Ο Αθανασίου είχε ετοιμάσει τον νόμο Παρασκευόπουλου

Η λυσσώδης σπέκουλα κατά του νόμου Παρασκευόπουλου τα τρία τελευταία χρόνια αποτελεί μία πάγια εστία αντικυβερνητικής κριτικής πρωτίστως από τη ΝΔ και εσχάτως από το ΚΙΝΑΛ στην προσπάθεια να παρουσιάσουν την ελληνική πραγματικότητα ως μία εκσυγχρονισμένη προβολή της «Άγριας Δύσης». Ένα Δελτίο Τύπου όμως του υπ. Δικαιοσύνης τον -όχι και τόσο μακρινό- Μάρτιο του 2014 καταρρίπτει πλήρως τις κατηγορίες περί αθρόων αποφυλακίσεων ποινικών, μιας και τις ρυθμίσεις του… διαβόητου νόμου τις είχε προαναγγέλλει ο τότε υπουργός, Χ. Αθανασίου.

του Άγγελου Προβολισιάνου

Στις 10 Μαρτίου του 2014 το υπουργείο Δικαιοσύνης εκδίδει το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

Στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΝΚΚ) υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υπερσυνωστισμού νοσηλευομένων που προέκυψε κυρίως από την αύξηση των οροθετικών κρατουμένων. Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 2 ετών οι οροθετικοί κρατούμενοι αυξήθηκαν από 45 σε 140. Στο πρόβλημα αυτό απαντάμε με σειρά μέτρων.

Αποφασίστηκε η ένταξη στο Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκια) και ειδικά στο πιλοτικό πρόγραμμα 50 νοσηλευομένων κρατουμένων του ΝΚΚ.

Σχέδιο ΠΔ που αφορά την ένταξη στο Ε.Σ.Υ. του ΝΚΚ, του ΨΚΚ (Ψυχιατρείο Κορυδαλλού) και του ΚΑΤΚ (Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων) βρίσκεται ήδη στα χέρια του Υπουργού Υγείας, με σκοπό την έκδοσή του εντός διμήνου, ώστε οι ανωτέρω θεραπευτικές μονάδες να έχουν μόνιμη, πλήρη και διαρκή υποστήριξη από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ.

Βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου ώστε η ήδη ψηφισθείσα διάταξη για την απόλυση με όρο ασθενών κρατουμένων να επεκταθεί μέχρι την 31-12-2014 και να εντάξουμε σε αυτή και τους κρατουμένους που έχουν αποδεδειγμένα ποσοστά αναπηρίας άνω του 67% ή 80%.

Η νέα πτέρυγα οροθετικών κρατουμένων στο συγκρότημα Κορυδαλλού χωρητικότητας 100 ατόμων είναι έτοιμη και υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση για τη χωριστή κατασκευή εισόδου με στόχο την παράδοση και λειτουργία εντός διμήνου.

Εγκρίθηκε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου η πρόσληψη 39 ιατρών και υπάρχει διαβεβαίωση από τον Υπουργό Οικονομικών ότι θα διατεθεί άμεσα η σχετική πίστωση για να γίνει ο διαγωνισμός με στόχο τις προσλήψεις εντός του έτους 2014.

Εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση για την υπαγωγή των ασθενειών του αρθ. 105 παρ. 7 ΠΚ στα στοιχεία επιμέτρησης της ποινής του αρθ. 79 ΠΚ ή με αντιμετώπιση κατ’ οίκον έκτισης.

Σχεδιάζεται η βελτίωση της ρύθμισης του 110Α ΠΚ για την απόλυση με όρο νοσούντων κρατουμένων με αύξηση των περιπτώσεων ασθενειών (συγκροτείται σχετική επιστημονική ομάδα εργασίας) για τις οποίες προβλέπεται απόλυση καθώς και ρύθμιση συναφών ζητημάτων.

Τέλος, σχεδιάζεται η ίδρυση και λειτουργία του Νοσοκομείου κρατουμένων Θεσσαλονίκης ως τμήμα του ΚΚ Διαβατών, που θα εδρεύει (το τμήμα) στην ήδη ανεγερθείσα μονάδα του Νοσοκομείου Παπανικολάου. Θα λειτουργήσει με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ. Στόχος η λειτουργία εντός 6μηνου.

Το Δελτίο Τύπου:


Όπως γίνεται εμφανές, κομβικές ρυθμίσεις όπως η υφ’ όρον απόλυση κρατουμένων με σημαντικά ποσοστά αναπηρίας, τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα (αρθ. 105) και η βελτίωση της ρύθμισης 110Α Π.Κ. που βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνονται στις πολιτικές προθέσεις του τότε υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου σε αντιστοίχιση των εξαγγελιών Αθανασίου:

Η τροποποίηση του άρθρου 110Α βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα στην αποφυλάκιση κρατουμένων με τουλάχιστον 67% αναπηρία εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους


Η ρύθμιση του άρθρου 105


Εκτός λοιπόν από τον Χαράλαμπο Αθανασίου, ένα ολόκληρο κόμμα μοιάζει να διακατέχεται από συλλογική απώλεια μνήμης. Δυστυχώς, για τους υπέρμαχους του συντηρητικού δόγματος της τάξης και της ασφάλειας που εναγωνίως παρουσιάζουν κρούσματα ανομίας ως απόδειξη παγίωσης της κλιμακούμενης εγκληματικότητας, scripta manent.

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 25

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…