Newsroom

Newsroom

"Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο" – Mία performance βασισμένη σε ποίηση του Γιάννη Στίγκα

Η Medea Electronique καταπιάνεται για πρώτη φορά με τη μεταφορά ενός λογοτεχνικού έργου στη σκηνή και επιλέγει να θέσει το οπτικοακουστικό της αλφάβητο στην υπηρεσία της ποίησης του Γιάννη Στίγκα, ενός από τους χαρισματικούς εκπροσώπους της «νέας γενιάς» ποιητών στην Ελλάδα.

588fa89a1dc52447568b4871

Ο Γιάννης Νικολαΐδης, διακεκριμένος χορευτής, συμπράττει με τη Medea Electronique, συμμετέχει στη δημιουργική διαδικασία, ενώ παράλληλα επιμελείται την κίνηση των σωμάτων.

«Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο», η ποιητική συλλογή του Γ. Στίγκα –που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος το 2012– γίνεται στα χέρια της Medea Electronique, το διακύβευμα του καιρού, η εφεύρεση ενός-ελάχιστου- νοήματος για να περάσει κανείς τον δρόμο απέναντι, ακόμη και αν ο λόγος είναι απλώς για να πάρει τσιγάρα.

Η κατασκευή της τέχνης, της ζωής, εντέλει του νοήματος προκειμένου να ζήσει ωραία κανείς. Η κατασκευή της παράστασης μπροστά στα μάτια του θεατή. Στη σκηνή συνομιλούν ο κονστρουκτιβισμός, ο κινηματογράφος σε πραγματικό χρόνο, οι ηλεκτρονικοί πειραματισμοί και οι μελωδίες με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση. Μινιατούρες, προβολές, οθόνες, κάμερες, αναλογικές και ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής ήχου, ζωντανός πειραματισμός με DIY μουσικά όργανα.

Η προσπάθεια, δηλαδή, του ανθρώπου να δώσει νόημα στον εαυτό, τη ζωή, τον κόσμο. Η ανάγκη για κατασκευή του νοήματος μέσα στο χάος του κόσμου. Το καθήκον κάθε ανθρώπου ατομικά και κάθε κοινωνίας συλλογικά -ακόμα και όταν τούτο δεν υπάρχει- να το κατασκευάζει. Κάθε φορά από την αρχή.

Έργο που κινείται στην τρισδιάστατη ιστορικότητα: παρελθόν-παρόν-μέλλον. Η αέναη πάλη αντίθετων αρχών, η αδιάκοπη αυτή ροή των αντιθέτων, κατά την οποία τα πάντα γίνονται και καταστρέφονται. Πάντα προς μια εύθραυστη εφήμερη ισορροπία. Ο έρωτας, η, επανάσταση, η ποίηση. Πολιτική ποίηση; Για τον ίδιο τον Στίγκα εάν το Σύννεφο με παντελόνια του Μαγιακόφσκι, η Νεολιθική Νυχτωδία στην Κρωστάνδη του Καρούζου και τα Τρία Ποιήματα με σημαία ευκαιρίας του Ελύτη θεωρούνται πολιτική ποίηση, τότε ναι, ο Δρόμος μέχρι το περίπτερο εγγράφεται και σε αυτή την ποιότητα.

Παίκτες και παίγνια του κόσμου, λοιπόν. Το νόημα ευρέθηκε. Το νόημα χάθηκε. Πάμε πάλι.

Το έργο παρουσιάζεται εντός της ευρύτερης ενότητας «Λογοτεχνία στη Σκηνή» και αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης η οποία εγκαινιάζεται στην αρχή της νέας χρονιάς. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, δημιουργοί συνομιλούν με λογοτέχνες της γενιάς τους, ψάχνοντας την κοινή γλώσσα και τους κοινούς τρόπους με τους οποίους αναδεικνύονται οι κοινές εμπειρίες, οι ίδιες αγωνίες, οι ελπίδες τους. Σε συνέχεια των παραστάσεων της Medea Electronique, ακολουθούν οι παραστάσεις «Άλμπα» του Θωμά Τσαλαπάτη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χαντζή και η «Αρχή του Κακού» της Μαρίας Φακίνου σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ποίηση: Γιάννης Στίγκας (εκδόσεις Μικρή Άρκτος, 2012)

Δραματουργία: Αγγελική Πούλου, Παναγιώτης Γουμπούρος

Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Νικολαΐδης

Visuals: Παναγιώτης Γουμπούρος

Μουσική: Μανώλης Μανουσάκης

Επιμέλεια φωτισμών: Δημήτρης Μπαλτάς

Προβολή – Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης

Performers: Γιάννης Νικολαΐδης, Μάγδα Καυκούλα

*Στο έργο ακούγεται η φωνή του ίδιου του ποιητή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ MEDEA ELECTRONIQUE

Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο – μεταξύ Μήδειας και Media (από τα νέα μέσα) – η Medea Electronique ιδρύθηκε το 2006, και απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται τη διάθεση για πρωτοπορία, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Ενεργοί σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, ο προγραμματισμός, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, τα μέλη της ομάδας συγχωνεύουν ξεχωριστά πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους. Η δραστηριότητα της Medea Electronique συμπεριλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα, συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής, καλλιτεχνικά εργαστήρια. Αρκετά από τα μέλη της Medea Electronique συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την ακαδημαϊκή έρευνα. Δουλειά της έχει παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Βυρσοδεψείο, στο Booze σε φεστιβάλ και διοργανώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Αποφοιτος της Κ.Σ.Ο.Τ., έχει συνεργαστεί ως χορευτής μεταξύ άλλων με τις ομάδες χορού griffon, Οκτάνα, λάθος κίνηση, Πέρσας Σταματοπούλου, καθώς και με τους Δημήτρη Παπαϊωάννου, Αντώνη Φωνιαδάκη, Αγγελική Στελλάτου, κ.α. Έχει χορογραφήσει μόνος του και σε συνεργασία με άλλους χορογράφους, παραστάσεις και project που έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιμελείται τη κίνηση σε θεατρικές παραγωγές και διαφημιστικά τηλεοπτικά σποτ, ενώ παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια διδάσκει σύγχρονο χορό σε studio και σχολές χορού της Αθήνας καθώς και στη δραματική σχολή Πράξη Επτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΓΚΑ

Ο Γιάννης Στίγκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ιατρική. Το 2004 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Η αλητεία του αίματος”. Έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, βουλγάρικα και σέρβικα.

Εργογραφία:

• Η αλητεία του αίματος (2004, Γαβριηλίδης)

• Η όραση θ’ αρχίσει ξανά, (2006, Κέδρος)

• Ισόπαλο τραύμα (2009, Κέδρος)

• Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο (2012, Μικρή Άρκτος)

• Βλέπω τον κύβο Ρούμπικ φαγωμένο (2014, Μικρή Άρκτος)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη, 21.30. Διάρκεια: 60 λεπτά

Ημερομηνίες παραστάσεων: 16 – 31 Ιανουαρίου 2017

Εισιτήρια: 10€ (Γενική είσοδος)

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579,

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Στα ταμεία του Ιδρύματος Πειραιώς 206, Ταύρος, Δευ-Παρ 11:00-14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση, τηλ. 210 3418579 και στο

Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00-14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος

• Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Ώρες λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 09:00-17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00-20:00, Σαβ. 10:00-14:00.

• Καταστήματα Forthnet

• Seretis travel, Πανεπιστημίου 61, Αθήνα, τηλ. 210 3251295

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…