Newsroom

Newsroom

Ο Αλμπέρ Καμύ δολοφονήθηκε από την KGB, ισχυρίζεται νέο βιβλίο

Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατο του νομπελίστα Αλμπέρ Καμύ σε τροχαίο δυστύχημα στα 46 του χρόνια, ένα νέο βιβλίο υποστηρίζει πως ο συγγραφέας και διανοητής δολοφονήθηκε από κατασκόπους της KGB ως αντίποινα στην αντι-σοβιετική ρητορική του.

almper kami

Αυτή η θεωρία ήρθε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά το 2011 από τον ιταλό συγγραφέα Τζιοβάνι Κατέλι, ο οποίος έγραψε στην εφημερίδα Corriere della Sera πως υπήρχαν στοιχεία στα ημερολόγια του τσέχου ποιητή και μεταφραστή Γιαν Ζάμπρανα που υποστήριζαν πως ο θάνατος του Καμύ δεν ήταν ατύχημα. O Κατέλι επέκτεινε την έρευνά του και έτσι προέκυψε το βιβλίο The Death of Camus.

Ο Καμύ πέθανε στις 4 Ιανουαρίου του 1960 όταν ο εκδότης του Μισέλ Γκαγιμάρ έχασε τον έλεγχο του αμαξιού στο οποίο επέβαιναν και συγκρούστηκαν σε ένα δέντρο. Ο Καμύ σκοτώθηκε ακαριαία και ο Γκαγιμάρ υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες μετά. 

Στη βιογραφία του Καμύ που έγραψε το 1978 ο Χέρμπερτ Λότμαν, υποστηρίζεται πως το ατύχημα φαίνεται να προκλήθηκε είτε από έκρηξη είτε από σπασμένο άξονα. Ο Κατέλι πιστεύει πως ένα χωρίο από τα ημερολόγια του Ζαμπράνα εξηγεί το γιατί. Ο ποιητής έγραψε στα τέλη του 1980 πως «ένας μορφωμένος και με καλές διασυνδέσεις άντρας» του είχε πει πως υπεύθυνη είναι η KGB. «Τρύπησαν το λάστιχο με κάποιο εργαλείο και τελικά άνοιξε όταν το αμάξι έτρεχε σε μεγάλη ταχύτητα». 

Η εντολή είπε πως είχε δοθεί από τον Ντιμίτρι Σεπίλοφ και υπουργό δημοσίων σχέσεων της Σοβιετικής Ένωσης, ως αντίποινα για ένα άρθρο του Καμύ που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 1957 στη εφημερίδα Franc-Tireur.

«Φαίνεται πως χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ακολουθηθούν οι εντολές», γράφει ο Ζάμπρανα στα ημερολόγιά του. «Το κατάφεραν όμως τελικά και με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι πίστευαν πως ο Καμύ σκοτώθηκε σε ένα απλό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο πληροφοριοδότης αρνήθηκε να μου αποκαλύψει την πηγή του αλλά υποστήριξε πως ήταν πλήρως έμπιστη».

Ο Κατέλι έχει περάσει χρόνια έρευνας για όσα υποστήριξε ο Ζάμπρανα. Για το βιβλίο του έχει πάρει συνέντευξη από την χήρα του Ζάμπρανα, Μαρί, έχει ερευνήσει την διείσδυση της KGB στην Γαλλία και σε αυτό περιλαμβάνεται μαρτυρία δευτέρου βαθμού από τον αμφιλεγόμενο γάλλο δικηγόρο Ζακ Βεργκέ, ο οποίος υποστήριζε πως το δυστύχημα ήταν συνωμοσία τμήματος της KGB.

Η θεωρία αμφισβητείται από την κόρη του Καμύ, Κατρίν, που απαγόρευσε στον εκδότη Γκαγιμάρ να χρησιμοποιήσει χωρία από την δουλειά του πατέρα της. Ωστόσο το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει στη Γαλλία, την Αργεντινή και την Ιταλία και έχει την υποστήριξη του Πολ Όστερ που χαρακτήρισε το επιχείρημα του Κατέλι πειστικό. 

Πηγή: popaganda.gr