Ο Christophe δικαιώθηκε, αλλά τον έχουν απλήρωτο

Του Γιάννη Συμεωνίδη Κι όμως, υπάρχουν και καλά νέα, έστω κι αν δεν είναι ολοκληρωμένα. Το www.koutipandoras.gr είχε αναφερθεί στο…

christophe 2

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Κι όμως, υπάρχουν και καλά νέα, έστω κι αν δεν είναι ολοκληρωμένα. Το www.koutipandoras.gr είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην περίπτωση του 38χρονου σήμερα Christophe Maka-Dangao, από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο οποίος είχε σπουδάσει ιατρική αλλά εγκλωβισμένος στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας δεν μπορούσε να συνεχίσει την ειδικότητά του ως καρδιολόγος. Κι αυτό μολονότι του είχε χορηγηθεί υποτροφία και τοποθετήθηκε στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, αφού η ελληνική πολιτεία δεν του ανανέωνε την άδεια παραμονής του.

Όλα αυτά, ευτυχώς, αποτελούν παρελθόν αφού ο Christophe κάνει πλέον την ειδικότητά του στο Ωνάσειο εδώ και μερικούς μήνες. Αν νομίζατε, πάντως, πως τα προβλήματά του τέλειωσαν, μάλλον κάνετε λάθος. Ο ειδικευόμενος γιατρός, όπως και μερικοί ακόμα συνάδελφοί του, περιμένουν δέκα μήνες να πληρωθούν, με τους υπεύθυνους του Ωνασείου να τους παραπέμπουν στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους.

O Christophe Maka-Dangao σπούδασε στρατιωτική ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε το 2009. Ένα χρόνο αργότερα, κι αφού είχε λάβει σχετική εξουσιοδότηση από τη χώρα του, στην οποία υπηρετούσε ως αξιωματικός του Στρατού, ξεκίνησε στον «Ευαγγελισμό» ειδικότητα παθολογίας, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει με την ειδικότητα καρδιολογίας, που ήταν κι ο τελικός του στόχος. Ολοκληρώνοντας το πρώτο στάδιο το 2012, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών του ανακοίνωσε πως λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν θα μπορούσε να ανανεωθεί η υποτροφία των 440 ευρώ που λάμβανε μέχρι τότε μηνιαίως. Αυτό σήμαινε πως δεν θα ήταν δυνατό και να ανανεωθεί και η άδεια παραμονής του στην Ελλάδα, γεγονός που απόκλειε τη δυνατότητα συνέχισης της ειδικότητας καρδιολογίας στο Ωνάσειο.