Ο αφέντης των τελικών και ο άρχοντας των τριπόντων

Η Φενέρ του Ομπράντοβιτς στραγγάλισε τον αντίπαλο όπως και όλες οι προηγούμενες ομάδες του. Ο Ολυμπιακός με τα τρίποντα νίκησε το παιχνίδι δυο φορές πριν αυτό τελειώσει και η ΤΣΣΚΑ δεν πήρε χαμπάρι.

592038561dc524a9508b456c

Στον πρώτο ημιτελικό η ΤΣΣΚΑ ήταν σαφώς καλύτερη στο 1ο ημίχρονο αλλά “έχασε” το παιχνίδι δυο φορές πριν το χάσει και τυπικά. Με το Σπανούλη πλήρως ακίνδυνο και την περιφερειακή άμυνα να σταματά τη δημιουργία και το σκορ των υπόλοιπων γκάρντ του Ολυμπιακού, οι Ρώσοι έφτασαν ακόμα και στο +13 (27/40) λίγο πριν το 20λεπτο. Οι ερυθρόλευκοι είχαν μόνο 5/13 δίποντα ενώ οι Γκρίν, Παπανικολάου, Μάτζαρης, Πρίντεζης, Παπαπέτρου τελείωσαν το παιχνίδι με συνολικά 4/25 δίποντα !. Η διαφορά θα ήταν εύκολα στο +23 αν ο Ολυμπιακός δεν ήταν σχεδόν άψογος στα αμυντικά ριμπάουντ.

Toυ Γιάννη Μαρνέλλου

Στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου η ΤΣΣΚΑ αποχαυνώθηκε απ΄τη μέχρι εκείνη η στιγμή άνετη επικράτησή της. Ο Τεόντοσιτς έχοντας 3/5 τρίποντα βιάστηκε, πέταξε στα σκουπίδια τις τελευταίες επιθέσεις και στην αντίπερα ο Ολυμπιακός έβαλε δύο τρίποντα φαρμάκια, ένα του Μάντζαρη και ένα στην εκπνοή του Αγραβάνη. Η διαφορά μειώθηκε ξαφνικά στους 7 (33-40 )και η ψυχολογία των Ελλήνων πήγε στα ύψη πριν μπουν στα αποδυτήρια. Ήταν η πρώτη “ήττα” της ΤΣΣΚΑ.

Στο 3ο δεκάλεπτο η ΤΣΣΚΑ πήγε σιγά σιγά τη διαφορά στο +11 (57-46) τριάμισι πριν το τέλος του. Και πάλι όμως ξέχασαν να παίξουν άμυνα στο τρίποντο. Ο φανταστικός χθες Παπανικολάου με τρία σερί τρίποντα συν ένα δίποντο και το δίδυμο Μάντζαρη-Αγραβάνη που σημειολογικά έβαλαν και πάλι τα δυο τελευταία τρίποντα της περιόδου, έφτασαν τη διαφορά μόλις στο -4 (64-60) όταν τέλειωσε τρίτη περίοδος. Ήταν η δεύτερη ήττα της ΤΣΣΚΑ. Ο Σφαιρόπουλος είχε το παιχνίδι εκεί που το ήθελε εξαρχής, σε απόσταση βολής. Οι παίκτες του ήξεραν πως δε θα έχαναν.

Ο Ντε Κολό δεν έχει ηγετική προσωπικότητα και κάνει τεράστια λάθη όταν η ομάδα του ακόμα νικάει. Πέταξε δυο επιθέσεις πριν βάλει ο Σπανούλης το μοναδικό απο τα έξι τρίποντα που έριξε και ταυτόχρονα να βάλει μπροστά τον Ολυμπιακό για 1η φορά μετά το 1ο δεκάλεπτο (73-74). Τα τρίποντα είναι η σχεδόν αποκλειστική πηγή ζωής του Ολυμπιακού ήδη απο την εποχή Μπαρτζώκα. Με φονικούς γκαρντ και 4άρια τριποντάκηδες (Πρίντεζη, Αγραβάνη, Παπαπέτρου) ο Ολυμπιακού είναι σχεδόν ανίκητος στην καλή του μέρα. Το ξέχασε αυτό πάλι η ΤΣΣΚΑ όταν είχε διαφορές νίκης στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Με το τελευταίο τρίποντο του Γκριν ο Ολυμπιακός έφτασε τα 14/33 (42.4%). Η ΤΣΣΚΑ είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη με δικό της τρίποντο στο τέλος, αλλά ο Τεόντοσιτς το χρησιμοποίησε λάθος και έδειξε οτι δεν μπορεί να κρίνει παιχνίδια στο τέλος και παρά τους 23 πόντους. Στο 77-79 υπέρ του Ολυμπιακού είχε την τελευταία επίθεση όλη δική του, αλλά πήγε τρέχοντας να ρίξει τρίποντο χωρίς ισορροπία με 8″ να απομένουν. Το έχασε, αλλά και να το έβαζε, τι νόμιζε, οτι ο Ολυμπιακός δε θα μπορούσε να πάρει τη νίκη σε μια δική του έσχατη επίθεση των 8″ ;

Ο Ιτούδης δεν βασίζει την ΤΣΣΚΑ στα τρίποντα, αλλά στη δημιουργία και το σκοράρισμα των γκαρντ απο διεισδύσεις και σουτ μέσης απόστασης. Αφού προπονητικά ανήκει στη σχολή Ομπράντοβιτς θα έπρεπε ίσως να υποστηρίξει τους γκάρντ με υψηλής ποιότητας ψηλούς. Τους Όγκουστιν, Κουρμπάνοφ, Βορόντσεβιτς, Χάινς, Χριάπα δε τους ζηλέυουν ούτε καν ομάδες που δεν πήγαν στο final4. Η ΤΣΣΚΑ λοιπόν είναι αναγκασμένη να ζεί η να παιθένει με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες των γκάρντ που έχει.

