Αντώνης Βράϊλας

O Al Capone και το σκάνδαλο Νovartis

Το κείμενο της Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης περιγράφει αναλυτικά τις κατηγορίες που αποδέχτηκε στο σύνολο τους, ρητώς και κατηγορηματικώς, πως διέπραξε η εν λόγω εταιρία στην χώρα μας.  

novartis

O Alphonse Gabriel Capone γεννήθηκε στην δύση του 19ου αιώνα στην πόλη της Νέας Υόρκης, τον Γενάρη του 1899. Από πολύ νεαρή ηλικία έμπλεξε με τον υπόκοσμο και τις συμμορίες της Νέας Υόρκης. Αλλά το άστρο του «έλαμψε» στην πόλη του Σικάγο, όπου μετακόμισε στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του ως σωματοφύλακας του Johnny Torrio, αρχινονού εγκληματικού συνδικάτου της πόλης με το όνομα «Τhe Chicago Outfit».

Σε ηλικία μόλις 26 ετών, μετά την απόσυρση του μέντορά του, ανάλαβε την ηγεσία του εγκληματικού συνδικάτου, το οποίο απαρτιζόταν από ένα εκτεταμένο δίκτυο ζυθοποιίας την εποχή της αμερικάνικης ποτοαπαγόρευσης και ενός τεραστίου δικτύου διανομής που εκτεινόταν μέχρι τον Καναδά. Για σχεδόν μια 7ετια ήταν το αφεντικό του Σικάγο, καθώς απολάμβανε της προστασίας υψηλά ιστάμενων πολιτικών αλλά και οργάνων επιβολής της τάξης.

Η κυριαρχία του συνδέθηκε με πάνω από 100 δολοφονίες, εκβιασμούς, λαθρεμπορία αλκοολούχων ποτών και ιδιοκτησίας πολυάριθμων οίκων ανοχής.  Στη Wikipedia περιγράφεται εν συντομία ως «ένας Αμερικάνος γκάνγκστερ και επιχειρηματίας που απέκτησε μεγάλη φήμη την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης». Φαντάζομαι ο ίδιος θα περιέγραφε τον εαυτό του ως «αυτοδημιούργητο επιχειρηματία»

Το όνομα του Al Capone έγινε με την πάροδο του χρόνου συνώνυμο του αρχιεγκληματία, ο οποίος απολαμβάνει την προστασία θεσμών που θα έπρεπε κανονικά να τον καταδιώκουν. Και η πόλη του Σικάγο, έναν αιώνα σχεδόν μετά, ακόμα προκαλεί συνειρμούς σχετιζόμενους με την ανομία και τη διαφθορά.

Και όμως αυτός ο άνθρωπος, ο διαβόητος κακοποιός, δεν καταδικάστηκε ποτέ για τα σοβαρά αδικήματα που φέρεται να διέπραξε. Παρόλα αυτά, καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 1931 για φοροδιαφυγή…Για αυτό το αδίκημα παρέμεινε στην φυλακή για περίπου 8 χρόνια, πριν του δοθεί αναστολή τον Νοέμβρη του 1939. Αυτό όμως που ξεκίνησε την αρχή του τέλους του ήταν η μαζική εκτέλεση των μελών μιας αντίπαλης συμμορίας τον Φεβρουάριο του 1929, που έμεινε στην ιστορία σαν  «Μακελειό του Αγίου Βαλεντίνου». Η αιματοβαμμένη εκτέλεση, πήρε τεράστιες διαστάσεις, έριξε στον Καπόνε τον προβολέα της δημοσιότητας και προκάλεσε ουσιαστικά την σταδιακή άρση της πολιτικής προστασίας του.

Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά φαντάζομαι αρκετοί έχετε αρχίσει να αναρωτιέστε «και τι σχέση έχει η ιστορία του Αλ Καπόνε με την Novartis κύριέ μου»; Γιατί το σκάνδαλο της Νovartis, για αρκετούς γνωστούς πολιτικούς, κατά το τετριμμένο πλέον «ο γνωστός σκηνοθέτης», αποτελεί το δικό τους «Μακελειό του Αγίου Βαλεντίνου». Τους φώτισε ο προβολέας της αρνητικής δημοσιότητας και έκαναν το παν για να μας πείσουν ότι «αγάπη μου δεν είναι αυτό νομίζεις»…

Και μπορεί να έχουν αναστείλει για λίγο, με απίστευτα ανεπίτρεπτες συνταγματικά παρεμβάσεις στην δικαστική εξουσία, την σχετική έρευνα που είχε ξεκινήσει, αλλά το σκάνδαλο δεν έχει εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Και η Νovartis ήταν πραγματικά το μεγαλύτερο γνωστό σκάνδαλο που έχει υπάρξει, τουλάχιστον στην νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους. Και εξηγούμε, καθώς είναι καλό είτε να θυμηθούμε, είτε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Στις 7 Ιανουαρίου 2021, μάθαμε από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, πως η περίφημη «σκευωρία Novartis», αυτή ντε που κάναμε ολόκληρη εξεταστική επιτροπή για να στείλουμε τον «γαλάζιο» αλλά πρώην υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα, κ. Παπαγγελόπουλο, σε ειδικό δικαστήριο και καταργήσαμε για χάρη της ολόκληρη εισαγγελία ώστε να διώξουμε την «ενοχλητική» και «αναιδέστατη» κ. Τουλουπάκη, η οποία τόλμησε να ερευνήσει και να ασκήσει διώξεις σε πολιτικά στελέχη (που θα έδερναν και πρωθυπουργούς άμα λάχει…), ότι δεν ήταν και τόσο σκευωρία αλλά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Και πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) εισηγήθηκε σειρά νομικών ενεργειών στις οποίες οφείλουν να προχωρήσουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προς αποκατάσταση του Δημοσίου από τη ζημία που προκάλεσαν οι παρανομίες που πραγματοποιούσε επί σειρά ετών στην χώρα μας η Novartis Hellas.

H εταιρία του «κολλητού» του νυν πρωθυπουργού κ. Φρουζή, με θύμα τα δημόσια ταμεία, εκτός από τα δικά μας. Ο οποίος κ. Φρουζής πριν λίγα χρόνια, το 2016 συγκεκριμένα, διοργάνωνε προεκλογικά δείπνα στο σπίτι του με ευυπόληπτους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, κατά «διαβολεμένη σύμπτωση», προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη. Δείπνα με σκοπό να προωθηθεί η εκλογή του κ. Μητσοτάκη ως του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και στην συνέχεια να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωθυπουργία της χώρας.

Γεγονός που τελικώς έγινε πραγματικότητα, όπως όλοι μας πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά και έχουμε νιώσει στο πετσί, στην τσέπη, στην υγεία και τη ζωή μας. Και ειδικά ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, μαζί με τις οικογένειες τους και τους κοντινούς τους ανθρώπους, που δυστυχώς κατέληξαν χωρίς να έχουν εξαντληθεί, όλες οι πιθανότητες να τα είχαν τελικώς καταφέρει να βγουν νικητές στην αναμέτρηση τους με τον κορωνοΐό.

Όλοι διαβάσαμε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα, που ανέφεραν πως σχεδόν ακόμα και 8 στους 10 συνανθρώπους που κατέληξαν κατά την διάρκεια του 2ου σφοδρού κύματος της πανδημίας, έγινε εκτός ΜΕΘ. Συγνώμη, αλλά κάποιος έχει ευθύνη που εκατοντάδες άνθρωποι φέρονται να κατέληξαν έκτος ΜΕΘ. Ποσοστά ύψους 80%, δεν αφήνουν αμφιβολίες πως δεν έγινε σωστά ο σχεδιασμός, που θα έπρεπε να είχε γίνει, σε κεντρικό επίπεδο διαχείρισης. Και πολύ φοβούμαι ότι το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται ή θα αρχίσει να επαναλαμβάνεται σύντομα στην Αττική με το 3ο κύμα και την αφόρητη πίεση που δέχεται και πάλι το ΕΣΥ.

