Newsroom

Newsroom

Νύχτες Πρεμιέρας – Οι προτάσεις μας για το Σαββατοκύριακο

Και αυτό το Σαββατοκύριακο θα είμαστε στα σινεμά της Αθήνας για τις Νύχτες Πρεμιέρας που προσφέρουν επιλογές για όλα τα γούστα.

Close

Young Soul Rebels

Ενώ η Βρετανική Κοινοπολιτεία ετοιμάζεται να γιορτάσει την 25η επέτειο της στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ, το Λονδίνο περνάει στη φάση της πανκ αμφισβήτησης. Έχοντας όμως στο επίκεντρο μιας πολυσχιδούς αφήγησης δύο νεαρούς DJ που απ’ τα γκαράζ κηρύσσουν τη funk και τη νεο-σόουλ των Heptones και των Funkadelic, ο Άιζακ Τζούλιεν δεν ενδιαφέρεται για τα περίχωρα του Μπάκιγχαμ και στρέφεται στη μαύρη και queer κοινότητα της εποχής, αρθρώνοντας την αγγλική απάντηση στο «Κάνε το Σωστό» του Σπάικ Λι. Ξεκινώντας με τη δολοφονία ενός νεαρού που ψωνίζεται στα πάρκα, καταγράφει το ρατσισμό και την ομοφοβία, τις πολιτικές συγκρούσεις που περνάνε από τη θεωρία στα πεζοδρόμια, εν τέλει ολόκληρη τη δυναμική στο περιθώριο μιας πολυπολιτισμικής μητρόπολης, πριν βυθιστεί στο σκοτάδι του θατσερισμού. Θ.Κ

young soul 981 14354926 type14006

Βρετανός καλλιτέχνης του installation, δημιουργός ταινιών και καθηγητής, γεννημένος το 1960. Στόχος της ζωής του η συνένωση διαφορετικών εκφραστικών/καλλιτεχνικών μέσων με σκοπό της δημιουργία ενός ενιαίου αφηγήματος. Το παρόν βραβεύθηκε στο τότε φεστιβάλ των Καννών, με το βραβείο της Εβδομάδας της Κριτικής.

INFO:

8/10, 18:00, Άστυ

ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΟ / THE PAWNSHOP

Μια σκηνή ανθολογίας για ένα…μπλέντερ, ανοίγει ξεκαρδιστικά τούτο το χρονικό της προσπάθειας διάσωσης ενός τεράστιου ενεχυροδανειστηρίου στην πιο αφιλόξενη εμπορικά συνοικία της σημερινής Πολωνίας. Ήρωές του ένα αξιαγάπητα εκκεντρικό ζευγάρι: Ο σύζυγος με τις επιχειρηματικά καταστροφικές του ιδέες και η μπριόζα πλατινέ ξανθιά σύζυγος – ποτέ χωρίς την θηριώδη γούνα της! Κι αν συναντιούνταν οι «Clerks», ο Τζάρμους, ο Ρόι Άντερσον, ο Καουρισμάκι και ο Γουέιν Γουάνγκ; Θα προέκυπτε ίσως κάτι σαν και τούτο το μοναδικό ντοκιμαντέρ, το πλήρες ιδιωματικού χιούμορ και ανθρωπιάς, που υπενθυμίζει με έρμα λαϊκό κι ανυπολόγιστο στον ομφαλοσκοπούντα μοντέρνο κόσμο, πως το άγιο προλεταριάτο είναι εκείνο που παλεύοντας για την ύπαρξή του εκπέμπει ασταμάτητα την πιο συμπονετική ανθρώπινη ουσία, τις πιο μεγάλες αλήθειες. Η.Δ.

ενεχυροδανειστηριο

ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΒΑΛΣΚΙ

Σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και δημιουργός τηλεοπτικού περιεχομένου. Απόφοιτος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σιλέσια στο Κατοβίτσε και κινηματογραφικά της Σχολής Βάιντα στην Βαρσοβία. Εργάζεται από το 2007 στην τηλεόραση, έχοντας στο ενεργητικό του πλέον των 170 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

INFO: 

Σάββατο 8/10, 19:45, ΔΑΝΑΟΣ 2

CLOSE (Tαινία Λήξης)

close 2 981 14354969 type14006

Δύο 13χρονα αγόρια, ο Λεό και ο Ρεμί, περνούν το καλοκαίρι τους παίζοντας τους ιππότες και βοηθώντας τους γονείς του πρώτου στις αγροτικές εργασίες. Κάνουν σχεδόν τα πάντα μαζί, αλλά στην αρχή της σχολικής χρονιάς η φιλία τους διακόπτεται εξαιτίας ενός βίαιου γεγονότος. Για να καταλάβει τι έχει συμβεί, ο Λεό στρέφεται στη μητέρα του φίλου του, γυρεύοντας πρόωρες απαντήσεις σε ερωτήματα μεγαλύτερα από την ηλικία του. Ο Ντοντ επιδεικνύει έξοχη χρήση του φωτός, του χρώματος και του κινηματογραφικού ρυθμού, έχοντας παράλληλα έναν θαυματουργό πιτσιρικά πρωταγωνιστή. Διυλίζοντας το συναίσθημα των μινιμαλιστικών συνθέσεών του, υπογράφει ένα εύθραυστο δράμα συνταρακτικής έντασης και, για πολλούς, τον πραγματικό Χρυσό Φοίνικα των φετινών Καννών.

Πριν την ταινία θα προηγηθει η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων του φεστιβάλ. Μετά την έναρξη της τελετής δεν επιτρέπεται η είσοοδος στην αίθουσα. Η προβολή της ταινιάς θα ξεκινήσει μετά το τέλος της τελετής.

ΛΟΥΚΑΣ ΝΤΟΝΤ

Βέλγος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γεννημένος το 1991. Με την πρώτη του ταινία, το «Κορίτσι», κέρδισε το Camera D’ Or πρωτοεμφανιζόμενου στις Κάννες, καθώς και Queer Φοίνικα. Με το παρόν κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, μαζί με την Κλερ Ντενί και το «Stars At Noon».

INFO:

8/10, 20:30, Ιντεάλ

ΑΠΟΙΚΙΑ DIGNIDAD / A PLACE CALLED DIGNITY

a place called dignity still 2 981 14354950 type14006

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το υποβλητικό φιλμ μάς μεταφέρει στη Χιλή λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο, όπου Γερμανοί πρώην Ναζί ίδρυσαν τη διαβόητη Colonia Dignidad, μια μυστηριώδη θρησκευτική κοινότητα που ενεπλάκη σε σωρεία εγκλημάτων με τις ευλογίες του καθεστώτος Πινοσέτ. Όμως αντί για ένα συμβατικό ιστορικό δράμα, η ταινία υιοθετεί την οπτική ενός άπορου Χιλιανού αγοριού που επιλέγεται για να σπουδάσει εκεί, όπου θα έρθει αντιμέτωπο με τις αμφιλεγόμενες παιδαγωγικές μεθόδους και την επικίνδυνη εύνοια του ηγέτη της αποικίας. Σαν ζοφερή εκδοχή της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», με σουρεαλιστικές πινελιές που δεν θα έμοιαζαν παράταιρες στο σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου, ο Ματίας Ρόχας Βαλένσια μετουσιώνει μια σκοτεινή σελίδα από την ιστορία της χώρας του σε τολμηρό, εφιαλτικό παραμύθι.

INFO:

08/10/22, 22:00, ΑΣΤΟΡ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ / DE HUMANI CORPORIS FABRICA

de humani 1 981 14355051 type14006

Αναμφίβολα η πιο σοκαριστική και ωμή κινηματογραφική δημιουργία της χρονιάς, το νέο ντοκιμαντέρ των δημιουργών του «Leviathan» εισβάλλει στα έγκατα των γαλλικών νοσοκομείων για να πραγματοποιήσει μια κυριολεκτική και μεταφορική κατάδυση στα σπλάχνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Με ανατριχιαστικό υλικό από το εσωτερικό ευάλωτων σωμάτων κατά τη διάρκεια κάθε είδους χειρουργικών επεμβάσεων, με τους γιατρούς να τελούν φύλακες ενός απόκοσμου καθαρτηρίου και τους διαλόγους τους να προσφέρουν ανέλπιστες εκλάμψεις κατάμαυρου χιούμορ, το φιλμ δοκιμάζει τις αντοχές του θεατή και μαζί τα όρια του σινεμά τεκμηρίωσης και των φιλοσοφικών του προεκτάσεων. Είμαστε απλώς ένα κομμάτι πληγωμένης σάρκας ή η θνητότητά μας είναι απλώς ένας λόγος να γιορτάσουμε θριαμβευτικά, όπως μας καλεί το απρόσμενο φινάλε;

INFO:

08/10/22, 21:30, ΔΑΝΑΟΣ 2

Ο ΝΟΝΟΣ / THE GODFATHER
Αλλάζοντας μια για πάντα την απεικόνιση της Μαφίας στο σινεμά, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα έδωσε σαιξπηρικές διαστάσεις στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος: Οι ηγέτες της αποκτούν βαρύτητα και απαιτούν σεβασμό, περιτριγυρισμένοι από λεγεώνες αντρών που προσκυνούν την ιεραρχία της ιταλο-αμερικανικής οικογένειας. Ο Μάρλον Μπράντο είναι ο θρυλικός Νονός, η κεφαλή της οικογένειας Κορλεόνε, ένα κράτος εν κράτει που διευθύνει όλες τις παράνομες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και ελάχιστα διαφέρει σε παντοδυναμία από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Όλα ξεκινούν από έναν φαντασμαγορικό γάμο όπου το αίμα –αθέατο στην αρχή, ορμητικό σαν ποταμός μέχρι το τέλος της ταινίας– αρχίζει να κυλάει λερώνοντας όλα τα παιδιά του, ακόμα και τον αγαπημένο του γιο (Αλ Πατσίνο) που ορκίστηκε να μείνει καθαρός μέχρι το τέλος. Τρία Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικής Ερμηνείας και Διασκευασμένου Σεναρίου) από 11 συνολικά υποψηφιότητες.

INFO:

Κυριακή, 9/10, 18:00, Ιντεάλ

MEET ME IN THE BATHROOM

mmitb 981 14354984 type14006

Στις αρχές των 00s, η Νέα Υόρκη έγινε το ευφορικό σταυροδρόμι στο οποίο οι Interpol και οι Strokes συνάντησαν τους LCD Soundsystem, τους Yeah Yeah Yeahs, τους Rapture και τους TV on the Radio, και μια ολόκληρη σκηνή από εκπληκτικές κιθαριστικές μπάντες ξεκίνησε από εκεί για να κατακτήσει τον κόσμο. Αυτή είναι η ιστορία μιας μαγικής στιγμής μέσα στο χρόνο, φτιαγμένης από νεανικό παλμό, μπόλικο ταλέντο και ακόμα περισσότερο ηδονισμό, όπως την εξομολογούνται τα μέλη των συγκροτημάτων που την έζησαν, σε ένα ντοκιμαντέρ για το οποίο μοιάζει να επινοήθηκε ο όρος «μουσικό φιλμ».

INFO:

9/10, 22:00, Άστυ

 

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