Μια διαφορετική προσέγγιση για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο υφυπουργό Ενέργειας, Νίκο Τσάφο, έδωσε ο Νίκος Μπίστης που υποστηρίζει πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι απέναντί του.
Αφενός χαρακτηρίζει ως σοβαρό σφάλμα την παλαιότερη αναφορά του Ν. Τσάφου σε Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ωστόσο θεωρεί μεγάλο λάθος τη συνέχεια που δίνουν σε αυτή την υπόθεση το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το αίτημα για αποπομπή από την κυβέρνηση.
«Υπάρχουν πολλά θέματα ανοικτά για άσκηση σοβαρής κριτικής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν προσφέρονται για “εύκολη” αντιπολίτευση και μάλιστα από τα δεξιά», τονίζει ο Ν. Μπίστης και ξεδιπλώνοντας την κριτική του για την αντιπολίτευση αναφέρει: «Και αν για το ΠΑΣΟΚ ήταν αναμενόμενη αυτή η στάση, λόγω της εθνικιστικής παράδοσης αυτού του κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ξενίζει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Μετατοπίζεται από τις προωθημένες και ισορροπημένες θέσεις που πολλές φορές μόνη της η Ανανεωτική Αριστερά προωθούσε κόντρα στο ρεύμα. Χωρίς ίσως να το αντιλαμβάνονται, στρέφονται κατά της σύλληψης που οδήγησε στην Συμφωνία των Πρεσπών»
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ν. Μπίστη
«Η αναφορά του κ. Τσάφου σε “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” είναι σοβαρό σφάλμα. Ακόμα και αν δεν ήταν τότε πολιτικό πρόσωπο και η αναφορά έγινε στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας, όφειλε να γνωρίζει και να αποφύγει αυτή την ονομασία… Η συνέχιση όμως που δίνουν στην υπόθεση αυτή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή άλλη αναφορά του που σημειώνει επί λέξει “Κάποια από αυτά που λέει η Τουρκία έχουν αξία. Άλλα είναι παράλογα” αποτελεί σοβαρό σφάλμα αυτών των κομμάτων.
Μπορεί να οδηγήσει σε κυνήγι μαγισσών και να βλάψει την εξωτερική πολιτική της χώρας τροφοδοτώντας άκαμπτες, ανελαστικές και προδήλως εσφαλμένες θέσεις σε μια στιγμή που ανοίγουν κάποια μικρά παράθυρα ευκαιρίας, ιδίως για το Κυπριακό.
Αν θεωρήσουμε ότι μια πιθανή ρύθμιση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, ή η αποδοχή της πολιτικής ισότητας για τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία στην Κύπρο αποτελούν απαράδεκτες “υποχωρήσεις”, τότε είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επίλυσης των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Και η de facto διχοτόμηση στην Κύπρο υπάρχει σοβαρά περίπτωση να μετατραπεί σε de jure στις συνθήκες της νέας γεωπολιτικής αστάθειας και με δεδομένη την αρνητική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο σχέδιο Ανάν και την συνάντηση στο Κραν Μοντανά.
Αν θεωρούμε ότι σε όλα τα ζητήματα έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας και η άλλη πλευρά δεν έχει να εισφέρει κάτι άξιο λόγου, πρέπει να σταματήσουμε κάθε διάλογο και να δοξάσουμε τον Αντώνη Σαμαρά και την πολύχρωμη σχολή των απορριπτικών. Ο προωθητικός συμβιβασμός δεν αποτελεί υποχώρηση, μόνο ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι σκόπιμα συγχέουν τους δυο όρους.
Και αν για το ΠΑΣΟΚ ήταν αναμενόμενη αυτή η στάση, λόγω της εθνικιστικής παράδοσης αυτού του κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ξενίζει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Μετατοπίζεται από τις προωθημένες και ισορροπημένες θέσεις που πολλές φορές μόνη της η Ανανεωτική Αριστερά προωθούσε κόντρα στο ρεύμα. Χωρίς ίσως να το αντιλαμβάνονται, στρέφονται κατά της σύλληψης που οδήγησε στην Συμφωνία των Πρεσπών. Υπάρχουν πολλά θέματα ανοικτά για άσκηση σοβαρής κριτικής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν προσφέρονται για “εύκολη” αντιπολίτευση και μάλιστα από τα δεξιά».
Διαβάστε επίσης:
Υπόθεση Πισπιρίγκου: Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης πέντε εμπλεκόμενοι ιατροδικαστές
Ποια είναι τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε: Από την αλλαγή φωνής έως τις ημικρανίες