Newsroom

Newsroom

O δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο είχε φυλακιστεί για τρομοκρατία

Γνωστός στις Αρχές ήταν, όπως ανακοινώθηκε από τη βρετανική αστυνομία, ο άνδρας που σκόρπισε τον τρόμο χθες στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.  

412951

Η αστυνομία ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, πως ο δράστης ήταν ο 28χρονος Ουσμάν Καν, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατική ενέργεια και είχε αποφυλακιστεί πριν από περίπου ένα χρόνο.

«Αποφυλακίστηκε υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018 και το βασικό σημείο της έρευνας τώρα είναι να διαπιστώσουμε πώς κατόρθωσε να διαπράξει αυτή την επίθεση», τόνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νιλ Μπάσου, συμπληρώνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε μια τοποθεσία στην κομητεία του Στάφορντσιρ στην κεντρική Αγγλία.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά εξάλλου πώς κατάφερε να ενορχηστρώσει την επίθεση παρά το γεγονός ότι μετά την αποφυλάκισή του ήταν υποχρεωμένος να φορά ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο 28χρονος είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση κατά τα πρότυπα της Αλ Κάιντα, που σχεδίαζε βομβιστική επίθεση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς και τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν. Την οργάνωση όμως είχε εξαρθρώσει η MI5 σε συνεργασία με την αστυνομία.

Ο δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά και η αστυνομία πάντως εκτιμά ότι έδρασε μόνος.

«Συνταρακτικό» χαρακτήρισε τον θάνατο των δύο πολιτών ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τόνισε ότι θα αυξηθεί η αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Λονδίνου μετά τη χθεσινή  επίθεση. ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι υποστηρίζει εδώ και καιρό πως «πρόκειται για λάθος να επιτρέπεται σε σοβαρούς και βίαιους εγκληματίες να αποφυλακίζονται νωρίς» και ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν οι αρμόζουσες ποινές για τους επικίνδυνους εγκληματίες, ειδικά για τρομοκράτες».

Αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν ο ένοπλος δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφάλειας ή στην αστυνομία πριν να συμβεί το περιστατικό.

Επίσης, ανέφερε ότι οι προεκλογική εκστρατεία τόσο των Τόρις όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο Λονδίνο, αναβάλλεται.

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε ανακοίνωσή του για την επίθεση εκφράζει τη συμπαράστασή του στα θύματα και ευγνωμοσύνη σε όσους συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να μείνουν ενωμένοι, μη επιτρέποντας τον εκτροχιασμό της δημοκρατίας από τρομοκρατικές πράξεις. Σε ένδειξη σεβασμού για όσους υπέφεραν από την επίθεση ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προεκλογική εκστρατεία στο Λονδίνο. «Δεν θα τρομοκρατηθούμε από εκείνους που μας απειλούν. Πρέπει, και θα σταθούμε μαζί για να απορρίψουμε το μίσος και τις διαιρέσεις» τόνισε.
 

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…