Ο αθλητισμός στα δίχτυα του κορονοϊού

Ο κορονοϊός χτύπησε την Ευρώπη και ο αθλητισμός δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Αγώνες αναβάλλονται, άλλοι διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και ο προβληματισμός για τις μεγάλες διοργανώσεις του καλοκαιριού μεγαλώνει.

coronapic2

Από την πρώτη στιγμή που ο κορονοϊός ξέσπασε στην πόλη Γουχάν της Κίνας, ο αθλητισμός, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, εμφάνισε τα δικά του προβλήματα. Αρχικά, στην ίδια τη χώρα που ο ιός εμφανίστηκε. Το κινεζικό σούπερ Καπ ανάμεσα στην Γκουανγκζού Εβεργκράντε και την Σανγκάη Σενχούα, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για τις 5 Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε, ενώ η Ασιατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενημέρωσε τις κινεζικές ομάδες που αγωνίζονται στο Ασιατικό Champions League ότι θα έπρεπε να παίξουν τα εντός έδρας παιχνίδια τους αλλού. Κάποιες αναμετρήσεις αναβλήθηκαν, ενώ το ίδιο συνέβη με την σέντρα στη Σούπερ Λιγκ, το εγχώριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση λήφθηκε κατόπιν συνεννόησης των ποδοσφαιρικών αρχών με την πολιτεία. Η όλη αβεβαιότητα και η μετάδοση του κορονοϊού επηρέασαν αρκετούς επαγγελματίες αθλητές που έχουν υπογράψει συμβόλαια με ομάδες από τη χώρα, με τα σενάρια περί οριστικής εξόδου τους να είναι αρκετά. Τα προκριματικά του γυναικείου ποδοσφαίρου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανάμεσα στην Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και την Κινεζική Ταϊπέι που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν επί κινεζικού εδάφους μεταφέρθηκαν στο Σίδνεϊ της Αυσςτραλίας, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας να τονίζει πως: «Η ασφάλεια όλων των παικτών, των στελεχών και των οπαδών είναι τεράστιας σημασίας για την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας και για την Ασιατική Συνομοσπονδία». Αναβλήθηκε επίσης και το Ασιατικό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σάλας, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Τουρκμενιστάν.

Στην Νότια Κορέα, οι οπαδοί στο ξεκίνημα του Φεβρουαρίου υποβλήθηκαν σε υποχρεωτικό έλεγχο μέτρησης θερμοκρασίας σώματος, ενώ δεν μπορούσαν να μπουν στα γήπεδα χωρίς μάσκες. Πλέον, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα διεξαχθεί κανένας αγώνας τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όταν και θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα. Το ίδιο συνέβη και στην Ιαπωνία, η οποία το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το Βιετνάμ επίσης ανέβαλε όλες τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Aβεβαιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Φυσικά, δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Οι κινεζικές αρχές εξέφρασαν από νωρίς την επιθυμία τους να αναβληθούν όλα τα προγραμματισμένα αθλητικά γεγονότα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το εγχώριο πρωτάθλημα μπάσκετ, τα προκριματικά της πυγμαχίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και το Γκραντ Πρι της Σανγκάης στη Formula 1. Ο Τοσίρο Μούτο, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων στο Τόκιο, ξεκαθάρισε προ ημερών πως: «θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καν σκέψη ακύρωσης ή η αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η κατάσταση όμως είναι ρευστή. Με δεδομένο τον συναγερμό στην Ιαπωνία, ο Ντικ Πάουντ, πρώην πρωταθλητής κολύμβησης και μέλος της ΔΟΕ τόνισε πως πρέπει άμεσα οι διοργανωτές να θέσουν στους εαυτούς το ερώτημα αν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διεξαγωγή του μεγαλύτερου αθλητικού event στον κόσμο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ματαίωσης και όχι της μετακίνησης σε άλλη χώρα, σε περίπτωση που η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. «Πιθανότατα μιλάμε για ακύρωση, αν η επιτροπή αποφασίσει ότι οι Αγώνες στο Τόκιο δεν μπορούν να προχωρήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί. Δεν αναβάλεις κάτι στο μέγεθος των Ολυμπιακών. Υπάρχουν τόσοι εμπλεκόμενοι, τόσες χώρες. η τηλεόραση, τα αθλήματα. Δεν μπορούμε να πούμε απλά “ξέρετε, θα το κάνουμε τον Οκτώβριο». Αρκετοί παρατηρητές θεωρούν πως το σίριαλ έχει ακόμα αρκετά επεισόδια αν η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχιστεί με την ίδια ταχύτητα.

