Ο Βαρβιτσιώτης παραδέχεται ότι θα ζητηθούν κυρώσεις μόνο σε παραβίαση της ΑΟΖ- Σκληρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ

«Τα ελληνοτουρκικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζονται με αλλεπάλληλες παλινωδίες από την κυβέρνηση. Η κατάσταση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι φοβόμασταν»

4658379

Συνεχίζονται τα μπρος- πίσω και οι παλινωδίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο απέναντι στην στάση της Τουρκίας. 

Ο Μιλτιάδης  Βαρβιτσιώτης προχώρησε σε μια τραγική ομολογία καθώς αποδέχτηκε ότι μόνο όταν παραβιαστεί η ελληνική ΑΟΖ θα ζητηθούν κυρώσεις κατά των Τούρκων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που αντικείμενο είχε τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την άποψη ότι ήταν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να μη ζητήσει την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας, με το σκεπτικό ότι αυτό θα γίνει όταν οι γείτονες παραβιάσουν την ελληνική ΑΟΖ.

«Θέλαμε ξεκάθαρη δήλωση στήριξης» είπε και πρόσθεσε πως «αυτή την στιγμή δεν έχουμε την παραβίαση της δικής μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες και θεωρούσαμε ότι είναι σημαντικό να εκφραστεί αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και να καταδικαστεί το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Αυτός ήταν κεντρικός στόχος».

Ανέφερε δε ότι στόχευση της ελληνικής πλευράς ήταν «να συγκροτήσουμε και πέραν Ευρώπης συμμαχία γύρω από την καταδίκη αυτής της ενέργειας που έχει και απειλητικό χαρακτήρα για τα δικά μας δικαιώματα. Αυτή η συμμαχία να αποτελέσει και ένα διπλωματικό φράχτη απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια συντελεστεί σε αυτή την ΑΟΖ και πριν συντελεστεί αυτή η ενέργεια να μην ζητήσουμε επιβολή κυρώσεων».

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης κατέληξε με μία διατύπωση που αφήνει αρκετές υπόνοιες σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. «Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις θα φτάναμε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τη διπλωματική δραστηριότητα να μην έχουμε πολλά περιθώρια» είπε προκαλώντας το ερώτημα τι περιμένει η κυβέρνηση να συμβεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποιεί το θέμα των κυρώσεων όπως έπρεπε, παράλληλα με τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όχι μόνο βρίσκονται σε σύγχυση οι υπουργοί εντός του ίδιου αρμοδίου υπουργείου, όχι μονό δεν θεωρεί η Κυβέρνηση ότι η τουρκική στάση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να ζητήσουμε άμεσα αποτρεπτικές κυρώσεις, αλλά θεωρείται και σωστό να το ανακοινώνουμε στους γείτονες μας προς αποφυγή παρεξήγησης», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αιχμηρή ανακοίνωση του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Η διγλωσσία και η έλλειψη στρατηγικής βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική
 

«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε την αδυναμία της Κυβέρνησης να χαράξει μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική, ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών στις 9/12/2019 μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών δήλωνε, μεταξύ άλλων: «Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου».

Και σήμερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας την Βουλή, προέβη στην ακριβώς αντίθετη δήλωση: «Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις». Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα έκανε λόγο για «στρατηγική απόφαση» και ότι θα ζητηθούν κυρώσεις «εν ευθέτω χρόνω κι αν υπάρξει κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία», διότι «αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες».

Δηλαδή όχι μόνο δεν έχει αξιοποιήσει η Κυβέρνηση το θέμα των κυρώσεων όπως έπρεπε, παράλληλα με τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όχι μόνο βρίσκονται σε σύγχυση οι υπουργοί εντός του ίδιου αρμοδίου υπουργείου, όχι μονό δεν θεωρεί η Κυβέρνηση ότι η τουρκική στάση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να ζητήσουμε άμεσα αποτρεπτικές κυρώσεις, αλλά θεωρείται και σωστό να το ανακοινώνουμε στους γείτονες μας προς αποφυγή παρεξήγησης.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά:  τα ελληνοτουρκικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζονται με αλλεπάλληλες παλινωδίες από την κυβέρνηση. Η κατάσταση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι φοβόμασταν. Είναι άμεση ανάγκη να ξαναβρεί πυξίδα η εξωτερική μας πολιτική».

 

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…