Ο Κικίλιας προσβλήθηκε και αποχώρησε για την "Ψωροκώσταινα" του Κούλογλου (video)

Ένα απίστευτο σκηνικό έλαβε χώρα σήμερα στο στούντιο της εκπομπής "Καλημέρα Ελλάδα" μεταξύ του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου και του Τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, όταν ο πρώτος χρησιμοποίησε τον όρο "Ψωροκώσταινα".

NewsRoom 18/06/2018 | 15:35

Η αλήθεια είναι βέβαια πως ο Β. Κικίλιας αντέδρασε μόνο όταν, όπως παραδέχτηκε κατά λάθος ο ίδιος, ότι του έστειλαν μηνύματα στο κινητό. "Επειδή μου στέλνουν μηνύματα... είπατε την Ελλάδα Ψωροκώσταινα; Ανακαλέστε γιατί θα αποχωρήσω", ρώτησε τον Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος ματαίως προσπαθούσε να του εξηγήσει ότι είπε πως "δεν πρέπει να υπάρχει η λογική της Ψωροκώσταινας στη χώρα". Ο Β. Κικίλιας δεν καταλάβαινε και είχε ήδη πάρει την απόφασή του για θεατρική, "πατριωτική" αποχώρηση. Όπως και έγινε.

Ο Βασίλης Κικίλιας μπορεί να μη φημίζεται για την ευφυΐα του ή την καλλιέργειά του, αλλά με αφορμή την αποχώρηση του και για την ιστορία, ας δούμε τι πραγματικά σημαίνει "Ψωροκώσταινα".

"Ψωροκώσταινα" ήταν το παρατσούκλι της Πανωραίας Χατζηκώστα ή Χατζηκώσταινας, η οποία καταγόταν από αρχοντική οικογένεια του Αϊβαλί. Μετά την καταστροφή του Αϊβαλιού από τον τουρκικό στρατό (όπου έχασε και τα πέντε της παιδιά) κατέφυγε στο Ναύπλιο.

Η "Ψωροκώσταινα" καταγράφηκε στην ιστορική μνήμη, όταν προσέφερε τα ελάχιστα υπάρχοντά της στον έρανο που έλαβε χώρα στο Ναύπλιο για την ενίσχυση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, το 1826. Σύμφωνα με αναφορές υπάρχει μια καταγεγραμένη δήλωση της που λέει: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι».´

Λανθασμένα η έκφραση «Ψωροκώσταινα» χρησιμοποιείται για να δηλώσει χώρα προορισμένη να είναι αιωνίως εξαθλιωμένη. Η λέξη Ψωροκώσταινα αναφέρεται κυρίως στο ελληνικό κράτος ως φτωχό, που βασίζεται όμως στην συνδρομή, το φιλότιμο και τη προσπάθεια των κατοίκων του.