Ο αλγόριθμος του Facebook κατέβαζε… κατά λάθος έγκυρες αναρτήσεις για τον κορονοϊό

Ο διαβόητος αλγόριθμος πήρε... πρωτοβουλίες για τον κορονοϊό «φιμώνοντας» έγκυρες ειδήσεις

facebook 1

Άγνωστος είναι ο αριθμός των χρηστών του Facebook που είδαν αναρτήσεις τους για τον κορονοϊό να έχουν «κατεβεί» βιαίως από την πλατφόρμα, λαμβάνοντας μάλιστα μήνυμα ότι η ανάρτησή τους «παραβαίνει τους όρους της κοινότητάς μας», παρά το γεγονός ότι μπορεί να προέρχονταν από έγκυρα μέσα ενημέρωσης.

Το φαινόμενο παρουσιάστηκε σε χρήστες της πλατφόρμας σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι καταγγελίες για παράτυπη απόσυρση των αναρτήσεων να φτάσουν στα υψηλά κλιμάκια του Facebook που αναγκάστηκαν να απολογηθούν λέγοντας ότι επρόκειτο για bug στον αλγόριθμο.

Σύμφωνα με το Bloomberg η εταιρεία δήλωσε ότι ένα φίλτρο στον αλγόριθμο εναντίον των spam στο facebook επηρεάστηκε από μια βλάβη που λανθασμένα «κατέβαζε» έγκυρες ειδήσεις και άλλες αναρτήσεις για τον κορονοϊό, καθώς λανθασμένα θεωρούσε ότι παραβιάζει τους κανόνες.

Μάλιστα, λίγο αργότερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο αντιπρόεδρος του Facebook για ζητήματα ακεραιότητας Guy Rosen, δήλωσε ότι όλες οι αναρτήσεις που κατέβηκαν λανθασμένα έχουν αποκατασταθεί, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αφορούσε και άλλα θέματα και όχι μόνο τον Covid-19.

«Θύμα» του αλγορίθμου του facebook έπεσαν μάλιστα και το Documento και το Κουτί της Πανδώρας, αφού δεκάδες αναρτήσεις αναγνωστών των δύο ιστοσελίδων που αναφέρονταν στο newsletter για τον κορονοϊό που στέλνει από σήμερα και κάθε πρωί το Documento «κατέβηκαν» από τα προφίλ τους.

Το περιστατικό μάλιστα σημειώνεται μία μέρα μετά την εξοργιστική αναφορά των «σερίφηδων» των ellinika hoaxes που στοχοποιούσαν τις δύο ιστοσελίδες ως φορείς fake news.

Σύμφωνα με το Reuters πάντως, το θέμα προέκυψε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Facebook ότι για λόγους δημόσιας υγείας «στέλνει σπίτι» όλους τους εργολαβικούς εργαζόμενους που παρακολουθούσαν το περιεχόμενο του διαδικτυακού γίγαντα.

Χρήσιμο… tip για τους χρήστες του Facebook

Αξίζει να τονιστεί προς τους χρήστες του Facebook που έχουν πέσει θύματα τέτοιων παρεμβάσεων στις ειδήσεις που αναρτούν από το Documento, το Κουτί της Πανδώρας και από οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα, ότι θα πρέπει να υποβάλλουν ένσταση προς το Facebook.

Αυτό θα οδηγήσει την πλατφόρμα στο να επανεξετάσει το «κατέβασμα» της ανάρτησης και πιθανότητα να την επαναφέρει εφόσον είναι αληθής.

Για να υποβάλλει κανείς ένσταση το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να πατήσει το «εμφάνιση επιλογών» στο πεδίο «τι μπορείτε να κάνετε» στην καρτέλα ενημέρωσης της απόσυρσης της ανάρτησης και να ακολουθήσει τις σχετικές οδηγίες.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…