Επειδή όμως αυτό το αξιοσημείωτο γεγονός χαλούσε το αφήγημα που είχανε πουλήσει στο ευγενές «αστικό πόπολο», βγήκε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εκείνες τις μέρες μέσω του γνωστού και επίδοξου λαϊκού βάρδου, που αναδείχτηκε από τις εκπομπές πολιτισμού της κ. Λαμπίρη και καταξιώθηκε στο πάνθεον της ελληνικής μουσικής με το σουξέ «Τάμα στα Ιεροσόλυμα», νυν διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κόμματος  κ. Νίκου Ρωμανού, ο οποίος και προχώρησε στις 09/01/2021 στην ακόλουθη δήλωση:

«Τέλος στη συγκάλυψη του πραγματικού σκανδάλου Novartis που επέφεραν οι μεθοδεύσεις ΣΥΡΙΖΑ βάζει η Κυβέρνηση: Παράλληλα με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη, αξιοποιείται το νομικό πλαίσιο ώστε αρμόδια Υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να ασκήσουν αγωγές».

Δηλαδή, ναι μεν η Novartis είναι σκάνδαλο, αλλά όχι το σκάνδαλο που κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ! Αλλά ένα άλλο, «πραγματικό» σκάνδαλο, που όμως με μεθοδεύσεις συγκαλυπτόταν από τον ελληνικό λαό από το κόμμα του κ. Τσίπρα όταν εκείνος ήταν «ενοικιαστής της εξουσίας». Αλλά μετά την επαναφορά στην εξουσία των πραγματικών «ιδιοκτητών» της χώρας στις 07/07/2019, οι «μεθοδεύσεις» σταμάτησαν και η υπέρ-κομψη κυβέρνησή μας τα φέρνει πλέον «όλα στο φως». Και μάλιστα η «κατασκευασμένη κατ’ εντολή» έρευνα της κ. Τουλουπάκη έγινε η «έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη»! Πολύ ωραία…Πάμε λοιπόν τώρα στα σοβαρά, καθώς δεν γίνεται μονίμως να παρακολουθούμε αμίλητοι τα κινούμενα ανέκδοτα που εξουσιάζουν τις ζωές μας και ζούνε από τις τσέπες μας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών που αναφέρεται παραπάνω, συνοδεύεται από έγγραφο που απέστειλαν από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, Υγείας Β. Κιλικίας και Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, με το οποίο ζήτησαν στις 29/06/2020 από τον πρόεδρο του ΝΣΚ κ. Ιωάννη Χαλκιά να τους υποδείξουν «τις ενδεικνυόμενες δικαστικές ή εξωδικαστικές ενέργειες προς αποκατάσταση της όποιας ζημιάς ή ηθικής βλάβη που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο από τις ενέργειες της εταιρίας ΝOVARTIS HELLAS».

Γιατί όμως πέρασε ένας χρόνος από τότε που σταμάτησαν οι «μεθοδεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποκαλυφτεί το «πραγματικό» σκάνδαλο Novartis; Γιατί δεν στάλθηκε το παραπάνω έγγραφο/εντολή αμέσως μετά την εκλογής της Νέας Δημοκρατίας στην διακυβέρνηση της χώρας; Έστω λίγους μήνες μετά, αν δεν μπορούσε να το κάνει άμεσα. Συνέβη κάτι που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια την δεδομένη χρονική στιγμή, που δεν είχε σχέση με «μεθοδεύσεις» των «γουρουνιών» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλεσε ο εμπλεκόμενος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Η απάντηση στο παραπάνω ρητορικό ερώτημα είναι σαφέστατα καταφατική!

Φυσικά και συνέβη κάτι θεμελιώδες. Κάτι που πολύ βολικά, ο «πολυτάλαντος» νεαρός πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ρωμανός, τεχνηέντως απέφυγε να αναφέρει στη ανακοίνωσή του. Στις 25/06/2020 υπεγράφη μεταξύ της μητρική εταιρίας Νovartis AG και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ/Department of Justice (DoJ), η Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (ΣΑΔ) τριών θυγατρικών της μητρικής Νovartis AG, μεταξύ των οποίων και η Νovartis Hellas, για τις παράνομες δραστηριότητες που διέπραξε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ του κ. Κ. Καραμανλή προ-κρίσης, αλλά και την περίοδο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ (και ΔΗΜΑΡ για ένα χρονικό διάστημα). Επίσης, αντίστοιχη συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Novartis AG και του αμερικανικού Securities and Exchange Commission (SEC) για τις ίδιες δραστηριότητες, την ίδια ημερομηνία. Οι δύο αυτές ΣΑΔ προκάλεσαν την επιβολή αθροιστικού προστίμου στην εταιρία για τη «σκευωρία» Novartis περίπου 350.000.000 δολάρια…!

