Newsroom

Newsroom

Ο "Άδικος Κόσμος" δικαιώνεται στο Σαν Σεμπαστιάν

Ο «Άδικος Κόσμος», η νέα ταινία του Φίλιππου Τσίτου με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, δικαιώθηκε, αποσπώντας ασημένιο όστρακο Υποκριτικής και ασημένιο…

Ο «Άδικος Κόσμος», η νέα ταινία του Φίλιππου Τσίτου με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, δικαιώθηκε, αποσπώντας ασημένιο όστρακο Υποκριτικής και ασημένιο όστρακο Σκηνοθεσίας, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
«Από την αρχή ήμαστε outsider, το ξέραμε», εξομολογείται ο Φίλιππος. «απέναντί μας είχαμε ονόματα όπως ο Αρτούρο Ριπστάιν, ο Τερένς Ντέιβις, ο Χιροκάζου Κορέ Εντα, ο Ζιλί Ντελπί και πολλοί άλλοι. Δεν περιμέναμε καμία διάκριση, πόσο μάλλον 2 από τις κορυφαίες της διοργάνωσης!»
«Στοχεύουμε ψηλότερα, ήδη έχουμε προτάσεις για προώθηση της ταινίας πανευρωπαϊκά. Προσεκτικά βήματα, και σίγουρα κάτι ακόμα καλύτερο θα μπορεί να βγει», καταλήγει.

Οι βραβεύσεις
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, μετά το ζεστό «buenas noches, muchas gracias», ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και την πρόεδρό της, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, λέγοντας ότι είναι μία συνάδελφος ηθοποιός την οποίο θαυμάζει πάρα πολύ. «Το βραβείο αυτό δίνει στους συντελεστές της ταινίας αλλά και στους συναδέλφους μας στην Ελλάδα ένα επιχείρημα για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, γιατί δεν είναι εύκολο να κάνουμε ταινίες στην Ελλάδα τώρα,» είπε ο Καφετζόπουλος. Τέλος, ευχαρίστησε το Φίλιππο στα Ελληνικά (μιας και, όπως είπε, «εδώ στο Σαν Σεμπαστιάν καταλαβαίνετε γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τα λέμε στη γλώσσα μας»), λέγοντας, αφοπλιστικά, «Φιλίπ, όποτε γουστάρεις, εγώ παίζω και σ’ άλλη ταινία!».

Ο Φίλιππος Τσίτος ευχαρίστησε το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και την κριτική επιτροπή. «Η δημιουργία αυτής της ταινίας,» είπε, «ήταν μια μακροχρόνια διαδικασία και δε θα μπορούσα να την υπομείνω αν δεν είχα τη γυναίκα μου στο πλευρό μου, που με υποστήριζε με τόσο πάθος που κάποιες φορές αισθανόμουν ότι πίστευε στην ταινία περισσότερο απ’ όσο εγώ. Κάναμε αυτήν την ταινία χωρίς καθόλου χρήματα, γι’ αυτό επιτρέψτε μου να την αφιερώσω σ’ όλους τους καλούς φίλους και καλλιτέχνες που δέχτηκαν να δουλέψουν στον ‘Αδικο Κόσμο’ χωρίς αμοιβή.»

Πανελλήνια πρώτη;
«Στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, όπου είχαμε αποκλειστεί λόγω της στάσης εργασίας στην Ελλάδα, καθόμασταν περίπου 2 ώρες με τον Αντώνη και προσπαθούσαμε να σκεφτούμε ποια ελληνική ταινία είχε αποσπάσει 2 αντίστοιχα βραβεία στο παρελθόν. Δε βρήκαμε», λέει ο Φίλιππος και η χαρά του γίνεται αισθητή, ακόμα και μέσω τηλεφώνου.

Και να ήταν μόνο αυτό; Οι δύο καλλιτέχνες επαναλαμβάνουν όσα συνέβησαν πριν από δύο χρόνια (2009) στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Εκεί, η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Τσίτου είχε κερδίσει βραβείο Οικουμενικότητας και βραβείο Νεότητας -λιγότερο σημαντικά, φυσικά, από της σκηνοθεσίας που πήρε τώρα. Και ο Καφετζόπουλος είχε τιμηθεί με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το ρόλο του Ελληναρά περιθωριακής γειτονιάς της Αθήνας.

Άδικος Κόσμος
Η ταινία αφορά σε έναν αστυνομικό, που υποδύεται ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Προανακριτής στην ειδικότητα, ή αλλιώς γραφιάς, ο ήρωάς διακατέχεται από μια εμμονή: Κρίνει τους κακοποιούς όχι σύμφωνα με τα νομότυπα στοιχεία, αλλά σύμφωνα με την προσωπική του ηθική υπόσταση. Αυτό προκαλεί προβλήματα, ένα φόνο και έναν έρωτα. Τα υπόλοιπα στη μεγάλη οθόνη.

Σαν Σεμπαστιάν
Το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν συγκαταλέγεται, μετά τις Κάννες και τη Βενετία, στα μεγαλύτερα σινεφίλ φεστιβάλ παγκοσμίως. Φέτος, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, σύζυγος του Τζόελ Κοέν και πρωταγωνίστρια του «Φάργκο». Κατρίν Ντενέβ και Ανιές Βάρντα (λόγω αφιερώματος στον Ζακ Ντέμι), Γκλεν Κλόουζ, Μάικλ Φασμπέντερ (λόγω προβολής εκτός συναγωνισμού του «Shame» του Στιβ Μακ Κουίν), Τζεραλντίν Τσάπλιν, Αντόνιο Μπαντέρας είναι λίγα από τα ονόματα που φέτος τίμησαν και τιμήθηκαν με την παρουσία τους εκεί.

Παρακολουθήστε το βίντεο της βραδιάς (βράβευση Αντώνη Καφετζόπουλου 35’50”, Φίλιππου Τσίτου 39’11”)
Τελετή Απονομής Βραβείων, 59ο Φεστιβάλ… by Flixgr

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

μιχαλης ρεππας

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

Το δικό του «αντίο» στην Άννα Παναγιωτοπούλου είπε ο Μιχάλης Ρέπας

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

giatros nosokomeio eurokinissi kontarinis 708 3

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

Την πραγματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι γονείς και παιδιά στην Αργολίδα, τις ημέρες…