Ο CEO της Pfizer εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό με το νέο στέλεχος

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά ανέφερε πως «πρέπει να περάσει λίγος χρόνος για να καταλάβουμε καλύτερα τη μετάλλαξη του ιού» και αν το εμβόλιο της Pfizer είναι το ίδιο αποτελεσματικό. 

new project 2020 12 22t192731342jpg

Την πεποίθηση του ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος του κορονοϊού εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα σχετικά με την ανάγκη να τηρηθούν πιστά οι οδηγίες και τα μέτρα. «Μέχρι να επιστρέψουμε στις ζωές μας φοράτε τις μάσκες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, τόνισε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τα εμβόλια «θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος, αλλά δεν το ξέρουμε αυτή την στιγμή με βεβαιότητα. Πιστεύω ότι έχω δει στοιχεία τα οποία με κάνουν να μπορώ να πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά θα έχουμε οριστικά στοιχεία αν τα εμβόλια είναι το ίδιο ή περισσότερο αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος σε κανένα δύο εβδομάδες».

 

Για το αν χρειαστεί να αλλάξουν τα εμβόλια της Pfizer ώστε να γίνουν αποτελεσματικά, απάντησε «Η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιούμε ενδείκνυται για μετατροπές και αν χρειαστεί η διαδικασία θα είναι πολύ γρήγορη».

 
Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα, μετά την έγκριση του εμβολίου από τον ΕΟΦ και την ΕΕ, ο Άλμπερτ Μπουρλά επισήμανε:

«Τα νέα ήταν πολύ ευχάριστα όταν λάβαμε την έγκριση. Πλέον ετοιμάζουμε άμεσα τις αποστολές 200 εκατ. δόσεων εμβολίων μέσα στο 2021, ενώ η ΕΕ διατηρεί δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον 100 εκατ. και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ικανοποιήσουμε».

Όσον αφορά στη διανομή των δόσεων στα κράτη – μέλη της ΕΕ και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, σημείωσε: «Η κάθε χώρα θα λάβει το ποσοστό που της αναλογεί βάσει του πληθυσμού της. Θα αρχίσουμε αμέσως τις παραδόσεις και η Ελλάδα θα πάρει μεταξύ 90 και 100 χιλιάδων δόσεων μέσα στον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, νομίζω, θα πάρει περίπου 2 εκατ. δόσεις, ωστόσο δεν είμαι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό. Η αποστολή θα γίνει ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη – μέλη. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για όλες τις αποστολές, αλλά δεν το γνωρίζω ακριβώς».

Καταλήγοντας, ο Άλμπερτ Μπουρλά εξέφρασε τη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα κατά τη διαδικασία της διανομής των δόσεων του εμβολίου της Pfizer:

«Ελέγχουμε όλα τα στάδια της παράδοσης και δεν έχω αμφιβολία ότι όλα θα πάνε καλά και βάσει σχεδίου», υπογράμμισε.