Ο Δήμαρχος

Η αποκέντρωση των εξουσιών, σε όλο τον κόσμο,  είναι ένα από τα σημαντικότερα δημοκρατικά βήματα. Εκτός από την Ελλάδα. Στην Ελλάδα ο α’ βαθμός αυτοδιοίκησης λειτουργεί ως επί το πλείστον ως το μαγαζάκι του Δήμαρχου και των κολλητών του.

αθήνα

Ιδιαίτερα στην Αθήνα, πάντα ισχυρίζεσαι ότι δεν μπορεί να υπάρξει χειρότερος Δήμαρχος από τον νυν, για να έρθει ο επόμενος να ανατρέψει αυτή τη βεβαιότητα. Άλλωστε αποδείχτηκε ότι το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων δεν λογίζεται ως τίποτα περισσότερο από ένα βήμα στην πολιτική καριέρα των μέχρι τώρα Δημαρχών.

Τα απλά, τα βασικά, τα στοιχειώδη, αυτά που χρυσοπληρώνει ο πολίτης, αυτά που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών,  φαντάζουν εξτραβαγκάντζες για τον Δημοτικό άρχοντα. Αλλά δώσε τους φανφάρες, φιέστες, πανηγύρια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάγκελα, ρόδες και άλλα ευτράπελα και πάρτε τους τη ψυχή. Άλλωστε το Δημαρχιλίκι πέρασμα για το Βουλευτιλίκι είναι, και –άμα δώσει ο… Γιαραμπής- και Υπουργιλίκι γίνεται.

Τι περιμένω από τον Δήμαρχο της Αθήνας?

Από τον Δήμαρχο περιμένω καθαριότητα. Με πεζοδρόμια που θα μπορείς να περπατήσεις και όχι να κάνεις πατινάζ επί γλίτσας και μπίχλας. Με τραπεζοκαθίσματα που δεν θα χρειάζεται να κάνεις σλάλομ και ακροβατικά. Με εργαζόμενους στη καθαριότητα που θα γνωρίζουν ποιόν έχουν εργοδότη, με μόνιμη θέση εργασίας, με αμοιβή χωρίς ενδιάμεσους αεριτζήδες, με ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και με συνθήκες ασφαλείας.

Από τον Δήμαρχο περιμένω ευπρεπή σχολεία.  Με θέρμανση το χειμώνα, βαμμένα, καθαρά, φροντισμένα. Με ενοικίαση πούλμαν για τη μεταφορά των μαθητών.

Από τον Δήμαρχο περιμένω δημοτική συγκοινωνία. Να μπορεί να μετακινηθεί ο πολίτης χωρίς να κουβαλάει το αυτοκίνητο του, όπως η χελώνα το καβούκι της, με δημοτικά parking με τιμές εξαιρετικά χαμηλές, τιμές δηλαδή όπου δεν θα χρειάζεται να πουλήσεις τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου για πληρώσεις 3 ώρες  παρκάρισμα. Με μια δημοτική αστυνομία που δεν θα κάνει τα στραβά μάτια στους μπράβους των μαγαζιών και των ιδιωτικών parking που εξηγούν χαρτζιλικώνοντας «αυτός είναι πελάτης μου»

Από τον Δήμαρχο περιμένω δημοτικά πολυιατρεία. Ιατρεία στελεχωμένα σε 24ωρη βάσης τουλάχιστον με τις βασικές ειδικότητες και με ραντεβού για όλες τις υπόλοιπες.

Από τον Δήμαρχο περιμένω συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας, από κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, μέχρι βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικά φροντιστήρια ξένων γλωσσών, δημοτικά φροντιστήρια για αδύναμους μαθητές, δημοτικά γυμναστήρια, ΚΑΠΗ, δημοτικά κέντρα με παιδοψυχολόγους, λογοθεραπευτές, κινησιοθεραπευτές.

Από τον Δήμαρχο περιμένω δομές βοηθητικές για τους μετανάστες και τα παιδιά τους.

Από τον Δήμαρχο περιμένω μια πλατφόρμα στην οποία ανά πάσα στιγμή ο δημότης θα μαθαίνει τι έργα γίνονται, τι έργα θα γίνουν, που γίνονται, πόσο κοστίζουν ποιος εργολάβος-υπεργολάβοι τα κάνουν, την προκήρυξη, τη σύμβαση, και τη παραλαβή του έργου.

Από τον υποψήφιο Δήμαρχο περιμένω την οικονομοτεχνική μελέτη για όλα αυτά.

Όλα τα υπόλοιπα, που συνήθως συμπυκνώνονται, σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μανιφέστα, σε συνεντεύξεις πορτραίτα, σε εκδηλώσεις, σε γιορτές και πανηγύρεις, σε πανηγυρικούς και σε δεκάρικους, σε φωτογραφίες με προύχοντες του τόπου και selfies με μωρά και σκυλιά, μπορούν να αποφευχθούν.

Εκτός του ότι είναι αναποτελεσματικά, είναι και ο ορισμός του καρακιτσαριού. Διάολε το δημαρχιλίκι Πρωτεύουσας Ευρωπαϊκής πόλης διεκδικούν, όχι τη προεδρία του Συλλόγου ΑνωΡαχουλιωτών της Κάτω Παναγιάς.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…