Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Η πανδημία ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο τη γύμνια του συστήματος αλλά και τις πραγματικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ελένη Ιωαννίδου 18/03/2021 | 15:41

Βγήκαν οι πίνακες κατάταξης των υποψηφίων για τις θέσεις ιατρών ΕΣΥ της πρόσφατης προκήρυξης. Σε όλο το νομό Ρεθύμνου δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον νέων γιατρών για θέση παθολόγου.

Για 2 θέσεις διευθυντή στο νοσοκομείο μας, για μία θέση επιμελητή στο ΠΕΔΥ και για αρκετές θέσεις στα κέντρα υγείας του νομού. Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που θέσεις στην παθολογική κλινική βγαίνουν άγονες. Πρώτα προκηρυχτήκαν στον κατώτερο βαθμό και μετά 2 φορές διευθυντικές θέσεις. Αυτό δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως κίνητρο, ούτε στην προηγούμενη προκήρυξη, ενώ ήταν οι μοναδικές θέσεις που προκηρύχτηκαν σε όλη την Κρήτη. Ποσό μάλλον τώρα, που ταυτόχρονα προκυρήχτηκαν 40 θέσεις παθολόγων σε όλο το νησί. Να πούμε ότι δεν το περιμέναμε; Ψέμματα θα είναι!

Τι φταίει; -αναρωτιούνται πολλοί, θεσμικοί και μη θεσμικοί παράγοντες- και δεν έρχονται παθολόγοι στην όμορφη πόλη μας;

«Φταίνε οι γιατροί που κάνουν φασαρίες και δημιουργούν κακή φήμη για το νοσοκομείο.» «Φταίει ο διοικητής που είναι νέος και δεν κάνει αυτά που πρέπει.» «Φταίνε τα νοίκια που είναι ακριβά.» «Φταίνε οι Ρεθυμνιώτες που δεν γίνονται γιατροί.» «Φταίνε οι μηνύσεις και οι δικαστικές διαδικασίες.» «Φταίει η 7η ΥΠΕ που δεν βοηθάει το Ρεθυμνο.» 

Τίποτα από όλα αυτά δεν φταίει. Δεν φταίνε όλα αυτά για το νοσοκομείο Πύργου που σε αυτή την προκήρυξη οι 3 από τους 4 εναπομείναντες παθολόγοι φύγανε για το νοσοκομείο της Πατρας. Που το νοσοκομείο Κατερίνης από τις 11 οργανικές θέσεις έχει καλυμμένες τις 4 και οι προκηρύξεις του βγήκαν άγονες. Που στο Κιλκίς από τις 7 θέσεις παθολογων είναι καλυμμένες οι 4 και με τη νέα προκήρυξη θα μείνουν 3 γιατί όχι μόνο δεν θα έρθει κανείς αλλά θα παραιτηθεί και ο 4ος για να πάει σε μεγαλύτερο νοσοκομείο. Που το νοσοκομείο στην Κω δεν προκυρηξε καν θέσεις παθολόγου εφόσον εδώ και 3 χρόνια είναι καλυμμένες οι 2 από τις 4 θέσεις και ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα έρθει κανείς (γιατί να μπαίνουν στον κόπο;).

Που στο γειτονικό μας  Άγιο Νικόλαο από τις 2 θέσεις  διευθυντή θα καλυφθεί μόνο η μία με γιατρό που είναι ήδη στο νοσοκομείο και απλά αναβαθμίζεται. Που στη Δράμα δεν υπηρετούν ούτε οι μισοί παθολόγοι από αυτούς που πρέπει. Τα ίδια συμβαίνουν σε όλα τα νομαρχιακά και μικρά νοσοκομεία. Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Στη βόρειο Ελλάδα τα πράγματα είναι χειρότερα από άποψη υποστελέχωσης. Στα νησιά; Τα ίδια και χειρότερα.

