O ανέμελος πρωθυπουργός προβλέπει ανάκαμψη του τουρισμού

Την ώρα που η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού φέρνει τη χώρα προ των πυλών ίσως ακόμα και ενός αυστηρότερου lockdown ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης δηλώνοντας ότι προβλέπει ανάκαμψη του τουρισμού δείχνοντας ότι το πάθημα με την περσινή διαχείριση δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση. 

5093298

Το καλοκαίρι του 2019 και οι επιλογές που έγιναν από πλευράς κυβέρνησης γύρω από τη διαχείριση της πανδημίας και το άνευ σοβαρών όρων, άνοιγμα του τουρισμού φαίνεται ότι δεν έγινε μάθημα για τη ΝΔ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται προ των πυλών ενός ακόμα lockdown, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να μη θέλει να αποχωριστεί ακόμα τα χαρακτηριστικά του αμετανόητα ανέμελου.

Παρά τον περσινό σχεδιασμό που δε βγήκε, και τις τυμπανοκρουσίες του ελληνικού καλοκαιριού που κυνηγά τους τουρίστες για να έρθουν να καταναλώσουν, ο πρωθυπουργός δείχνει ότι θέλει να επαναληφθούν οι διθυραμβικές ομιλίες με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, το αποτυχημένο «Greece is a state of mind» και τα αεροπλάνα που υποδεχόμαστε με μάνικες σαν πρωταθλητή του EURO.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι λέγοντας πως οι ταχείες εκστρατείες εμβολιασμού σε σημαντικές αγορές, ανάμεσα στις οποίες η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν το δρόμο για να επιστρέψουν οι τουρίστες.

Μάλιστα σε αυτήν τη συγκυρία το μήνυμα που επιλέγει να στείλει προς τα έξω είναι ότι «είμαι ρεαλιστής, όμως είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι». Φυσικά, καθόλου απίθανο δε φαντάζει το σενάριο το μήνυμα που θα θελήσει να στείλει στο εσωτερικό, να είναι διαφορετικό και από τις τηλεοράσεις οι πολίτες να ακούσουν, «Συμπολίτες μου, πάλι φταίτε, γι’ αυτό αναγκάζομαι….».

Με δημιουργικά μαθηματικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε τον πυρήνα σκέψης του κυβερνητικού σχεδιασμού, λέγοντας: «Πέρυσι ήμασταν στο 20%-25% αυτού που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φθάσουμε το 50% αυτού που θα είχαμε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα από πέρυσι».

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δε θα είναι υποχρεωτικά για τους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι, όμως επισήμανε ότι η Βρετανία και το Ισραήλ δείχνουν τον δρόμο όσον αφορά την ταχύτητα των εμβολιαστικών εκστρατειών τους, για να καταλήξει αναφερόμενος στο παράδειγμα του Ισραήλ, λέγοντας ότι, «είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και, αν το 70% του ισραηλινού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά για τους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Όλα αυτά την ώρα που λίγος μόλις καιρός έχει περάσει από την παραδοχή του πέσαμε έξω για τον τουρισμό, και τις δηλώσεις του αγαπημένου του αντιπροέδρου, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος «πέσαμε τελείως έξω ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος. Το σενάριο που είχαμε πιστέψει, κι εγώ αυτό είχα πιστέψει, ήταν ότι όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα ήταν σχετικά ήρεμοι με έναν αδύναμο ιό, άρα η κεντρική μας φιλοσοφία και συγκέντρωση ήταν πως θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία».

Είναι δεδομένο ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός βλέπει πιο μπροστά από τις μέρες και τα μέτρα που διανύουμε. Οφείλει να έχει στρατηγική βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη. Ωστόσο, οι δηλώσεις Μητσοτάκη αν λάβει κανείς υπόψη, το κλίμα αυτών των ημερών και τις δηλώσεις τόσο από ειδικούς, λοιμωξιολόγους αλλά και από κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν ότι ακόμα έχουμε δρόμο για να επιστρέψουμε στην «κανονική» ζωή, δεν είναι απλώς εκτός τόπου και χρόνου, είναι επικίνδυνες. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr