Ο Βέλγος youtuber που συγκίνησε τους Έλληνες με το βίντεο για την τραγωδία στο Μάτι, μιλάει στο koutipandoras.gr

«Είσαι Φιλέλληνας με όλη την σημασία της λέξης. Είσαι πιο Έλληνας και από ορισμένους Έλληνες». Το παραπάνω είναι ένα από τα εκατοντάδες σχόλια που έγραψαν Έλληνες χρήστες του youtube στον Fred Grün κάτω από το βίντεο που ανέβασε στο κανάλι του για την τραγωδία στο Μάτι. Ο Βέλγος youtuber που έγινε viral στη χώρα μας πριν λίγο καιρό για τα σχεδόν άπταιστα ελληνικά του, ευαισθητοποιήθηκε άμεσα όταν ενημερώθηκε για τη φονική πυρκαγιά στη χώρα μας.

5b90f55d1dc52446788b4569

Αν και βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά, αποφάσισε να βοηθήσει με το δικό του τρόπο. Αναζήτησε πληροφορίες. Τις διάβασε και τις διασταύρωσε. Στη συνέχεια προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει Έλληνες και ξένους για την τραγωδία στο Μάτι, ανέβασε σχετικό βίντεο στο κανάλι του.

Το koutipandoras.gr μίλησε με τον 22χρονο youtuber για την κίνησή του αυτή αλλά και γενικά για τη ζωή του, την επιλογή του να μάθει ελληνικά, τα όνειρά του και τους στόχους του. 

Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος

Πριν από μερικούς μήνες το ελληνικό διαδίκτυο είχε «πνιγεί» με θέματα για έναν Βέλγο στο youtube που μίλαγε άπταιστα ελληνικά. Ο Fred Grün, γνωστός στην κοινότητα του youtube ως «Ο Φιλέλληνας», έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες. Σήμερα, συνεχίζει να ανεβάζει βίντεο στα ελληνικά, μετρώντας σχεδόν 50.000 συνδρομητές.

Το πιο περίεργο; Δεν έχει ελληνικές ρίζες. Μόνο έλληνες φίλους και γνωστούς.

Πώς είναι δυνατόν να μιλάει τόσο καλά ελληνικά ένας… Βέλγος; Γιατί ξεκίνησε να μαθαίνει ελληνικά;


Ο Fred έχει πάθος με τις γλώσσες. Σπουδάζει γλωσσολογία στο γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τη διπλωματική του. Μιλάει ήδη τέσσερις γλώσσες. Τη μητρική του, που είναι τα γαλλικά, ολλανδικά, αγγλικά και ελληνικά. Ξέρει να συνεννοηθεί και στα γερμανικά τα οποία το τελευταίο διάστημα μαθαίνει εντατικά. Στόχος του να μάθει και τη βεγγαλική γλώσσα καθώς η κοπέλα του είναι από την Ινδία.

Ελληνικά ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του από την ηλικία των 15 χρονών. Αφορμή ένας νεανικός έρωτας με μια ελληνίδα. Ήρθε μ΄ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών στην Ελλάδα και από τότε «κόλλησε».

Όπως μας είπε, το διαμέρισμα που έμενε με την οικογένειά του στις Βρυξέλλες ανήκε σε Έλληνες. Έτσι, άκουγε αρκετά συχνά ελληνικά αλλά δεν τα είχε σε καθόλου εκτίμηση. Μάλιστα, επειδή μιλούσαν αρκετά δυνατά θεωρούσε τα ελληνικά μια ενοχλητική γλώσσα. Λίγα χρόνια μετά βέβαια, ένας ανεκπλήρωτος και δύσκολος νεανικός έρωτας έμελλε να τον κάνουν να τα αγαπήσει αλλά και να διατηρεί ολόκληρο κανάλι στα ελληνικά.

