ΓΑ

Γιάννης Α. Μυλόπουλος

Ο εφιάλτης του πρωθυπουργού

Στην Ευρώπη της ενεργειακής κρίσης συμβαίνει σήμερα ένα πολιτικό παράδοξο. Η κυβέρνηση της χώρας που έχει μια από τις ακριβότερες τιμές ενέργειας, η κυβέρνηση δηλαδή που συντηρεί την ακρίβεια και επιδοτεί την κερδοσκοπία, βυθίζοντας την κοινωνία στη φτώχεια, απολαμβάνει θεαματική δημοσκοπική αποδοχή.

mitsotakis ert 1603 1 2048x1495 4

Το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα της ΝΔ, αρνούμενο να μειώσει τους υψηλούς φόρους, να ελέγξει τις ανατιμήσεις και να φορολογήσει τις εταιρείες ενέργειας που αποκομίζουν τεράστια υπερκέρδη σε βάρος των πολιτών, δείχνει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά 15 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Δεύτερο με απόσταση έρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ζητά επιμόνως να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν με επιτυχία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η μείωση των φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και προστιθέμενης αξίας στα βασικά προϊόντα, το πλαφόν στις ανώτατες τιμές του ρεύματος και των καυσίμων και η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών που αισχροκερδούν και θησαυρίζουν.

Οι Έλληνες δηλαδή, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι μαζοχιστές. Επικροτούν την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που διατηρεί ψηλά τις τιμές της ενέργειας και δηλώνουν ευχαριστημένοι που οι ίδιοι φτωχαίνουν, την ώρα που οι κερδοσκόποι της αγοράς θησαυρίζουν ανενόχλητοι.

Το αφήγημα είναι σαφές, ακόμη και στους πιο αφελείς, ότι από κάπου μπάζει. Αν δεν υπήρχε το παράδειγμα των χωρών της Ευρώπης που εφαρμόζουν μέτρα και πολιτικές που καταπολεμούν αποτελεσματικά την ακρίβεια και περιορίζουν σημαντικά την κερδοσκοπία στις εσωτερικές τους αγορές, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί και να γίνονταν πιστευτοί.

Όμως τώρα, που η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που αντί να καταπολεμά την αισχροκέρδεια της αγοράς τη συντηρεί και ακόμη χειρότερα την επιδοτεί, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Εκείνο πάντως που είναι ακόμη πιο παράδοξο, ακόμη και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, είναι που δεν τα πιστεύουν πια ούτε και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί.

Γίνεται, για παράδειγμα, γνωστό ότι η κυβέρνηση, ενώ απολαμβάνει τεράστια δημοσκοπική αποδοχή από τους ψηφοφόρους, παρά την εξαιρετικά δυσμενή για την ίδια συγκυρία και παρά την ακρίβεια και τη φτώχεια που μαστίζουν την κοινωνία, επιδιώκει να αλλάξει για δεύτερη φορά στα 2,5 χρόνια που κυβερνά τον εκλογικό νόμο. Προσπαθώντας να τον προσαρμόσει σε εκλογικά αποτελέσματα που καμία σχέση δεν έχουν με τις δημοσκοπήσεις που επικαλείται.

Αυτή η προσπάθεια, αν δεν αποτελεί κραυγαλέα διάψευση των διθυραμβικών δημοσκοπήσεων που δίνουν στην κυβέρνηση εξωπραγματικά ποσοστά υπεροχής, τότε τι ακριβώς είναι;

Την ίδια στιγμή που επιδιώκουν αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο υπουργός που θριαμβολογούσε γιατί η κυβέρνηση γλύτωσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν εξόπλισε κι άλλες ΜΕΘ, όπως επέμενε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να σωθούν οι περισσότεροι από τους 16.519 νοσούντες που έφυγαν άδικα επειδή δεν βρήκαν νοσοκομειακή φροντίδα, κάνει μια απίστευτη δήλωση.
Δικαιολογεί την κυβέρνηση που παρά τη δημοσκοπική της υπεροχή δεν πηγαίνει σε εκλογές γιατί, λέει, φοβάται την κατακραυγή των πολιτών.

Αν αυτή η δήλωση δεν αποτελεί κορυφαία παραδοχή ήττας της κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές, τότε τι θα ήταν παραδοχή ήττας;

Η διάψευση που ο Στέλιος Πέτσας αναγκάστηκε να κάνει στις δικές του δηλώσεις την αμέσως επομένη ημέρα, ενισχύει την άποψη της ανεπανάληπτης γκάφας. Του ξέφυγε αυτό που όλοι εντός των τειχών γνωρίζουν, αλλά αγωνιωδώς προσπαθούν να κρύψουν από τους πολίτες.

Ότι δηλαδή η κυβέρνηση έχει χάσει την υποστήριξη των πολιτών.

Μια κυβέρνηση που εν μέσω απίστευτης ακρίβειας και φτώχειας, αλλά και εν μέσω πλήρους κατάρρευσης όλων των προβλέψεων και των υποσχέσεών της για τις δύο κρίσεις που πλήττουν τον πληθυσμό, την υγειονομική και την ενεργειακή, εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλη δημοσκοπική αποδοχή, είναι μια κυβέρνηση που ούτε αλλάζει τον εκλογικό νόμο που η ίδια ψήφισε, υπολογίζοντας σε νίκη, ούτε και δηλώνει ότι δεν κάνει εκλογές γιατί φοβάται την καταδίκη των πολιτών.

Οι δικαιολογίες σώθηκαν και τα ψέματα στέρεψαν.

Αν πράγματι αισθάνονται ότι έχουν την αποδοχή των πολιτών, όπως επιμένουν τα κανάλια και όπως με οίηση ισχυρίζονται οι ίδιοι, «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Ας κάνουν εκλογές εδώ και τώρα, με τον εκλογικό νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν. Για να διαπιστώσουμε αν η παράδοση που θέλει τις δημοσκοπήσεις να πέφτουν εκ συστήματος έξω, υπερεκτιμώντας τη δύναμη της ΝΔ και υποεκτιμώντας εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.

Αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες είναι ο εφιάλτης του πρωθυπουργού.

Είναι η ώρα που αποκαλύπτεται η αλήθεια για μια κυβερνητική πολιτική που στηρίχθηκε σε πληρωμένη προπαγάνδα, σε εκ συστήματος διαστρέβλωση της αλήθειας, σε αλλεπάλληλες προβλέψεις που διαψεύστηκαν και σε μεγάλα λόγια και σε υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Η εσωτερική προπαγάνδα προσκρούει καθημερινά πια στην ενημέρωση που έρχεται από την Ευρώπη.

Δεν είναι δείκτης success story να είμαστε η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από την πανδημία στην Ευρώπη.

Ούτε είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής εποποιίας να έχουμε μια από τις ακριβότερες τιμές της ενέργειας, ακόμη και από χώρες με πολύ υψηλότερο επίπεδο ζωής και πολύ μεγαλύτερες αμοιβές.

Και βέβαια δεν φταίει ο πόλεμος για την ακρίβεια, όταν υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που κατάφεραν να ελέγξουν την κερδοσκοπία και να χαμηλώσουν τις τιμές της ενέργειας, μειώνοντας τη φορολογία, θέτοντας πλαφόν στην αγορά και φορολογώντας τους κερδοσκόπους.

Έφτασε η ώρα που η αλήθεια που συστηματικά απέκρυπταν έγινε ο εφιάλτης τους.

Σε λίγο δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν…

Πηγή: tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…