Αυτή η προκήρυξη λοιπόν δεν θα λύσει κανένα από αυτά τα προβλήματα. Αντίθετα θα αποκαλύψει σε όλο του το μεγαλείο το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στα επαρχιακά νοσοκομεία. Θα φέρει την επόμενη μέρα με περισσότερα και πιο δύσκολα κενά και την επόμενη προκήρυξη με μεγαλύτερο αριθμό κενών οργανικών θέσεων,

Τι φταίει λοιπόν; Ποια είναι η εξήγηση;

Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό. Δεν είναι διαχειριστικό. Είναι θέμα προτεραιοτήτων και μέσων προσπάθειας επίτευξης ενός στόχου.
Όταν δεν σέβεσαι τους εργαζόμενους, όταν τους μετακινείς από εδώ και από εκεί για να καλύψεις «τρύπες», όταν τους «εντέλεις» διαρκώς για να υπερβούν το νόμιμο όριο εφημεριών, να δουλέψουν σε πολλά πόστα ή σε θέσεις μακριά από την ειδικότητά τους. Όταν παρέχεις σε ιδιώτες μισθό πολύ μεγαλύτερο από το δικό τους, αφορολόγητο και χωρίς εφημερίες για να κάνουν την ίδια δουλειά.

Όταν βάζεις τους γιατρούς στην πρώτη γραμμή να δουλεύουν σε ωράρια τρελά και τους αποστερείς από οποιοδήποτε επιστημονικό ή εκπαιδευτικό στόχο. Όταν τους αναγκάζεις να υποβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα της δουλειάς και τη φροντίδα προς τους ασθενείς τους. Όταν μετά το πρώτο χειροκρότημα ακολουθεί η «μούντζα» του αυταρχισμού, των πειθαρχικών, της φίμωσης και των συνεχών διαψεύσεων. Όταν αντιμετωπίζεις τους εργαζόμενους ως εργαλεία, ως αναλώσιμους, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχεις και «ανταλλακτικά», γιατί αναρωτιέσαι μετά;

Ποιος θέλει να μπει μέσα σε αυτό το σύστημα; Γιατί κάποιος να θέλει να μείνει σε αυτό;

Αν πραγματικά η κυβέρνηση αυτή θέλει να στηρίξει το ΕΣΥ και όχι να δείχνει ότι θέλει να το στηρίξει, ας δώσει πραγματικά κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό. Ας σταματήσει να προσπαθεί με λογιστικά ταχυδακτυλουργικά να μας πείσει πως έχουμε γιατρούς και να αυξάνει τα κρεβάτια στις κλινικές COVID και τις ΜΕΘ, λες και το πρόβλημα είναι ξενοδοχειακής φύσεως. Ας σταματήσει να κάνει ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα. Τι να κάνει πια σου λέει; Προκυρήσει θέσεις σε ανώτατο βαθμό και κανείς δεν έρχεται.

Έκανε ότι μπορούσε.
Όχι λοιπόν δεν έκανε ότι μπορούσε. 

Ας δώσει γερή αναβάθμιση στο μισθό και όχι κίνητρα σε ιδιώτες.  Ας σταματήσει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους και ας τους σεβαστεί. Ας δώσει σημασία στα μικρά νοσοκομεία που στενάζουν από την υποστελέχωση. Ας σκεφτεί τι θα κάνει ο υγειονομικός (που εξαιρέθηκε από τις γενικές ρυθμίσεις) τα παιδιά του όταν δουλεύει εν μέσω πανδημίας. Ας σταματήσει να αντιμετωπίζει τα μικρά νοσοκομεία ως εφημεριακά κέντρα, ως σταθμούς για να μην πεθάνει κάποιος μέχρι να πάει στα μεγαλύτερα νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα.

Η πανδημία ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο τη γύμνια του συστήματος αλλά και τις πραγματικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Καιρός όμως να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε και εμείς ως άλλες «Μαρίες-Αντουανέττες» τι φταίει και να απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Τη σωστή, αξιόπιστη, αναβαθμισμένη φροντίδα που μόνο ένα αφοσιωμένο και ευχαριστημένο υγειονομικό προσωπικό μπορεί να προσφέρει. 

Και αυτό είναι μια πολιτική θέση. Κίνημα για τη δημόσια υγεία! 

* Η Ελένη Ιωαννίδου είναι διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής νοσοκομείο Ρεθύμνου

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr