Newsroom

Newsroom

Ο αρχισυντάκτης του Politico στηρίζει τη Νεκταρία Σταμούλη: Ανακοίνωση-χαστούκι στις απρέπειες Οικονόμου

«Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι αναφορές ήταν απόλυτα ακριβείς» αναφέρει ο αρχισυντάκτης του POLITICO Europe

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις μετά την απαράδεκτη στοχοποίηση της δημοσιογράφου του Politico, Νεκταρίας Σταμούλη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοσιογράφο ότι έχει σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύοντας την επαγγελματική της εγκυρότητα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ της κ. Σταμούλη στο οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κληθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Λίγες μόνο ώρες μετά την ηχηρή ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, της οποίας είναι πρόεδρος η Νεκταρία Σταμούλη, και με την οποία απαιτείται μια δημόσια συγγνώμη από τον Γιάννη Οικονόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχεται ένα ακόμη ισχυρότερο χτύπημα για την απαράδεκτη δήλωσή του, αυτή τη φορά από τον ίδιο τον αρχισυντάκτη της ευρωπαϊκής έκδοσης του Politico, τον Jamil Anderlini.

Σε υπογεγραμμένη επιστολή που δημοσίευσε ο Anderlini, τονίζεται η υποστήριξη του διεθνούς μέσου στη συντάκτριά του, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές για την προσπάθεια υπονόμευσης της εγκυρότητάς της, εφόσον όλα όσα είχε γράψει, επιβεβαιώθηκαν λίγες ώρες αργότερα όταν δημοσιοποιήθηκε από άλλη δημοσιογράφο ολόκληρη η απαντητική επιστολή του πρέσβη της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννη Βραϊλά, για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Η ανακοίνωση του αρχισυντάκτη του Politico, έχει ως εξής:

«Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 – Βρυξέλλες, Βέλγιο

Απάντηση στις κατηγορίες κατά της συντάκτριας του POLITICO, Νεκταρίας Σταμούλη

Το POLITICO στηρίζει την ακρίβεια και την εγκυρότητα της δημοσιογραφίας της Νεκταρίας Σταμούλη.

Η Σταμούλη είναι μια πολύ άξια συντάκτρια του POLITICO. Ξεκίνησε να συνεργάζεται με εμάς το 2019, ύστερα από περισσότερα από επτά χρόνια που δημοσιογραφούσε για τη Wall Street Journal. Είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ελλάδας.

Σε απάντηση σχετικά με την ουσία της καταγγελίας, εξετάσαμε την επιστολή του μόνιμου εκπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννη Βραϊλά και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι αναφορές που υπήρχαν στο τεύχος της Τετάρτης του Brussels Playbook, ήταν απόλυτα ακριβείς.

Jamil Anderlini

Αρχισυντάκτης

POLITICO Europe

Ανακοίνωση και από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

Νωρίτερα, σκληρή ανακοίνωση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου εξέδωσε και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, με αφορμή την ανοίκεια επίθεση που έκανε κατά της δημοσιογράφου Νεκταρίας Σταμούλη, σχετικά με το ρεπορτάζ της στο Politico όπου έγραφε ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Ελλάδα για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Η αντίδραση της ΕΑΞΤ ήταν άμεση, προστατεύοντας απόλυτα την επαγγελματική αξιοπιστία της κ. Σταμούλη, η οποία τυγχάνει και πρόεδρος της Ένωσης.

Στην ανακοίνωση, η ΕΑΞΤ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θεωρεί ατόπημα για υπουργό χώρας της Ε.Ε., και μάλιστα τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ενημέρωση και τον Τύπο, να προχωρά δημοσίως στην στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή δημοσιογράφου. Χωρίς κανένα στοιχείο και με μοναδικό ορατό στόχο την απαξίωση ενός ρεπορτάζ προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και αδιαφορώντας πλήρως για τις πιθανές επαγγελματικές και προσωπικές συνέπειες αυτής της στοχοποίησης».

Παράλληλα, απαιτεί τη δημόσια συγγνώμη του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα όσα είπε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ FPA ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΑΞΤ
Αθήνα, 24 Αυγούστου 2022

Με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση διαβάσαμε τη σημερινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου σε ρεπορτάζ του μέλους της ΕΑΞΤ και προέδρου του ΔΣ της Ένωσης, Νεκταρίας Σταμούλη.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει «ανακριβέστατο» το δημοσίευμα που υπογράφει η κ. Σταμούλη στο Politico, αναφορικά με την απαντητική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. προς την επιτροπή δικαιοσύνης της Κομισιόν για το ζήτημα του λογισμικού Predator. Συμπληρώνει δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι το δημοσίευμα προέρχεται από δημοσιογράφο «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το κατά πόσον το δημοσίευμα της κυρίας Σταμούλη είναι «ανακριβέστατο» μπορεί να το διαπιστώσει κάθε πολίτης. Ασφαλώς και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου, ο οποίος στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνει λέξη προς λέξη τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ.

Το κυριότερο: Η ΕΑΞΤ θεωρεί ατόπημα για υπουργό χώρας της Ε.Ε., και μάλιστα τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ενημέρωση και τον Τύπο, να προχωρά δημοσίως στην στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή δημοσιογράφου. Χωρίς κανένα στοιχείο και με μοναδικό ορατό στόχο την απαξίωση ενός ρεπορτάζ προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και αδιαφορώντας πλήρως για τις πιθανές επαγγελματικές και προσωπικές συνέπειες αυτής της στοχοποίησης.

Η Νεκταρια Σταμουλη, σεβόμενη τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δεν υπήρξε ποτέ μελος κάποιου κόμματος, ούτε εργάστηκε ποτέ σε κυβερνητικά γραφεία.

Τα μέλη της ΕΑΞΤ θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας, έχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου μας και της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπούμε, και τηρώντας τους υψηλότερους κανόνες δεοντολογίας.

Θα είμασταν ευτυχείς εάν το ίδιο έπραττε στο εξής και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από τον οποία αναμένουμε τη δημόσια αναγνώριση του σφάλματός του και την απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου αυτής.

Το Δ.Σ. της ΕΑΞΤ

Κασσελάκης: «Μητσοτάκης πρωθυπουργός και Καραμανλής υπουργός…τρομακτικός συνδυασμός»

Κασσελάκης: «Μητσοτάκης πρωθυπουργός και Καραμανλής υπουργός…τρομακτικός συνδυασμός»

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγόρησε τον Αχιλλέα Καραμανλή ότι έκανε ό,τι και στα Τέμπη. Δηλαδή τίποτα

Εριέττα Κούρκουλου: «Την ημέρα που γεννούσα ήταν μέσα η μητέρα μου και ήταν σαν να είναι ο θεός ο ίδιος μέσα»

Εριέττα Κούρκουλου: «Την ημέρα που γεννούσα ήταν μέσα η μητέρα μου και ήταν σαν να είναι ο θεός ο ίδιος μέσα»

Η Εριέττα Κούρκουλου μίλησε για τη ζωή της από τα παιδικά χρόνια δίπλα στους γονείς…