Ο Β. Πολύδωρας προτεινόμενος Πρόεδρος του ΕΣΡ – Όλες οι αντιδράσεις (βίντεο)

Στον Βύρωνα Πολύδωρα πρότεινε η κυβέρνηση να αναλάβει τη θέση του ΕΣΡ, όπως έγινε γνωστό μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

5814f7f61dc524a0618b465c

Ο κ. Πολύδωρας εξερχόμενος από το Μαξίμου είπε ότι η πρόταση που του έγινε είναι τιμητική, αλλά και ευθύνης και χαρακτήρισε την κατάσταση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ ως «βραχυκύκλωμα».

«Δεν πάει άλλο αυτό το αδιέξοδο, θέλω να γίνω παράγοντας εξομάλυνσης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πολύδωρας, ενώ τόνισε πως «το καίριο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προέδρους των κομμάτων.


«Δύσκολα θα απορρίψει η ΝΔ το πρόσωπο που θα προτείνουμε για πρόεδρο του ΕΣΡ»

Νωρίτερα κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων. Η διαρκής, μέχρι σήμερα, άρνηση της ΝΔ να συμβάλει στη συγκρότησή του αποτελεί θεσμική παρεκτροπή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επισημαίνει ότι ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κωλυσιεργίας.

Η συγκεκριμένη πηγή προσθέτει ότι όσοι επιμένουν να αρνούνται να συμβάλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου.

Τονίζει ότι τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχοντας σαφή πρόθεση τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα προτείνουν στη διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα, πρόσωπο για τη θέση του προέδρου το οποίο η ΝΔ δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει.

Έτσι λοιπόν, αναφέρει η κυβερνητική πηγή, τη Δευτέρα ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της ΝΔ είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμική αυθαιρεσία με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιουδήποτε διαγωνισμού.

Παππάς: Επιστρέφονται οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ

Αμέσως μετά, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με δήλωσή του, ανακοίνωσε την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ:

ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε: «Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15».

«Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις.

Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων», αναφέρει στη δήλωσή του ο Νίκος Παππάς.

Βούτσης: Πολύδωρας για Πρόεδρος, Μορώνης για αντιπρόεδρος

Λίγο αργότερα, δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι θα προτείνει στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τον κ. Πολύδωρα για πρόεδρο και τον κ. Ροδόλφο Μορώνη για αντιπρόεδρο.

«Από σήμερα σας λέω ότι η πρότασή μου θα έχει ως επικεφαλής τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη. Πιστεύω ότι η συνταγματική επιταγή θα τηρηθεί» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης αναφορικά με την πρόταση του Μαξίμου για την τοποθέτηση στη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, τον Βύρωνα Πολύδωρα με αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη.

«Είμαι σε επαφή με τα κόμματα που μου γνωστοποίησαν ότι τη Δευτέρα το πρωί ότι θα έχουν τις δικές τους συλλογικές τους αποφάσεις» και συνέχισε λέγοντας ότι: «Είναι αυτονόητο ότι όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών είναι απολύτως αντικείμενο της δουλειάς που θα κάνει το νέο ΕΣΡ. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει έδαφος για εύλογες και προσχηματικές αιτιάσεις για να μην προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα κατά νόμον».


Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Νέα Δημοκρατία: Δεν πληροί τις προϋποθέσεις

«Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το Ε.Σ.Ρ., αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ. στον κ. Παππά», απάντησε με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία μετά την γνωστοποίηση της κυβερνητικής πρότασης. 

«Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η στελέχωση του Ε.Σ.Ρ. με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά».

«Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί», συμπλήρωσε το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δεν θα ψηφίσουμε τον «υπουργό της ζαρντινιέρας»

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανακοίνωσε επίσης την άρνησή της να στηρίξει τον Βύρωνα Πολύδωρα για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ.

Όπως τονίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη «παραμένει σταθερή στην θέση της ότι θα συμβάλλει θετικά στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή – και ιδιαίτερα αυτό του Προέδρου – επιβάλλεται να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε και συμβολικά και ουσιαστικά να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες αλά και να συγκεντρώνουν την ευρύτερη αποδοχή. Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος ,που προβλέπουν την αποδοχή των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη , με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής – για τη χώρα – περιόδου 2004/2009.

Εξυπακούεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον “Υπουργό της ζαρντινιέρας”. Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή. Περιμένουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ.» τονίζει. 

Ποτάμι: Δεν θα ψηφίσουμε για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας

«Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Στην ανακοίνωση του, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ανέφερε πως «Το Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών.

Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας… Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση».

Ένωση Κεντρώων: Η ΝΔ οφείλει να συμβάλει στο σχηματισμό ΕΣΡ

Η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τόνισε η Ενωση Κεντρώων.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα καλεί να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, τονίζοντας ότι ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών πρέπει να τις δώσει το Συμβούλιο και όχι η κυβέρνηση.

«Η δε ΝΔ, οφείλει να συμβάλλει στο σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…