Newsroom

Newsroom

Nymphomaniac Μέρος Α΄: Η αυθεντική εκδοχή του Λαρς Φον Τρίερ

Nymphomaniac,

nymphomaniac3

Η “αυθεντική” εκδοχή του πρώτου μέρους του Nymphomaniac, όπως ακριβώς το είχε εμπνευστεί ο Λαρς Φον Τρίερ, παρουσιάζεται από σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο προκλητικός Δανός σκηνοθέτης σκιαγραφεί την ιστορία της Τζόε, μιας γυναίκας εξαρτημένης από το σεξ, η οποία καταλήγει να πάσχει από συναισθηματική ακινησία και να νοιώθει ένοχη απέναντι στην ταυτότητα της, με τρόπο αλληγορικό και ποιητικό, μπόλικες hard core ερωτικές σκηνές (συχνά τραβηγμένες από τα μαλλιά) και ευρηματική σκηνοθεσία.

nymphomaniac

Στο Nymphomaniac oι ερωτικές στιγμές είναι ιδωμένες μέσα από τη μουσική, τη φιλοσοφία, τις αλληγορίες και τους ιπτάμενους συμβολισμούς. Μία νεαρή γυναίκα βρίσκεται κακοποιημένη και πεταμένη στο δρόμο και ένας εβραίος διανοούμενος της προσφέρει καταφύγιο, την φροντίζει και ακούει προσεκτικά την ιστορία της.  Καθώς εξελίσσεται η αφήγηση, η κοπέλα περνάει από μεταβατικές φάσεις, πειραματίζεται με το σώμα και τους εραστές της, βρίσκει την πληρότητα και στη συνέχεια βυθίζεται στο χάος, παρασύροντας μας σε ένα ταξίδι με μεγάλο ενδιαφέρον και αρκετές διακυμάνσεις. Με αναφορές στη θρησκεία, την ηθική, την αμαρτία και δύο διαφορετικούς κόσμους που χτίζονται παράλληλα (σώμα- πνεύμα), δημιουργείται ένα πολυεπίπεδο παζλ ανθρώπινων σχέσεων και δυναμικών διαδράσεων, που δεν ταιριάζει σε όλους, σίγουρα όμως έχει αρκετό ενδιαφέρον.

nymphomaniac

Στο πρώτο μέρος της ταινίας πάντως δεν είναι πολλές οι επιπλέον ερωτικές σκηνές, απλώς υπάρχουν καλύτερες συνδέσεις στην αφήγηση και μερικές επεξηγηματικές λεπτομέρειες που δεν υπήρχαν στην πρώτη εκδοχή (28 επιπλέον λεπτά). Αυτοί που αγάπησαν την πρώτη ταινία θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τι είχε στο μυαλό του ο Δανός σκηνοθέτης και να αντιληφθούν περισσότερα κρυμμένα νοήματα πίσω από την υπόθεση. Για άλλους, που πιστεύουν ότι είναι απλώς ένα κομψό αλλά επίπεδο “πορνογράφημα”, η μη κομμένη εκδοχή, δεν θα έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει. 

Πληροφορίες: 

Σκηνοθεσία: Λαρς Φον Τρίερ

Hθοποιοί: Σάρλοτ Γκέινσμπουργκ, Στέλαν Σάσγκααρντ, Στέισι Μάρτιν, Σάια ΛεΜπέφ, Κρίστιαν Σλέιτερ, Τζέιμι Μπελ, Ούμα Θέρμαν, Ουίλιαμ Νταφόε, Μία Γκοθ, Κόνι Νίλσεν, Σόφι Κένεντι Κλαρκ, Μάικλ Πας

Χρονολογία παραγωγής: 2013

Χώρα παραγωγής: Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασιλείο

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…