ΠΚ

Πόλυ Κρημνιώτη

Ο αγώνας για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου δεν τελειώνει στο ΣτΕ

Καταγγελίες για επιχείρηση παραπλάνησης του ΣτΕ από την πολιτική ηγεσία του υπ. Πολιτισμού.

αρχαιοτητες 0

Βόμβες μεγατόνων έτοιμες να εκραγούν στο κεφάλι της κυβέρνησης και της εμμονής της να αποσπάσει τις αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης εκτοξεύθηκαν στη χθεσινή διαδικτυακή κοινή συνέντευξη Τύπου των επτά φορέων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, με την οποία σήμαναν την εκκίνηση της πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για “το έγκλημα” που επιχειρείται στη Θεσσαλονίκη.

Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης καλεί στη μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου, ενώ το κάλεσμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αφορά τη συγκέντρωση την ημέρα της εκδίκασης έξω από το ΣτΕ, στη συμβολή Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου. Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις την παραμονή της εκδίκασης να γίνει στον χώρο της Βενιζέλου “αγρυπνία” για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων.

Αρχαία Βενιζέλου όπως Αγ. Σοφία

Πέραν των γνωστών αιτιάσεων της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την κατά χώραν παραμονή του μοναδικού συνόλου, ο πρόεδρος της Διεθνούς  Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών καθηγητής Τζον Χάλντον προχώρησε στη σοβαρή διαπίστωση ότι “στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του βυζαντινού ‘κύκλου’ υπάρχει αρνητική δημοσιότητα σε σχέση με την Ελληνική Δημοκρατία αυτή την περίοδο, με αρνητικούς παραλληλισμούς μεταξύ της κατάστασης στο μετρό Θεσσαλονίκης και της τουρκικής πολιτικής στο θέμα της Αγίας Σοφίας και άλλων χριστιανικών και βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία”.

Αναφέροντας ότι “πρόκειται για ανακριβείς και εντελώς άδικες συγκρίσεις”, ο Τζον Χάλντον έσπευσε να διευκρινίσει ότι “το γενικό κοινό διεθνώς αντιμετωπίζει ως ανάλογες τις ενέργειες των δύο αυτών” και κάνει σαφές ότι “αυτή κατά την άποψή μου είναι η κακή συνέπεια μιας κακής πολιτικής απόφασης να μετακινηθούν τα ευρήματα, παρά τα επιστημονικά στοιχεία που πολλοί φορείς έχουν συγκεντρώσει ώστε να αποδείξουν ότι η απόσπαση θα ήταν θεμελιώδες λάθος”.

Το υπουργείο παραπλανά το ΣτΕ

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του ΣΕΑ κατήγγειλε πως η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ προσπαθεί να παραπλανήσει το ΣτΕ ισχυριζόμενη ότι από το 2017 έως το 2019 υπήρξε απόλυτη αδράνεια και ανυπαρξία οποιασδήποτε προόδου του έργου ως προς την προώθηση των μελετών ή την κατασκευή του σταθμού. “Κανονικά η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θα έπρεπε να τοποθετείται από τη σκοπιά της προστασίας των αρχαιοτήτων και όχι να υποστηρίζει με τόση θέρμη την καταστροφή τους”.

Τόσο η Δ. Κουτσούμπα όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων Δημήτρης Κουφοβασίλης διαμήνυαν ότι “κανένας αρχαιολόγος δεν θα εργαστεί για την απόσπαση του μοναδικού μνημειακού συνόλου, όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ” και ότι “ο αγώνας συνεχίζεται και μετά την 6η Νοεμβρίου”.

Αλλά και ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης, νομικός Φωκίων Δεληγιάννης, προανήγγειλε ότι “οποιαδήποτε απόφαση εκδοθεί θα προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και σε άλλους διεθνείς φορείς, θα χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ένδικο μέσο”.

Παράλληλα η Δέσποινα Κουτσούμπα ενημέρωνε ότι το ελληνικό τμήμα του ICOMOS πρότεινε στον κεντρικό οργανισμό να συμπεριληφθεί το Βυζαντινό Σταυροδρόμι στα 10 πιο απειλούμενα μνημεία του πλανήτη. “Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση, οι αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης θα βρεθούν πλάι στα μνημεία που απειλούνται εξαιτίας πολέμου ή φυσικών καταστροφών. Η κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα διεθνώς, τη στιγμή που έχουμε την πρωτοκαθεδρία στην καλή διαχείριση των αρχαιοτήτων” εξήγησε η πρόεδρος του ΣΕΑ.

Παρίας και αποσυνάγωγος στον διεθνή χάρτη

Την εξαιρετικά ζοφερή προοπτική για τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από μια ενδεχόμενη πρόκριση της λύσης της απόσπασης επισήμανε ο Δέδες Λιόνης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ. “Ποια θα είναι η τύχη των μνημείων μας;” αναρωτήθηκε υπογραμμίζοντας ότι “δεν αξίζει η χώρα να αποκτήσει τον χαρακτηρισμό του παρία και του αποσυνάγωγου στο διεθνή χάρτη”.

Από πλευράς του ο Γιάννης Βερροιόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, υπογράμμισε ότι η μετακίνηση “δεν είναι διαδικασία αβλαβής για το μνημείο”.

Πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές

Καταπέλτης για την κυβερνητική στάση και τις πρακτικές που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ήταν ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που προβλήθηκε στη συνέντευξη, αφού επισήμανε ότι “η προτεινόμενη από μερικούς μεταφορά των αρχαιοτήτων αφού τεμαχιστούν θα επιφέρει οριστική απώλεια της αυθεντικότητός τους και θα υποβαθμίσει ένα μοναδικό για τη χώρα μας και τα Βαλκάνια μνημειακό σύνολο”, στη συνέχεια στηλίτευσε τις πρακτικές της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.

“Όσα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είχαν αντίθετη γνώμη από αυτή της ανωτάτης ηγεσίας, σε αναμόρφωση του Συμβουλίου, αποκλείστηκαν από το Συμβούλιο” είπε αναφερόμενος και στον πρώην προϊστάμενο της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργο Σκιαδαρέση, που, αφού τάχθηκε κατά της απόσπασης, “ξηλώθηκε”, όπως είπε, από τη θέση του.

“Αυτές οι πρακτικές μας πηγαίνουν πίσω σε εποχές που νομίζαμε ότι είχαν παρέλθει, στην εποχή του διαβόητου πρωθυπουργού Βούλγαρη και σε εποχές όπως η επταετία, όπου όταν ένας υπάλληλος που διαφωνούσε με το υπουργείο υφίστατο συνέπειες, είτε με την κατάρτιση φακέλου είτε με άλλες κυρώσεις” κατέληξε ο Π.Λ. Βοκοτόπουλος.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος Κλεοπάτρα Θεολογίδου τόνισε ότι αντίστοιχη κίνηση έχει κάνει και η ΕΛΛΕΤ προς την Europa Nostra επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχουν καταρριφθεί όλα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της απόσπασης, πολλώ δε μάλλον όταν την περίοδο 2017-2019 υλοποιούνταν η λύση της παραμονής των αρχαίων με τη λειτουργία του μετρό, ενώ η αρχαιολόγος Φανή Μαλλούχου – Tufano, αρχαιολόγος, μέλος του Συμβουλίου της Europa Nostra, υπογράμμισε ότι με την απόσπαση των αρχαιοτήτων αποκλείεται η εγγραφή τους στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

H Μαρία Παναγιωτίδου, πρόεδρος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, επαναβεβαίωσε τη “σθεναρή υποστήριξη στην κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων”.

Να ακουστεί η φωνή της Θεσσαλονίκης

Διαμηνύθηκε σε όλους τους τόνους ότι η επιχειρούμενη κυβερνητική λύση σημαίνει και αλλοίωση του μνημείου και καθυστέρηση του μετρό, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑ Θεοχάρης τόνισε ότι “η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων μετά τη διάλυσή τους είναι εντελώς απίθανη για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους του έργου, καθώς θα εκτοξευτεί σε χρόνο και σε χρήμα, ενώ είναι και αρχαιολογικά απίθανη”, με τον Φ. Δεληγιάννη να τονίζει ότι “δεν υπάρχει μελέτη κατασκευής του σταθμού με επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων”.

Σε ερώτηση, τέλος, αν κρύβονται συμφέροντα πίσω από τη λύση της απόσπασης και εν τέλει ποιος ωφελείται από αυτή, η πρόεδρος του ΣΕΑ τόνισε ότι “δεν ξέρουμε ποιος κερδίζει, ξέρουμε ότι χάνει η Θεσσαλονίκη, που θα μπορούσε να έχει και αρχαία και 12 σταθμούς του μετρό το 2021”, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑ θύμισε ότι “ο Κ. Μητσοτάκης άκουσε κύκλους του κόμματός του και στήριξε τον κ. Ταχιάο για δήμαρχο, όμως δεν εισακούστηκε από τον λαό της πόλης. Πρέπει η φωνή της Θεσσαλονίκης να ακουστεί”.

Πηγή: avgi.gr

 

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…