Χτυπήματα στην Ευρώπη

Παρά τα μέτρα, θεωρούταν δεδομένο πως ο κορονοϊός αργά ή γρήγορα θα έκανε την εμφάνισή του και στην Ευρώπη. Οι πρώτοι νεκροί στην Γηραιά Ήπειρο καταγράφτηκαν στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται σε συναγερμό. Γρήγορα τα κρούσματα στη γειτονική χώρα ξεπέρασαν τα εκατό, ενώ υπάρχουν πόλεις στον ιταλικό βορρά που έχουν αποκλειστεί εντελώς, υπό το φόβο περαιτέρω εξάπλωσης. Με έκτακτο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση εφάρμοσε αποκλεισμό σε 11 πόλεις του βορρά, απαγορεύοντας την έξοδο και την είσοδο σε αυτές, με στόχο να περιορίσει τον ιό.

Στο πρωτάθλημα της χώρας, αναβλήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τέσσερις αναμετρήσεις: Το Ίντερ-Σαμπντόρια, το Τορίνο-Πάρμα, το Βερόνα-Κάλιαρι και το Αταλάντα-Σασουόλο. Η Τορίνο ανακοίνωσε την οριστική μη διεξαγωγή του παιχνιδιού μόλις λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη σέντρα Μάλιστα, η Ίντερ την Πέμπτη φιλοξενεί την Λουντογκόρετς για τους «32» του Europa League και πάνω από 600 οπαδοί από τη Βουλγαρία είχαν κλείσει εισιτήρια για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους στο «Τζουσέπε Μεάτσα». Πέραν των υπολοίπων ζητημάτων που δημιουργούνται, υπάρχει και αυτό των ημερομηνιών. Φέτος είναι χρονιά Euro και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης για την αγωνιστική σεζόν.

Αν η Ίντερ φτάσει στον τελικό του Europa League και του Κυπέλλου, η μοναδική «ανοιχτή» ημερομηνία που έχει για να παίξει το αναβληθέν ματς με την Σαμπντόρια είναι η 20ή Μαΐου, τέσσερις μέρες πριν την ολοκλήρωση της φετινής Serie A. Ήδη οι διοικούντες προσπαθούν να αλλάξουν ημερομηνία στον τελικό Κυπέλλου, έχοντας κατά νου ότι δεν θα υπάρξουν νέες αναβολές, πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όσον αφορά το παιχνίδι με την Λουντογκόρετς; Αποφασίστηκε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός χιλιάδων οπαδών σε περιοχή υψηλής επικινδυνότητας. Ο πρωθυπουργός Τζιουσέπε Κόντε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες αναβολές για το πρωτάθλημα, ενώ η κατάσταση έχει επηρεάσει και άλλα αθλήματα, όπως το τένις, το βόλεϊ, το μπάσκετ και την κολύμβηση, καθώς και τις μικρότερες κατηγορίες του ιταλικού ποδοσφαίρου. Πέραν του ευρωπαϊκού αγώνα, η Ίντερ την Κυριακή αντιμετωπίζει την Γιουβέντους στο ντέρμπι της αγωνιστικής για την Serie A. Ο Βιντσέντσο Σπανταφόρα, υπουργός αθλητισμού, επιβεβαίωσε ότι θα είναι ένα από τα έξι παιχνίδια της αγωνιστικής που θα γίνουν χωρίς οπαδούς στο γήπεδο. Και βλέπουμε…

Aπό την πλευρά της, η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διαμήνυσε στα ΜΜΕ ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να επέμβει αν χρειαστεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα αναβολής αγώνων. «Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Εντ Γούντγουορντ, ενώ συναγερμός υπήρξε και στη Λυών, ενόψει της αναμέτρησης με την Γιουβέντους για το Champions League. Την δεδομένη στιγμή, άπαντες κρατούν στάση αναμονής.

Στο επίκεντρο και το Euro

Το καλοκαίρι του 2020, πέραν των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, είναι προγραμματισμένο και το Euro 2020, το οποίο για πρώτη φορά θα διεξαχθεί σε 12 διαφορετικές πόλεις, 12 διαφορετικών χωρών. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες στις οποίες έχουν εμφανιστεί κρούσματα.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να είμαστε έτοιμοι αλλά να μην υπάρχει πανικός. Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο πανικός θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Έτσι πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να προσεγγίσουμε την κατάσταση σωστά αλλά δεν πρέπει να νιώθουμε σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Γιατί δεν ήρθε. Εάν μιλάμε για το Euro 2020 θα είναι ένα φανταστικό τουρνουά σε 12 χώρες. Θα αναδείξει την ενότητα της Ευρώπης. Το μήνυμά μου προς τους φιλάθλους είναι να πάνε να δουν τα παιχνίδια, ευχαριστηθείτε το ποδόσφαιρο, τη ζωή και ξεχάστε την επιθετικότητα και τη βία», δήλωσε ο προέδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, από την Αθήνα όπου βρέθηκε για την υπογραφή Μνημονίου με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζιοβάνι Μαλαγκό, έριξε το μπαλάκι στην UEFA όταν ρωτήθηκε για την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης και μολονότι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία προσπαθεί να κρατά τους τόνους χαμηλούς, είναι δεδομένο πως εφόσον η εξάπλωση συνεχιστεί, το Euro 2020 θα τεθεί ξανά επί τάπητος…

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…