Τα πρακτικά λοιπόν των εισηγήσεων του ΝΣΚ λένε αυτολεξεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγούμενων ενεργειών που οφείλει να ακολουθήσει το ελληνικό κράτος και υιοθετήθηκαν από τους 3 υπουργούς της κυβέρνησης, βασίζονται στην ΣΑΔ μεταξύ Novartis και DoJ. Άρα και το σκάνδαλο ήταν και παραμένει «πραγματικό» και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ και «μεθοδεύσεις» ουδέποτε υπήρξαν. Αντιθέτως, αυτό που υπήρξε ήταν η αποδοχή του κατηγορητηρίου στο σύνολο του από πλευράς Novartis, τέσσερις μέρες πριν την αποστολή εντολής των τριών υπουργών της κυβέρνησης προς το ΝΣΚ, για διερεύνηση των νομικών επιλογών του ελληνικού κράτους κατά της Novartis Hellas. Τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΝΣΚ μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Τι λέει όμως αυτή η ΣΑΔ για την οποία γίνεται τόσο λόγος; Το κείμενο της συμφωνίας περιγράφει αναλυτικά τις κατηγορίες που αποδέχτηκε στο σύνολο τους, ρητώς και κατηγορηματικώς, πως διέπραξε η εν λόγω εταιρία στην χώρα μας, τις πρακτικές που ακολούθησε αναφορικά με τις παράνομες μεθόδους προώθησης των σκευασμάτων της ώστε να αποκομίσει οικονομικά οφέλη, τις δωροδοκίες που λάμβαναν γιατροί και κρατικοί αξιωματούχοι ώστε να προχωρούν στις προαναφερθείσες παράνομες προωθήσεις σκευασμάτων και την απόκρυψη ή/και κάλυψη των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων από/στα βιβλία της εταιρίας.

Στις συνημμένες φωτογραφίες παρακάτω από το κείμενο της ΣΑΔ, έχουν σημειωθεί τα σημεία που η Novartis παραδέχεται και τις δύο κατηγορίες, όπως αυτές περιγράφονται στο κείμενο της συμφωνίας στην ενότητα που ονομάζεται  «Information» (σελ. 56 και μετά), ένα για δωροδοκία και ένα για παραποίηση βιβλίων, ως «αληθείς» και «ακριβείς». Επιπλέον, σημειώνεται και το σημείο εκείνο του κατηγορητηρίου, που ξαναλέω ακόμα μία φορά πως έχει γίνει αποδεκτό στο σύνολο του ως αληθές και ακριβές, όπου γίνεται αναφορά σε εμπλοκή πολιτικών της τότε κυβέρνησης.

Novartis admission of the counts charged
Novartis count 1

Η σημερινή κυβέρνηση βασίζει το επιχείρημα της περί σκευωρίας στο γεγονός πως οι «κρατικοί αξιωματούχοι» που αναφέρονται στο κατηγορητήριο δεν αφορούν μέλη της τότε κυβέρνησης, αλλά κρατικούς λειτουργούς κρατικών νοσοκομείων και κρατικών κλινικών. Όντως, αυτό αναφέρεται ρητώς στο κείμενο της συμφωνίας στα σημεία που ορίζονται οι εμπλεκόμενοι και δίνονται οι ορισμοί των ορολογιών που χρησιμοποιούνται στο σώμα του κειμένου.

Επιλέγει όμως η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστές της να αγνοεί επιδεικτικά το σημείο της πρώτης κατηγορίας («Count One») για δωροδοκία, που είναι υπογραμμισμένο με κόκκινο στην συνημμένη φωτογραφία. Στο οποίο και σημειώνεται πως αυτοί οι «κρατικοί λειτουργοί» δωροδοκήθηκαν από την Novartis Hellas με σκοπό να «χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην αλλοδαπή κυβέρνηση (δηλαδή την ελληνική κυβέρνηση) και σε οργανισμούς και παράγοντες, ώστε να επηρεάζουν και να ασκούν επιρροή στις αποφάσεις και στις ενέργειες αυτής της κυβέρνησης…», ώστε να εξασφαλίσουν επιχειρηματικά οφέλη για την εταιρία. Αποφάσεις και ενέργειες όπως ήταν η τιμολόγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων; Η παροχή άδειας κυκλοφορίας τους; Η πληροφόρηση του τρόπου αποπληρωμής ή κουρέματος των κρατικών χρεών προς φαρμακευτικές εταιρίες; Αναρωτιέμαι…

Επιπλέον, αγνοεί με περισσή αλαζονεία το γεγονός πως οι κατηγορίες για τις οποίες η Novartis αποδέχτηκε να καταβάλλει το υπέρογκο πρόστιμο των 350 εκατ. δολαρίων και να υπογράψει την ΣΑΔ ώστε να ανασταλεί η δίωξη και να μην προχωρήσει η υπόθεση σε δίκη βασίζεται, μεταξύ άλλων, στις καταθέσεις δύο προσώπων των οποίων η ταυτότητα τους είναι μεν γνωστή στις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ, αλλά καταγράφονται στη ΣΑΔ ως «Novartis Hellas Employee 1» και «Νovartis Hellas Employee 2». Τα εν λόγω πρόσωπα είναι τα ίδια με τους «αναξιόπιστους» μάρτυρες, τους «κουκουλοφόρους» που θα τους “»βγαζαν τις κουκούλες¨, αυτούς που τους «κατασκεύασε» η εισαγγελέας Ε. Τουλουπάκη κατ’ εντολή του τότε υφυπουργού Παπαγγελόπουλου, ώστε να «δολοφονήσουν» πολιτικά τα πρόσωπα που εμπλέκονταν στην δικαστική έρευνα.

Οι μαρτυρίες λοιπόν αυτών των ανθρώπων, που η αμερικάνικη δικαιοσύνη τους θεώρησε αξιόπιστους και επιβεβαίωσε πέραν πάσας αμφιβολίας τα λεγόμενά τους, αλλά και επιβεβαιώθηκαν στη πράξη από την ίδια τη Novartis με την ομολογία της και την αποδοχή των όσων κατέθεσαν στις εκεί διωκτικές αρχές ως «αληθή» και «ακριβή», για κάποιο αδιευκρίνιστο και ακατανόητο λόγο στην Ελλάδα θεωρούνται πως δεν είναι βάσιμες, πως είναι «αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας» και πως έγιναν μετά από «πολιτική καθοδήγηση».

Τουλάχιστον κατι σε αυτές τις γραμμές υποστήριζε μια σημαντική μερίδα επώνυμων και ανώνυμων δημοσιολογούντων. Και αυτό είχε ως αποτέσματα να επηρεασούν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που είτε ενημερώνεται με μονομέρεια είτε δεν έιχε την διάθεση να ψάχνει ο ίδιος την πρωτογενή πληροφορία για να βγάλει τα συμπεράσματα του. Δεν είναι και δικιά του ευθύνη άλλωστε, αλλα των δημοσιογράφων. Καποια στιγμή ας θυμηθούμε πως εκτός απο την ατομική ευθύνη, υπάρχει πρωτίστως η θεσμική ευθύνη. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη….

