Newsroom

Newsroom

Ο άνθρωπος-κλειδί για την παραπομπή ή την απαλλαγή του Τραμπ

Αμετακίνητος στις θέσεις του ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ

ap mccon

Αντιμετωπίζοντας μία δραματικά εξελισσόμενη πολιτική καταιγίδα, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ φαίνεται να είναι αμετακίνητος στις θέσεις του.

Ο ΜακΚόνελ έχει τηρήσει μία σκληρή στάση σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις “αντιθέσεις” που προέκυψαν από την εκλογή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, με το ενδεχόμενο της προεδρικής παραπομπής να πλανάται πάνω από την Ουάσινγκτον ο ίδιος φέρεται να σκληραίνει ακόμη περισσότερο την στάση του, μιλώντας ακόμη λιγότερο με τους γερουσιαστές, αλλά και τους δημοσιογράφους, σχολιάζει το POLITICO, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος μιλάει πολύ λιγότερο για τις προθέσεις και τις δικές του απόψεις, αναφορικά με μία πολιτική απειλή που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την προεδρία του Τραμπ, αλλά και την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν σε συνεντεύξεις τους περίπου δώδεκα γερουσιαστές.

Ωστόσο, χθες το απόγευμα ο ΜακΚόνελ απέρριψε την κριτική που προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση ενός αντιγράφου μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του προέδρου της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι: “είναι αστείο να σκεφτεί κάποιος ότι [αυτό] βρίσκεται κοντά σε ένα παράπτωμα που οδηγεί σε παραπομπή.”

“Έχω διαβάσει την σύνοψη του τηλεφωνήματος. Αν αυτό ‘είναι το σημείο έναρξης’ της διαδικασίας παραπομπής για τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων, περιμένουν ήδη παρά πολλά [ξεπερνώντας αυτό που υπάρχει], ανέφερε ο ΜακΚόνελ σε ανακοίνωσή του.

Τα σχόλια του ΜακΚόνελ ακολουθούν την κίνησή του να επιτρέψει στην Γερουσία την ψήφιση ενός μη δεσμευτικού μέτρου την Τρίτη, το οποίο συνιστούσε στην κυβέρνηση Τραμπ να δημοσιοποιήσει την καταγγελία του πληροφοριοδότη για την συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου απέναντι στους ξένους ηγέτες, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτή, οι επιτροπές αρμόδιες για τις υπηρεσίες πληροφοριών του Κογκρέσου.

Οι έμπιστοι του ΜακΚόνελ δηλώνουν ότι επιτρέποντας την ψηφοφορία, ο ίδιος ξεπέρασε ανώδυνα, την προσοχή που θα προκαλούσε μία κίνηση της Γερουσίας για την απαγόρευση δημοσιοποίησης της καταγγελίας του πληροφοριοδότη.

Η καταγγελία βρίσκεται από χθες στο Κογκρέσο.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί σχολιάζουν ότι η κίνηση του ΜακΚόνελ να επιτρέψει την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το παραπάνω μέτρο, είναι απόδειξη ότι ο ίδιος αισθάνεται την σοβαρότητα των ζητημάτων γύρω από την συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι το ίδιο σίγουροι.

“Ο ίδιος έχει πάγο στις φλέβες του. Δεν έχω ξαναδεί κάποιον σαν αυτόν,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ από την Βόρεια Ντακότα, που βρέθηκε δίπλα στον ΜακΚόνελ για εννέα μήνες. “ [Ο ΜακΚόνελ] βλέπει όλη την εικόνα και δεν πανικοβάλλεται,” τόνισε ο γερουσιαστής σχολιάζοντας την ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Ο πρόεδρος Τραμπ κι ο ΜακΚόνελ έχουν αναπτύξει μία πραγματική συνεργασία κατά την τελευταία διετία, παρά την περιστασιακή κριτική που ο ΜακΚόνελ έχει δεχτεί από τον Αμερικανό πρόεδρο για την μη κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare), αλλά και για την μη κατάργηση της προληπτικής διαδικασίας που εμποδίζει την προώθηση ενός νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Γερουσίας (filibuster).

Οι δύο άντρες συνομιλούν συχνά σχετικά με νομοσχέδια, διορισμούς, αλλά και ψηφοφορίες στην Γερουσία, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί συχνά τον ΜακΚόνελ ως έναν στενό πολιτικό σύμβουλό του.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο πρόεδρος Τραμπ και ο ΜακΚόνελ έχουν συζητήσει το ζήτημα που έχει προκύψει γύρω από την Ουκρανία.

Από την ολομέλεια της Γερουσίας, ο ΜακΚόνελ δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι παρότρυνε προσωπικά τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών να αποστείλουν την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς η βοήθεια αυτή φαίνεται να μην στάλθηκε στην Ουκρανία, μετά από εντολή που έδωσε ο Τραμπ.

Ωστόσο, τι πραγματικά σκέφτεται ο ΜακΚόνελ για την ρεαλιστική πιθανότητα να υπάρξει μία ψηφοφορία για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ μέσα στους επόμενους μήνες;

Βετεράνοι γερουσιαστές δεν μπαίνουν στον κόπο να κάνουν εκτιμήσεις για τις κινήσεις του.

“Αν τον απασχολεί αυτό, κανείς δεν θα το μάθει. Επίσης, αν δεν τον απασχολεί πάλι κανείς δεν θα το μάθει,” δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τεντ Τέστερ που εκλέγεται στην Μοντάνα.

Επίσης, ο ΜακΚόνελ γνωρίζει καλά ότι κι αυτά που λέει στους γερουσιαστές του κόμματος του, δημοσιοποιούνται. Έτσι, φροντίζει να μην αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις του, ακόμη και σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Η τακτική του ΜακΚόνελ κρατάει σε εγρήγορση τους πάντες, καθώς κανείς δεν έχει εικόνα για τις κινήσεις του.

Ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την δική του προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του, γεγονός που αποτελεί ουσιαστικό πολιτικό κίνητρο συσπείρωσης των ψηφοφόρων του, αλλά και της υιοθέτησης μιας σκληρής στάσης από την Γερουσία στις κινήσεις παραπομπής του Τραμπ, από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων