Ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για «καθαρή υποκρισία» για τα pushbacks

«Η ελληνική ακτοφυλακή «προσπαθεί να τρυπήσει και πυροβολεί τις βάρκες ανυπεράσπιστων ανθρώπων στη μέση της θάλασσας. Αυτό είναι σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι μη ρεαλιστικό αυτό να μεταφράζεται σε επιθετική ρητορική κατά της Τουρκίας. Είναι καθαρή υποκρισία».

AP21014285625149

Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια «προκλητική, κλιμακούμενη και προσβλητική ρητορική και δράση», ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε σε νέα επίθεση εστιάζοντας και στο ελληνικό κυβερνητικό αφήγημα των επαναπροωθήσεων. 

Ο Ακάρ, επανάλαβε τη θέση της Άγκυρας ότι η Τουρκία το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υποστήριξε όσον αφορά το προσφυγικό ότι η Ελλάδα ευθύνεται για «σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Ο τούρκος υπουργός Άμυνας προέβη στις δηλώσεις αυτές σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τη συμμετοχή του αρχηγού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, του διοικητή χερσαίων δυνάμεων στρατηγού, Μουσά Αβσενέρ, του επικεφαλής του Ναυτικού, ναυάρχου Αντνάν Εζμπάλ, του διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, πτεράρχου Χασάν Κουτσουκακιούζ, και του υφυπουργού, Γιουνούς Εμρέ Καραοσμάνογλου» γράφει η Milliyet.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα περιστατικά επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Ο Ακάρ, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι «οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι το θύμα και η Τουρκία είναι ο επιτιθέμενη… Αλλά στην πραγματικότητα, η ιστορία και οι τρέχουσες εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι επιτιθέμενοι και επεκτατικοί είναι οι ίδιοι».

Όπως είπε, η ελληνική ακτοφυλακή «προσπαθεί να τρυπήσει και πυροβολεί τις βάρκες ανυπεράσπιστων ανθρώπων στη μέση της θάλασσας. Αυτό είναι σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι μη ρεαλιστικό αυτό να μεταφράζεται σε επιθετική ρητορική κατά της Τουρκίας. Είναι καθαρή υποκρισία».

Επίσης, μεταξύ άλλων, μίλησε για την κατάσταση στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα «ενεργεί με λογική και ψυχραιμία» και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Υποστήριξε ότι η χώρα του «σε καμία περίπτωση δεν εκδηλώνει επιθετικότητα», αλλά «υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην περιοχή».