Ακόμα και στο απίθανο, πέραν από κάθε δυνατής ανθρώπινης φαντασίας σενάριο, στο οποίο οι ενστάσεις των εμπλεκόμενων κομμάτων, ΜΜΕ, λειτουργών της δικαιοσύνης και μερίδας του κόσμου να είχαν βάση, οι παράνομες δραστηριότητες  που περιγράφονται με γλαφυρή λεπτομέρεια στο κείμενο της ΣΑΔ αναφορικά με την προώθηση του σκευάσματος της «Lucentis» και του διεξαγωγή του προγράμματος «Exactly», θα έπρεπε να έχουν «κάψει» πολιτικά τους Υπουργούς Υγείας, του σχετικούς Γενικούς Γραμματείς, υπευθύνους επιτροπών,  διοικητές κρατικών οργανισμών και γενικά όλων εκείνων των αμέσως ή εμμέσως εμπλεκομένων πολιτικών στελεχών εκείνης της εποχής, όπου διαδραματίζονταν οι περιγραφόμενες παράνομες πρακτικές. Κι αυτό γιατί είναι τόσο εξόφθαλμα  παράνομες, έχουν τέτοια έκταση και τέτοια διάρκεια, που ακόμα και αν δεν υπήρξε εσκεμμένη πολιτική κάλυψη τους, η μη συνειδητοποίηση της συστηματικής και κατ’ εξακολούθησης πραγματοποίησης τέτοιου μεγέθους διαφθοράς εις βάρος του ελληνικού δημοσίου καθιστά τους πολιτικά υπευθύνους από μωρούς έως παντελώς ανεπαρκείς.

Επίσης, τα σημαίνοντα πρόσωπα που είχαν σχέση με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis Hellas κ. Φρουζή, ειδικά μετά την αποδοχή εκ μέρους του των παράνομων πρακτικών που ακολουθούσε η εταιρία υπό την διοίκηση του, θα έπρεπε να έχουν αλλάξει ήδη χώρα διαμονής, καθώς δεν θα μπορούσαν να περπατήσουν στο δρόμο από ντροπή σε ένα πολιτισμένο κράτος του δυτικού κόσμου. Ίσως ακόμα και του τρίτου κόσμου…Εδώ όμως είναι πρωθυπουργοί, υπουργοί, διεκδικητές  της προεδρίας ιστορικών κομμάτων, πρώην επίτροποι στην Ευρώπη, μεγαλοδημοσιογράφοι και ευυπόληπτοι οικονομικοί παράγοντες. Τέλος, ο κ. Φρουζής έπρεπε να είναι ήδη προφυλακισμένος μετά από σχετική έρευνα της δικαιοσύνης.

Το σκάνδαλο Novartis είναι, μετά την χαμένη ευκαιρία με το σκάνδαλο Siemens, η δεύτερη κατά σειρά τεράστια δυνατότητα που έχει η  χώρα ώστε να προχωρήσει σε κάθαρση εκ βάθρων σε όλους τους θεσμούς της. Θα είναι ένα ακόμα τραγικό «δυστύχημα» για την Ελλάδα και αυτό το κολοσσιαίο και ομολογούμενο από τον ίδιο τον θύτη σκάνδαλο, να μην αξιοποιηθεί. Το «Μακελειό του Αγίου Βαλεντίνου» στην ιστορία του Aλ Καπόνε, οδήγησε στην αμφισβήτηση των πολιτικών προστατών του στα μάτια του κόσμου και τελικά στην αποπομπή τους από τους πολιτικούς θώκους εξουσίας που κατείχαν. Μακάρι να δούμε κάτι αντίστοιχο και σήμερα.

Επίσης, όπως είδαμε με την κατάληξη του περιβόητου γκάνγκστερ της δεκαετίας του 1920, δεν είναι πάντα απαραίτητο οι «νονοί» του υποκόσμου να πληρώνουν το τίμημα της δικαιοσύνης για τα σοβαρότερα αδικήματα που όλοι γνωρίζουν ότι διέπραξαν, αλλά είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετηθούν δικαστικά. Ενίοτε η δικαιοσύνη αποδίδεται μέσω ήσσονος σημασίας αδικημάτων, που και πάλι όμως έχουν διαπράξει οι εμπλεκόμενοι αλλά αποδεικνύονται ευκολότερα. Όπως είναι πχ. η φοροδιαφυγή. Ή η πλαστογραφία ας πούμε…

Πηγή: rosa.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Meteo καιρός

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Ιδιαίτερα ισχυρά θα είναι φαινόμενα σε 3 περιοχές της χώρας σύμφωνα με νέα ανάλυση του…

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

Τσιμτσιλή Παπανώτα

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

H Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπανώτα

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

6192810

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Φενέρμπαχτσε στα πέναλτι και κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του…

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…