ΆΜ

Άγγελος Μανταδάκης

Ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν

Ο Κώστας Σημίτης συνδέθηκε με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, την κρίση στα Ίμια και την προσπάθεια διεμβολισμού του τότε ΣΥΝ μέσω της δημιουργίας ενός κεντροαριστερού εκσυγχρονιστικού ρεύματος

σημίτης

Ο κύριος Κώστας Σημίτης δεν υπήρξε τυχαίο πρόσωπο στη δημόσια ζωή του τόπου. Διετέλεσε επί δύο τετραετίες πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και ηγέτης του ΠΑΣΟΚ. Διαδέχθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου τόσο στην προεδρία του κόμματος όσο και στην πρωθυπουργία. Ηγήθηκε του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού μπλοκ στο ΠΑΣΟΚ εξουδετερώνοντας, με στήριξη έσωθεν και έξωθεν του Κινήματος, τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε, επομένως, ο πολιτικός ηγέτης που υπέστη τις πλείστες όσες προσβολές από τον αρχηγό του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά, χάρη στον υπέρτατο σκοπό, που δεν ήταν άλλος από την εξουσία, δέχτηκε όλες τις εις βάρος του κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Κώστας Σημίτης συνδέθηκε με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, την κρίση στα Ίμια και την προσπάθεια διεμβολισμού του τότε ΣΥΝ μέσω της δημιουργίας ενός κεντροαριστερού εκσυγχρονιστικού ρεύματος.

Ο Κώστας Σημίτης απευθύνθηκε και προς τις δύο κατευθύνσεις, και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Επιχείρησε ένα μεγάλο άνοιγμα που θα έδινε τη δυνατότητα στον ίδιο να διαμορφώσει μια νέα πλειοψηφία με ηγεμονική θέση του ιδίου και της ομάδας του.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός κράτους διαπλοκής και διαφθοράς, το οποίο χώρισε την κοινωνία σε προνομιούχους και μη προνομιούχους, αυτούς που ζούσαν στον παλμό της διαπλοκής, με υψηλά εισοδήματα, με προσβάσεις κάθε είδους στην εξουσία, και αυτούς που καταδικάστηκαν σε σκληρή και διαρκή λιτότητα και περιθωριοποίηση. Μέγα γεγονός της σημιτικής περιόδου ήταν ασφαλώς το χρηματιστήριο, που οδήγησε σε μια εκτεταμένη ανακατανομή πλούτου, και οι περιβόητοι Ολυμπιακοί του 2004, που ουδείς γνωρίζει πόσο στοίχισαν στην τραυματισμένη οικονομία μας και στον ελληνικό λαό.

Το καθεστώς που διαμόρφωσε ο σημιτικός εκσυγχρονισμός, που δυστυχώς τον πίστεψαν και κάποιοι αριστεροί του ανανεωτικού χώρου, άνοιξε διάπλατα τις στρόφιγγες της μίζας και της ρεμούλας. Τα αποτελέσματα φάνηκαν στη συνέχεια με τα σκάνδαλα που βάρυναν ηγετικά κυβερνητικά στελέχη και προκαλούν την έκπληξη, αλλά και την οργή και τον θυμό των λαϊκών στρωμάτων, που πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά το κόστος της κρίσης.

Ο κύριος Σημίτης θα έπρεπε, αν ζούσαμε σε μια άλλη, λογική χώρα, τουλάχιστον να κάνει την αυτοκριτική του και να του αποδοθούν ευθύνες για τα σκάνδαλα που βαρύνουν τους στενούς συνεργάτες του εκείνης της εποχής.

Θα έπρεπε να είναι συγκατηγορούμενος του κ. Τσοχατζόπουλου του κ. Παπαντωνίου, του κ. Βερελή, του κ. Τσουκάτου και άλλων. Αντ’ αυτού προκλητικότατα δίνει συνεντεύξεις στις οποίες μας υποδεικνύει πώς πρέπει να κυβερνήσουμε. Αντί να κρύβεται και να ντρέπεται, παριστάνει τον κριτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε στον λαό να εκκαθαρίσει κάθε περίπτωση διαφθοράς και να συμβάλει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στην εξουσία για να κλείσει κόσμο στη φυλακή ούτε για να μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο δικαστήριο. Ήρθε για να εξυγιάνει τη δημόσια ζωή και να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου.

Τα καταφέρνει; Θα τα καταφέρει; Παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση αυτή αποκατέστησε την τάξη και τη νομιμότητα στις τηλεοπτικές συχνότητες. Άνοιξε τον δρόμο ώστε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι οι υπόλογοι σκανδάλων. Υλοποιεί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υπέρ των εργαζομένων και των φτωχότερων στρωμάτων και κάνει μια τιτάνια προσπάθεια για να ανταποκριθεί στο ανθρωπιστικό της καθήκον προς τους πρόσφυγες. Βεβαίως μένουν πολλά να γίνουν και ορισμένα καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Μας ανησυχούν οι συμπεριφορές της αστυνομίας σε γεγονότα όπως η δολοφονία του Ζακ, η μη βελτίωση ακόμα πολλών δημοσίων υπηρεσιών για τον πολίτη κ.λπ. Η κυβέρνηση αυτή το επόμενο διάστημα με τη στήριξη του λαού και την κινητοποίηση της κοινωνίας θα φέρει εις πέρας το μεγάλο, εθνικής εμβέλειας, κοινωνικό και πολιτικό της σχέδιο.

Πηγή: Η Αυγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…