«It’s all Greek to me». Σίγουρα θα το ακούς συχνά στη χώρα σου. Τι απαντάς;

«Προσπαθώ να εξηγήσω ότι τα ελληνικά δεν είναι τόσο δύσκολα. Μπορεί κάποιος να μάθει ελληνικά. Δεν είναι αδύνατο. Θέλει βέβαια προσπάθεια», απαντά γελώντας ο Fred. 

Η τραγωδία στο Μάτι και η ανάγκη να βοηθήσει

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι συγκλόνισε και τον νεαρό Βέλγο. Όπως μας είπε, αρχικά δεν είχε καταλάβει πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση. Αργότερα, διαβάζοντας και ψάχνοντας πληροφορίες αλλά και χάρη στα σχόλια συνδρομητών του συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν μια απλή πυρκαγιά. Έμαθε ότι υπήρχαν νεκροί από τη φωτιά. Θέλησε έτσι να βοηθήσει με τον τρόπο του.


Ο Fred επέλεγε να μιλήσει μόνο γι΄αυτό το βίντεο στα αγγλικά επιχειρώντας να φτάσει το μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους. Εμφανώς θλιμμένος έστειλε τις ευχές του και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειές των θυμάτων.

Του είπαμε πως αυτό που έκανε είχε θετική ανταπόκριση από τον κόσμο που τον ακολουθούν. Κυρίως Έλληνες δηλαδή. «Δεν είναι τόσο σημαντικό το τί μου απάντησαν ή σχολίασαν. Δεν το έκανα γι’ αυτό. Δεν ήθελα να γίνω viral. Να μεγαλώσω ας πούμε το κοινό μου. Δεν ήθελα να γίνει έτσι. Να γίνει μέρος, αν θέλεις του μηχανισμού του youtube που μπορεί να με κάνει πιο δημοφιλή. Έδωσα συγκεκριμένες πληροφορίες. Ήθελα να βοηθήσω. Σκέφτομαι τα θύματα. Δεν ήταν κάτι που έκανα για να φανώ καλύτερος από τους άλλους».

Ταξίδι στην Ελλάδα και έλληνες youtubers

Ο 22χρονος Βέλγος έχει βάλει στα πλάνα του να επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα. «Ίσως το επόμενο καλοκαίρι να έρθω. Μου λείπει η Ελλάδα. Θα κάνω και vlog όταν έρθω. Θα προσπαθήσω να συναντήσω και έλληνες youtubers. Θα ήθελα να συναντήσω και συνδρομητές μου. Έχω ένα απίστευτο κοινό. Έχω τεράστια υποστήριξη».

Γιατί επέλεξες το όνομα «φιλέλληνας» για το κανάλι σου;

Είναι κάτι που άκουσα πολύ στην Ελλάδα. Με λένε φιλέλληνα. Ο πρώτος λόγος είναι βασικά αυτός. Ο δεύτερος είναι πως δεν υπήρχε άλλο κανάλι στο youtube με αυτό το όνομα και μου φάνηκε καλή επιλογή.

Τι άλλο θα δούμε στο κανάλι σου; 


Αν διάλεγες ένα ελληνικό όνομα για σένα ποιό θα ήταν και γιατί;


Για ποιο λόγο να ακολουθήσει κάποιος το κανάλι σου;

Πρώτα – πρώτα για να του δώσει το κίνητρο να μάθει μια ξένη γλώσσα. Θα βάλω βίντεο στο μέλλον για το πώς μπορεί κάποιος να μάθει μια γλώσσα.

Τί θα έλεγες στους Έλληνες, είτε είναι συνδρομητές σου είτε όχι;

Θέλω να ξέρουν ότι υπάρχουν άτομα που λατρεύουν την Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες έχουν την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι μισούν τους Έλληνες και την Ελλάδα κι’ ότι έχουν κακή εικόνα. Ότι η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη. Θέλω να ξέρουν λοιπόν πως υπάρχουν φιλέλληνες όπως εγώ στην Ευρώπη. Ελπίζω και θέλω να ανεβάζω καλό και ενδιαφέρον περιεχόμενο στο κανάλι μου για τους Έλληνες.

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…