Ο διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ απαντά για το περιβόητο Συνέδριο της Εσθονίας και τη συμμετοχή μόνο οκτώ χωρών

Με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) Μιχάλης Ψύλος, απαντά σε όσα ειπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για τον τρόπο που το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε όσα συνέβησαν στο περιβόητο Συνέδριο της Εσθονίας.

«Στο συνέδριο είχαν κληθεί οι υπουργοί Δικαιοσύνης των 27 χωρών μελών της ΕΕ και τελικά παρέστησαν μόνο οκτώ -αυτοί που υπέγραψαν και το τελικό ανακοινωθέν για την ”Κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων”. Η λίστα αυτή με τις 8 χώρες ήταν και η μόνη συγκεκριμένη λίστα με συγκεκριμένα ονόματα χωρών που έδωσε στη δημοσιότητα το Εσθονικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Και αυτό έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ουδεμία άλλη λίστα χωρών ανακοινώθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση στα εσθονικά και στα ρωσικά που δόθηκε αρχικά στη δημοσιότητα μετά το πέρας του συνεδρίου γινόταν λόγος “για χώρες της ΕΕ ή της Ανατολικής Συνεργασίας” εξηγεί ο κ. Ψύλος και προσθέτει ότι:

«Αρκετές ώρες αργότερα στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στα Αγγλικά προστέθηκε ότι «εκπροσωπήθηκαν 19 χώρες», δίχως πάλι να κατονομαστούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ οι υπόλοιπες χώρες δεν εκπροσωπήθηκαν από υπουργούς Δικαιοσύνης αλλά από τους τοπικούς πρέσβεις και εκπροσώπους τους οι οποίοι μετείχαν βασικά στην Εκδήλωση Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας στο Ταλίν. Η ”τυπική” αυτή εκπροσώπηση δείχνει και τη … σημασία που απέδωσαν οι χώρες μέλη της ΕΕ στο συνέδριο…»

«Αναφορικά με τον τίτλο του συνεδρίου» συνεχίζει ο Μιχάλης Ψύλος, «θα πρέπει επίσης να πούμε ότι άλλαξε δύο-τρεις φορές. Ο αρχικός τίτλος του συνεδρίου ήταν : ”Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων των Ναζιστικών και Κομμουνιστικών καθεστώτων” και στη συνέχεια έγινε πιο … μετριοπαθής ”Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων όλων των Ολοκληρωτικών και Απολυταρχικών Καθεστώτων”, προφανώς λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό της χώρας (Ανακοινώσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων, Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αλλά και Εσθονών βουλευτών)».

«Τέλος, για τις διεθνείς συνεργασίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων» καταλήγει ο κ. Ψύλος «θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι εδώ και δεκαετίες το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι μέλος της ΕΑΝΑ (Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων) και συνεργάζεται με όλα τα δημόσια πρακτορεία ειδήσεων των χωρών μελών της ΕΕ, αλλά και των βαλκανικών χωρών, της Ρωσίας (Ρία Νόβοστι και Ταςς), της Κίνας, πολλών αραβικών χωρών κλπ».

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – «Το φως κέρδισε – Η σκέψη μου με τους πληγέντες στη Θεσσαλία»

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – «Το φως κέρδισε – Η σκέψη μου με τους πληγέντες στη Θεσσαλία»

Νέα σελίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι ο νέος πρόεδρος του…

Αχτσιόγλου μετά την νίκη Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά παρών – Από αύριο ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας

Αχτσιόγλου μετά την νίκη Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά παρών – Από αύριο ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας

Μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης η Έφη Αχτσιόγλου προχώρησε σε δηλώσεις λίγο μετά την ανακοίνωση…

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων στο 75% – Συγχαρητήρια από Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων στο 75% – Συγχαρητήρια από Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη

Καθαρή νίκη του Στέφανου Κασσελάκη. Σε αναμονή δηλώσεων από τους δύο υποψηφίους.