θα αποτελέσει «ομάδα» με τον δημοφιλή υπουργό Υγείας Γιενς Σπάν, ο οποίος θα γίνει αναπληρωτής πρόεδρος .

Η καγκελάριος Μέρκελ μάλιστα στη χθεσινή της ομιλία στο συνέδριο τάχθηκε έμμεσα  υπέρ της «ομάδας» Λάσετ.

Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος του CDU,όταν ρωτήθηκε τι έχει να προσφέρει ως καγκελάριος της Γερμανίας ,είπε: «Εχω εμπειρία στην κυβέρνηση, στην καθοδήγηση ενός μεγάλου κρατιδίου , στην εξισορρόπηση διαφορετικών συμφερόντων και έχω ήδη κερδίσει εκλογές, κάτι που χρειάζεται να έχει κάνει ο ηγέτης του CDU, δεδομένου ότι οι φετινές γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας μας».

Ο Λάσετ έγινε πάντως πρωτοσέλιδο όταν πέρυσι οι  βιογράφοι του  ισχυρίστηκαν ότι η οικογένειά του είναι πεπεισμένη πώς είναι άμεσοι απόγονοι του αυτοκράτορα Καρλομάγνου

Πολιτικοί παρατηρητές στο Βερολίνο τονίζουν πάντως ότι η εκλογή του Λάσετ στην προεδρία του κόμματος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως καθισταται και υποψήφιος καγκελάριος.Σε  λίγες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με τον ηγέτη του αδελφού  κόμματος CSU  και πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ , ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε πανγερμανικό επίπεδο και δεν αποκλείεται τελικά να πάρει και το χρίσμα  του υποψήφιου καγκελάριου των δύο κομμάτων για τις εκλογές της  26ης Σεπτεμβρίου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…