Newsroom

Newsroom

Ο αετός και το φίδι

Δώδεκα μύθοι του ’13. Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της Ήρας Ραΐση, στο οποίο η συγγραφέας παρουσιάζει τη σύγχρονη…

mythos 2

Δώδεκα μύθοι του ’13. Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της Ήρας Ραΐση, στο οποίο η συγγραφέας παρουσιάζει τη σύγχρονη Ελλάδα και τις παθογένειες της, μέσα από 12 σύντομες και άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες. Στο έργο της Ήρας Ραΐση, συμμετέχει με τα έργα του ο Χαράλαμπος Πολιτάκης , ενώ σε αυτό φιλοξενείται και μία σύνθεση του Μανώλη Χάρου. Το koutipandoras.gr θα σας παρουσιάζει κάθε εβδομάδα ένα μύθο. Αυτός είναι ο ένατος. 

Ο ΑΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΔΙ

Από την Ήρα Ραΐση

Η μικρή βιοτεχνία λευκών ειδών του κυρ- Γιώργη στο κέντρο της Αθήνας είχε αρχίσει ν΄ αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ο ιδιοκτήτης της ήταν πολύ ευχαριστημένος με την πρόοδο και αποφάσισε ν΄ αγοράσει και τον δεύτερο όροφο του κτηρίου για να εγκαταστήσει εκεί το προσωπικό του γραφείο και λογιστήριο.

Ο κυρ- Γιώργης ήταν τίμιος και εργατικός, δεν είχε όμως τις κατάλληλες γνώσεις για να διευθύνει μια επιχείρηση που επεκτεινόταν στην αγορά, Για το λόγο αυτό, μαζί με τα εγκαίνια του καινούργιου του γραφείου προσέλαβε τον Δημήτρη, λογιστή με γνώσεις μάρκετινγκ. Ο Δημήτρης είχε δικό του γραφείο, και πάρα πολλές ευκολίες στην διεκπεραίωση των εργασιών του. Ο κυρ – Γιώργης σεβόταν την δουλειά και τους εργαζόμενους. Ανάμεσα στα δύο γραφεία -το δικό του και του Δημήτρη- είχε προβλέψει και την ύπαρξη μιας μικρής κουζίνας για καφέ και κολατσιό. Στην κουζίνα δούλευε μερικές ώρες της ημέρας η νεαρή Ελένη.

Η Ελένη ήταν κόρη ενός φίλου του κυρ- Γιώργη και είχε μεγάλη ανάγκη να δουλέψει αφού η οικογένειά της ήταν φτωχή. Ο κυρ- Γιώργης προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει, την προσέλαβε αμέσως και της φερόταν με σεβασμό.

Ο Δημήτρης δυστυχώς δεν έκανε το ίδιο. Από την πρώτη κιόλας μέρα άρχισε να παρενοχλεί την νεαρή καθαρίστρια φουσκωμένος έπαρση. Η κοπέλα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Ήταν ευγνώμων στον κυρ – Γιώργη που την προσέλαβε και δεν ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα με τον βασικό του συνεργάτη. Ο Δημήτρης ήταν το δεξί χέρι του κυρ- Γιώργη, τον εμπιστευόταν και στηριζόταν σ΄ εκείνον. Οι μέρες περνούσαν και η Ελένη έκανε υπομονή, προσπαθώντας ν΄ αποφύγει το επίμονο φλερτ του λογιστή. Ωστόσο αυτός αποθρασυνόταν όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα μια μέρα να της επιτεθεί στην κουζίνα και ν΄ αρχίσει να την αγγίζει και να της μιλά με ιδιαίτερα προσβλητικό τρόπο.

Για καλή της τύχη ο κυρ- Γιώργης μπήκε αιφνίδια στην κουζίνα ζητώντας ένα καφέ και αντίκρισε την δυσάρεστη σκηνή. Κατάλαβε αμέσως τι συνέβαινε, υποχρέωσε τον Δημήτρη να ζητήσει συγνώμη και τον ανάγκασε να υποσχεθεί ότι δεν θα απασχολούσε στο μέλλον τη νεαρή Ελένη ούτε για τον καφέ του.

Ο Δημήτρης υποχώρησε, αλλά μέσα του θύμωσε πολύ που το αφεντικό πήρε το μέρος της καθαρίστριας και αποφάσισε να εκδικηθεί. Τα καθήκοντά του ήταν καθοριστικά για τις παραγγελίες, τις πληρωμές και την πρόοδο της επιχείρησης λευκών ειδών.. Ε.. λοιπόν όχι!! Δεν θα δούλευε πια για όφελος του κυρ- Γιώργη αφού δεν τον άφησε να ριχτεί στην μικρή.. Οι δουλειές θα μειώνονταν και τα έσοδα επίσης.. Θα έβλεπε αυτός!!

Πράγματι ο Δημήτρης άρχισε να κάνει τον μεσάζοντα σε άλλους εμπόρους και να βάζει χέρι στο ταμείο. Μέσα σε τρεις μήνες τα έσοδα της επιχείρησης μειώθηκαν σοβαρά και ο κυρ – Γιώργης άρχισε ν΄ ανησυχεί πολύ. Είχε αγοράσει με δάνειο το καινούργιο γραφείο και οι δόσεις κινδύνευαν να μείνουν απλήρωτες. Η νεαρή Ελένη, πηγαίνοντας καθημερινά τον καφέ και το κολατσιό στο γραφείο του κυρ- Γιώργη, δεν άργησε ν΄ αντιληφθεί τις σκοτούρες του αφεντικού που τόσο την είχε ευεργετήσει. Τον εκτιμούσε διπλά και για την δουλειά που της πρόσφερε, αλλά και για τον τρόπο που την έβγαλε από την δύσκολη θέση. Στεναχωρήθηκε πολύ που τον έβλεπε έτσι αλλά δεν έμεινε αμέτοχη. Άρχισε να πονηρεύεται… Σίγουρα κάποια πλεκτάνη υπήρχε εδώ.. δεν μπορεί… έτσι ξαφνικά… μια επιχείρηση που άνθιζε να μαραινόταν.. Κάποιο ζιζάνιο.. Υποψίες… Πήρε λοιπόν μια γενναία απόφαση.

Η Ελένη δεν είχε σπουδάσει, ήταν όμως έξυπνη και καλή. Έτσι είχε αποκτήσει πολλούς φίλους. Οι άνθρωποι την εκτιμούσαν και δεν μπορούσαν να της αρνηθούν καμία βοήθεια. Ο Φάνης ήταν ένας από αυτούς. Φοιτητής που τελείωνε το πτυχίο του στα Μαθηματικά και γνώριμος από τη γειτονιά της Ελένης. Η Ελένη είχε κλειδιά από το γραφείο αφού έφτανε πρώτη το πρωί για να καθαρίσει και να ετοιμάσει τους καφέδες. Ετούτο το βράδυ, συντροφιά με τον Φάνη και το κοφτερό μυαλό του, άνοιξαν αθόρυβα το γραφείο όχι για να καθαρίσουν αλλά για να ελέγξουν τον Δημήτρη. Τα συρτάρια του ήταν ανοιχτά, τα ντοσιέ του επίσης.. Ήταν πολύ σίγουρος για τον εαυτό του και την άγνοια των υπολοίπων. Κανένας δεν μπορούσε να τον ελέγξει .. αφού ήταν όλοι αδαείς και αμόρφωτοι!!

Ο Φάνης πολύ γρήγορα ανακάλυψε τις απάτες του και υπέδειξε τα σημεία στην Ελένη. Προσφέρθηκε μάλιστα το επόμενο πρωί να παρουσιαστεί μαζί της στον κυρ- Γιώργη και να του αποκαλύψουν τον διεφθαρμένο υπάλληλο. Πράγματι έτσι έγινε, ο κυρ – Γιώργης ξαφνιάστηκε και λυπήθηκε, η επιχείρησή του όμως γλίτωσε από τον εκδικητικό και άπιστο υπάλληλο. Ο κυρ – Γιώργης έδωσε μια μικρή τιμητική άδεια στην Ελένη κι ευχήθηκε να πάει στο καλό με τον νεαρό φίλο της.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…