Ο αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμος στην Ουγγαρία, η αντίδραση της Ευρώπης και η καθυστερημένη απάντηση της Ελλάδας

Κράτη - μέλη της ΕΕ ζητούν από την Κομισιόν να αναλάβει άμεσα δράσεις ενάντια στην αντιδραστική νομοθεσία της κυβέρνησης Όρμπαν

AP21174373512314

Στις 15 Ιουνίου, το εθνικό Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε με 157 ψήφους τροπολογία που απαγορεύει την «προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας» μεταξύ των ατόμων κάτω των 18 ετών.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν μαζί με τo ακροδεξιό κόμμα Jobbik, υπό το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών, προώθησε έναν ομοφοβικό νόμο που προβλέπει ότι: 

«Η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει την σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και τη ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών».

Στην πράξη, τα εκπαιδευτικά προγράμματα ή οι καταχωρήσεις των μεγάλων εταιρειών που αναφέρονται σε ομάδες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, όπως για παράδειγμα η διαφήμιση της Coca-Cola που περιλάμβανε ένα ζευγάρι ανδρών και είχε προκαλέσει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στην Ουγγαρία το 2019, δεν θα επιτρέπονται πλέον.

Επίσης, σειρές όπως “Friends” ή ταινίες όπως “Bridget Jones“, “Harry Potter” ή “Billy Eliot“, που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία, είναι εξίσου πιθανόν να απαγορευθούν για τους κάτω των 18 ετών, όπως προειδοποίησαν ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η ομοφοβική νομοθετική πρωτοβουλία της ακροδεξιάς κυβέρνησης δεν προέκυψε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση απαγόρευσε ντε φάκτο την υιοθεσία από ζευγάρια του ιδίου φύλου και ενέγραψε στο Σύνταγμα την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και του φύλου.

Η Ουγγαρία, παρότι είναι από το 2004 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία κατοχυρώνονται τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και απαγορεύονται κάθε είδους διακρίσεις που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει κινήσει εναντίον της διαδικασίες επί παραβάσει για πλήθος επιθέσεις κατά του Τύπου, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και εν γένει κατά του κράτους δικαίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις κρατών μελών της Ε.Ε.

Οι πρώτες ηχηρές αντιδράσεις κρατών μελών της Ε.Ε. ενάντια στην ομοφοβική νομοθεσία της Ουγγαρίας που για ακόμα μια φορά στοχοποιεί τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δεν άργησαν να έρθουν με την κυβέρνηση του Βελγίου να αναλαμβάνει από κοινού πρωτοβουλίες μαζί με την Ολλανδια και το Λουξεμβούργο, για τη συγγραφή μιας κοινής δήλωσης που καταδικάζει την αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσία ως «παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και μια κατάφωρη μορφή διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».

Η δήλωση που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Βελγίου και υπογράφεται από την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία, της Ισπανίας, την Δανία, την Φινλανδία, την Σουηδία και τις τρεις βαλτικές χώρες, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει άμεσα δράσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Όρμπαν που χρησιμοποίησε τον νέο νόμο για να εξισώσει τους γκέι με τους παιδόφιλους, ενισχύοντας την λογοκρισία τόσο στα βιβλία, όσο και στα τηλεοπτικά προγράμματα και τα ΜΜΕ.

Αργοπορημένη αντίδραση της Ελλάδας – μαζικές αντιδράσεις πολιτών στα social media

Η Ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να συνυπογράψει την κοινή δήλωση των 13 κρατών μελών της Ε.Ε. ενάντια στην ουγγρική νομοθεσία που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών.

Μετά όμως και την κατακραυγή χρηστών στα ελληνικά social media αλλά και τις πρωινές αντιδράσεις της αξιωματική αντιπολίτευσης μέσα από τον Εκπρόσωπο Τύπου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναγκάστηκε πριν από λίγο να εισάγει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό χάρτη των χωρών που υπερασπίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, κάνοντας ένα σύντομο tweet:

«Η Ελλάδα μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις της Ουγγαρίας στο χθεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συνυπογράφει την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η ξεκάθαρη θέση που πήραμε στο χθεσινό συμβούλιο σήμερα αποτυπώνεται και στην συνυπογραφή της σχετικής κοινής δήλωσης», αναφέρει στο tweet του. 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Nάσος Ηλιόπουλος ανέφερε σε δήλωσή του που ανήρτησε στο facebook, μαζί με έναν χάρτη που απεικονίζει ποιες χώρες δεν υπέγραψαν την ανακοίνωση.

«Μένουμε Ουγγαρία! Η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση κατά των διακρίσεων σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα που εφαρμόζει η Ουγγαρία του Όρμπαν.  Την δήλωση κατά του στιγματισμού και της στοχοποίησης που δέχεται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Ουγγαρία υπέγραψαν 13 χώρες μέλη της Ε.Ε. Το άλλο μισό της βαρβαρότητας είναι να την ανέχεσαι. Η ΝΔ διάλεξε για άλλη μια φορά η χώρα μας να είναι με την λάθος μεριά της ιστορίας», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μετά την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε την ανάρτηση γράφωντας: «Με μια μέρα καθυστέρηση και μετά την δημόσια κατακραυγή η κυβέρνηση τελικά αναγκάστηκε να δηλώσει ότι υπογράφει την κοινή δήλωση. Μια νίκη των πολιτών που αντέδρασαν απέναντι σε μια κυβέρνηση που η καρδιά και το μυαλό της κοιτάνε προς τον Όρμπαν».
 

Τα tweets που ακολουθούν είναι ενδεικτικά:

Ποδοσφαιρικό μήνυμα κατά της ομοφοβίας – σφυρίζει αδιάφορα η UEFA

Αντιδράσεις υπήρξαν και στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο οποίος βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω του EURO.

Στον ποδοσφαιρικό αγώνα Γερμανία – Ουγγαρία, ο δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, ζήτησε από την UEFA να φωταγωγηθεί η «Allianz Arena» της πόλης στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Βέβαια, μετά και από την βουή της Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα του δημάρχου προκαλώντας έτσι τις αντιδράσεις πολλών ποδοσφαιρικών συλλόγων και ιδιαίτερα των οπαδών του ποδοσφαίρου, στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της ομοφοβίας.
 

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…