Ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ταξιδεύει στο Λούβρο

Ο διευθυντής της Πινακοθήκης της Ακαντέμια της Βενετίας, Τζούλιο Μανιέρι Ελία, δέχθηκε να «δανείσει» για 8 εβδομάδες τη διάσημη μελέτη «Ο άνθρωπος του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι για την έκθεση που εγκαινιάζεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, στις 24 Οκτωβρίου, για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Φλωρεντινού καλλιτέχνη.

ντα

Αυτή η απόφαση έρχεται να επικυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψαν στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι και της Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ, για την ανταλλαγή έργων του ντα Βίντσι από την Ιταλία για την έκθεση του Λούβρου και του Ραφαέλο από τη Γαλλία προς την Ιταλία για τις εκδηλώσεις που αφορούν την επέτειο των 500 ετών από τον θάνατο του έτερου διάσημου εκπροσώπου της Αναγέννησης, τον ερχόμενο χρόνο.

Ο Φραντσεσκίνι, όπως επιβεβαιώνει και η βρετανική εφημερίδα Guardian, δήλωσε πως «πολλά» έργα θα ανταλλαγούν, αλλά ο αριθμός και ποια ακριβώς από τα έργα δεν αποκαλύφθηκαν, καθώς αυτό απομένει να αποφασιστεί το επόμενο διάστημα.

Ο Φραντσεσκίνι είχε ξεκινήσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους Γάλλους ομολόγους του από το 2017, όταν είχε θητεύσει και πάλι στο ίδιο υπουργείο επί κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Τότε σχεδιαζόταν να διατεθούν 26 έργα και μελέτες του Λεονάρντο στο Λούβρο για την έκθεση του Οκτωβρίου. Το παρισινό Μουσείο φιλοξενεί πέντε από τους 14 πίνακες που αποδίδονται στον χρωστήρα του ντα Βίντσι και εκτός από τον «Άνθρωπο του Βιτρούβιου» φιλοδοξεί να δανειστεί και τον πίνακα του «Αγίου Ιερώνυμου στην έρημο».

Ωστόσο, η πρότερη συμφωνία κατέρρευσε, όταν το PD έχασε τις εκλογές τον Μάρτιο του 2018 και η κυβέρνηση συμμαχίας τού αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων και ακροδεξιάς Λέγκας αναθεώρησε τις σχέσεις με τη Γαλλία. Μάλιστα, η διαφωνία του ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για το μεταναστευτικό στάθηκε και λόγος να ανακαλέσει η Ιταλία τον πρεσβευτή της από το Παρίσι.

Ο υπουργός Πολιτισμού και μέλος του Κινήματος 5 Αστέρων, Αλμπέρτο Μπονιζόλι, ακύρωσε τη συμφωνία του Φραντσεσκίνι χαρακτηρίζοντάς την «ετεροβαρή» και μη συμφέρουσα για την Ιταλία.

Οι εντάσεις αμβλύνθηκαν τον Μάιο, όταν ο Μακρόν προσκάλεσε τον Ιταλό ομόλογό του, Σέρτζο Ματαρέλα, να παραστεί στην έναρξη των εκδηλώσεων για τη μνήμη του Λεονάρντο.

Πλέον, με την αλλαγή κυβέρνησης άνοιξε ο δρόμος για την αναθέρμανση της συμφωνίας. Απομένει να διευθετηθεί ποια από τα έργα και σε ποιο χρονικό διάστημα θα ανταλλαγούν. Ήδη, η διεύθυνση του Μουσείο Ουφίτσι έχει αρνηθεί τον δανεισμό τού «Ευαγγελισμού».

Όμως, ενδέχεται να δανειστούν στο Λούβρο το διάσημο σχέδιο της «Γυναίκας με τα ξέπλεκα μαλλιά» (Scapiliata) και το «Πορτραίτο του Μουσικού» από την Αμβροσιανή Πινακοθήκη.

Αντίστοιχη με του Λεονάρντο επιτροπή θα συσταθεί ενόψει του εορτασμού για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Ραφαέλο, το 1520.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…