Ο Ομπράντοβιτς φροντίζει η αναλογία ποιοτικών κοντών και ψηλών, να μη λείπει ποτέ απ΄τις ομάδες του. Στον Παναθηναϊκό είχε Διαμαντίδη, Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους, Νίκολας και ψηλούς Μπατίστ, Πέκοβιτς, Φώτση, Τσαρτσαρή. Ακόμα πιο παλιά είχε Μποντίρογκα, Λάκοβιτς, Οικονόμου, Αλβέρτη …

Έτσι και τώρα στη Φενέρ έχει τρεις γκαρντ που είναι, η σχεδόν είναι superstar : Μπογκντάνοβιτς, Σλούκα, Ντίξον και παράλληλα έχει ψηλούς : Ντατόμε, Ούντοχ, Βέσελι που δε χάνουν τίποτα κάτω απ΄τη ρακετα, ενώ ο Ιταλός βάζει και τρίποντα. Ο Ούντοχ δε χάνει και βολές. Ο Όγκουστιν της ΤΣΣΚΑ έκανε 0/2 βολές στο 69-64 υπέρ του και έπαιξε και αυτός καθοριστικό ρόλο στην ήττα απ΄τον Ολυμπιακό.

Όλους τους ημιτελικούς που κερδίζει ο Ομπράντοβιτς, ηδη απο τη δεκαετία του ’90, τους κερδίζει αέρα-πατέρα με διαφορές 8-15 πόντων. Έτσι και χθές πήρε προβάδισμα απο την αρχή και το διατήρησε μέχρι το τέλος. Ήξερε πως ο Γιούλ μπορεί με διαστημική εμφάνιση να κερδίσει μόνος του την οποιαδήποτε ομάδα εκτός απ΄τη δική του. Δε φοβήθηκε πως θα βάλει 28 πόντους και 8 ασίστ ο Γιούλ. Αυτό ακριβώς ήθελε.

Να τον κάνει να πιστέψει πως μόνος του θα πάρει το ματς. Με την άμυνα που παίζει η Φενέρ συν το γεγονός οτι κανείς εκτός των Γιούλ και Κάρολ δεν ήταν ζεστός για τη Ρεάλ, η διαφορά δεν έπεσε σχεδόν ποτέ κάτω απ΄τους 8 . Η Ρεάλ χθες δεν ήταν ομάδα, ήταν δυάδα. Ο Γιούλ χθες έβαλε 6 δίποντα, ενώ όλοι οι άλλοι μαζί έβαλαν 7 δίποντα.

Ο Κάρολ έβαλε 5 τρίποντα και οι υπόλοιποι μαζί πέτυχαν 6 τρίποντα ! Ισπανός και Αμερικανός έβαλαν τους 49 απ΄τους 75 πόντους της Ρεάλ.

Ποτέ δε χάνει απο δυάδα ο Ομπράντοβιτς, ακόμα και αν αποτελείται απο τον κορυφαίο παίκτη για φέτος στην Ευρώπη, το Γιούλ. Πριν δυο χρόνια στο final 4 της Μαδρίτης νίκησε η Ρεάλ τη Φενέρ και πήγε αυτή τελικό. Ο Ολυμπιακός είχε πάλι νικήσει την ΤΣΣΚΑ. Στον τελικό η Ρεάλ ξέφυγε με 15 πόντους, αλλα οι Έλληνες πέρασαν μπροστά στις αρχές της 4ης περιόδου. Και πάλι όμως η Ρεάλ με την έδρα να βράζει, διέλυσε τον Ολυμπιακό και νίκησε με 20άρα (78-59).

Αυτή είναι η ατυχία του Ολυμπιακού του Σφαιρόπουλου. Πετυχαίνει στον τελικό τις καλύτερες ομάδες ενώ αυτές παίζουν και στην έδρα τους. Οι Τούρκοι τώρα λαχταρούν την 1η Ευρωλίγκα στην ιστορία τους και είναι το απόλυτο φαβορί. Αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός πρέπει να να είναι τέλειος και στα δίποντα και μάλιστα απέναντι σε καλύτερους ψηλούς απ’ οτι της ΤΣΣΚΑ. Επίσης η Φενέρ σκοτώνει απο το τρίποντο όταν θέλει. Με 60% στα τρίποντα άλλωστε “ξέκανε” τον ΠΑΟ στους προημιτελικούς.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Τζίμα Πρετεντέρης

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…