Ο Βέμπερ κρέμασε τον Μητσοτάκη σε ζωντανή μετάδοση

To oλίσθημα του προέδρου της ΝΔ, που ξέπλυνε τον ανθελληνισμό του Βαυαρού

Γιώργος Λακόπουλος 24/04/2019 | 08:30

Η 23η Απριλίου 2019 αποδείχθηκε μια δύσκολη μέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια κακή μέρα για τη ΝΔ - παρότι ειχε σχεδιασθεί για πανηγυρισμούς.

Ξεκίνησε με την προσπάθεια της εκπροσώπου  του να μαζέψει το... θάρρος που είχε δείξει  -κατά τη συνέντευξη στον Άλφα- όταν δήλωσε πρόθυμος να αντιμετωπίσει ενώπιος ενωπίω τον Αλέξη Τσίπρα .

Αποδείχθηκε όμως… Κουταλιανός: τώρα δεν δέχεται  τηλεοπτική αναμέτρηση  με τον αντίπαλό του. Θέλει μονο  αναμέτρηση στη Βουλή. Ούτε εκει  τα πάει καλά -και θα  καλοπεράσει- αλλά τουλάχιστον εχει δικλείδες ασφάλειας.

Τα χειρότερα όμως ήλθαν αργότερα  στο  Ζάππειο, οπου ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ εγκαινίασε επισήμως την καμπάνια του για την προεδρία της Κομισιόν. Μια ομιλία χωρις έμπνευση έμελλε να εχει ένα δυσάρεστο τέλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: ο Βέμπερ δήλωσε  ωμά ενώπιόν του ότι <η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης>. Όπως έχει ήδη αναγγείλει αν γίνει πρόεδρος της Κομισιόν θα διακόψει αμέσως τον Τουρκοκυπριακό διάλογο.

Ορισμένοι στη γαλαρία  χειροκρότησαν από κεκτημένη ταχύτητα. Αλλά στις πρώτες σειρές τα χαμόγελα όσων κατάλαβαν – όπως ο Δημ. Αβραμόπουλος και ο Κωστής  Χατζηδάκης– πάγωσαν.

Αυτό που υπόσχεται ο υποψήφιος που στηρίζει με ενθουσιασμό -αν όχι με ακρισία- ο Μητσοτάκης στρέφεται εναντίον των ελληνικών συμφερόντων - και πάντως υπονομεύει την ελληνική στρατηγική στην περιοχή.

Τις τελευταίες δεκαετίες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν με κάθε τρόπο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Θυσιάζοντας ακόμη και το δικαίωμα του βέτο για το περίφημο 4ο Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο - επι Σημίτη.

Ο  Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Καραμανλής ανέδειξαν αυτήν την πολιτική ως βάση και της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Και όλοι οι πρόεδροι της Κομισιόν τη στηριξαν. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έλεγε ως πρόσφατα ότι <ο Τουρκοκοινοτικός διάλογος πρέπει να μείνει ανοικτός>.

Ενώπιον της ηγεσίας της ΝΔ με λίγες φράσεις ο Βέμπερ ειπε ότι θα τον κλείσει, αν εκλεγεί. Αλλά έχει παντα την υποστήριξη του Μητσοτάκη που έδειχνε να λιγώνεται μπροστά του, αφου άλλωστε πιστεύει ότι θα γίνει όντως πρόεδρος της Κομισιον - ο μόνος στην Ευρώπη.

Πρόκειται για δραματική οπισθοχώρηση από τις πάγιες θέσεις του, ενός από τα δυο μεγάλα κόμματα της χώρας, σε ένα θέμα εθνικού ενδιαφέροντος.

Και μονο η ιδέα των μεταναστευτικών ρευμάτων, που διαχειρίζεται σήμερα η Τουρκοκοινοτική συμφωνία, αρκεί για να κατανοήσει κανεις τον κίνδυνο για την Ελλάδα.

Παρ όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέπλυνε κανονικά τον Βέμπερ για το ανθελληνικό παρελθόν του - άγνωστο για ποιο λόγο.

Τον χαρακτήρισε <φίλο της Ελλάδας>  και είπε ότι τον <στηρίζει με όλη του τη δύναμη>. Προσθέτοντας επιχειρήματα  άνευ ουσίας: ότι <ο Μάνφρεντ> θα <εχει πρόσθετη νομιμοποίηση, επειδή θα είναι ο πρώτος προεδρος που θα προέρχεται από το Ευρωκοινοβούλιο>. ΄Αλλα αντ' άλλων.

Ειπε ακόμη ότι <ο Μάνφρεντ> <θα στηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ>. Αλλά όταν είπε ότι <θα στηρίξει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων> ο Μάνφρεντ ηταν ο μόνος που δεν χειροκρότησε. Όπως δεν χειροκρότησε όταν ο  πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την <κάκιστη συμφωνία των Πρεσπών>. Και φυσικά αμφότεροι τσιμουδιά για τον Ορμπάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν αναφέρθηκε στο θέμα της Τουρκίας, αλλά δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Βαυαρό πολιτικό <σύμμαχο> της Ελλάδας. Σύμμαχος με θέσεις που βλάπτουν την Ελλαδα!

Ταυτόχρονα προχώρησε ανερυθρίαστα σε ένα ολίσθημα: δικαιολόγησε  την επιδίωξη του Βέμπερ το 2015 να τεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης – και της ζώνης Σέγκεν- με το επιχείρημα ότι απλώς αντιτάσσονταν στον… ΣΥΡΙΖΑ.

Η δουλικότητα που απέπνεε απέναντι του προβληματίζει. Οέτε η ηγεσία του παλιού ΚΚΕ απέναντι στη ΚΚΣΕ δεν είχε τέτοια συμπεριφορά.

Τον δικαιολογούσε σε μια προδήλως ανθελληνική στάση, παραβλέποντας ότι ο Βέμπερ δεν ζήτησε να τεθεί ο... ΣΥΡΙΖΑ εκτός  Ευρωζώνης, αλλα η Ελλάδα. Για δέκα λεπτά τον εξυμνούσε με... υπερηφάνεια, γι' αυτό -  σε ζωντανή μετάδοση. Ούτε ο ίδιος ο Βέμπερ δεν θα προσέφερε τόση συνηγορία στον εαυτό του.

Ηταν μια στιγμή για την οποία η ΝΔ δεν μπορεί να είναι υπερήφανη.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr