Νύχτες πρεμιέρας με… οσκαρικό άρωμα

Το βαρύ πυροβολικό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας είναι διάσημοι σταρ μπροστά και πίσω από την κάμερα που «παίζουν» για τα Οσκαρ.

KillersOfTheFlowerMoon Photo 02 scaled 1

Περιμένουμε με αγωνία τη στιγμή που το σκορσεζικό «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στην επιβλητική οθόνη του Ιντεάλ στις 8 Οκτωβρίου (20.00) και προσδοκούμε ότι θα καταφέρει να μας καθηλώσει για 208 ολόκληρα λεπτά. Ηδη το φιλμ είναι μεγάλο φαβορί για τα επερχόμενα Οσκαρ και η αποφασιστικότητα του μέγιστου σκηνοθέτη να μιλήσει χωρίς προσχήματα για την εθνοκάθαρση των Ινδιάνων της Αμερικής τού ανοίγει τον δρόμο για μια ακόμη υποψηφιότητα στην κατηγορία του καλύτερου σκηνοθέτη. Ο Σκορσέζε για να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια έφτιαξε μια ταινία που έχει στον πυρήνα της τις δολοφονίες μελών της φυλής Οσέιτζ στα τέλη των 20s, όταν βρέθηκε πετρέλαιο στη γη τους. Στηρίχτηκε στο βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Ντέιβιντ Γκραν.

Ερμηνείες για χρυσό αγαλματίδιο

Χάρη στο συγκεκριμένο φιλμ για πρώτη φορά ο σκηνοθέτης συνεργάζεται ταυτόχρονα με τους δύο πιο αγαπημένους του ηθοποιούς, τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Μια ακόμη ταινία που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρωταγωνιστήσει στα Οσκαρ είναι το «Memory» του Μεξικανού Μισέλ Φράνκο, που προβάλλεται στις 5 Οκτωβρίου στο Ιντεάλ (19.30). Ηρωίδα είναι η Σίλβια (Τζέσικα Τσαστέιν), μια γυναίκα που έχει καταφέρει να απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή με την κόρη της μετά την απεξάρτησή της από το αλκοόλ. Ομως όταν συναντά έναν παλιό της φίλο το οδυνηρό παρελθόν ξαναζωντανεύει. Τον τελευταίο υποδύεται ο αγνώριστος και βραβευμένος στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας Πίτερ Σάρσγκαρντ, που δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του. Αμφότεροι οι σταρ θα «παίξουν» στα βραβεία ερμηνείας της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Δύο ακόμη γυναικεία ονόματα που φαίνεται να έχουν δώσει ρεσιτάλ ερμηνείας είναι η Μία Γουασικόφσκα και η Τζούλια Γκάρνερ. Η πρώτη υποδύεται στην ειρωνική ταινία «Club zero» της Αυστριακής Τζέσικα Χάουζνερ («Λούρδη») μια δασκάλα σε ακριβό ιδιωτικό σχολείο που αναλαμβάνει να αλλάξει προς το καλύτερο τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών με ένα πρωτοποριακό σεμινάριο «ενσυνείδητης» διατροφής, η οποία αποκτά περίεργη οικειότητα με μια παρέα μαθητών της. Η Γκάρνερ, η ξανθιά Αμερικανίδα σταρ του τηλεοπτικού χιτ «Ozark» στο θρίλερ «The Royal Hotel» της Αυστραλής Κίτι Γκριν, είναι μια από τις δυο κολλητές που αποφασίζουν να πιάσουν προσωρινή δουλειά σε απομονωμένη παμπ της Αυστραλίας για να μπορέσουν να μαζέψουν λεφτά για τις διακοπές τους. Το πρώτο φιλμ προβάλλεται στον Δαναό στις 3 Οκτωβρίου (19.00), ενώ το «The Royal Hotel» θα παιχτεί στο Αστορ στις 7 Οκτωβρίου (22.30).

F3 Royal Hotel scaled
To «The Royal Hotel» στο οποίο πρωταγωνιστεί η Τζούλια ΓΚάρνερ θα παιχτεί στο Αστορ στις 7 Οκτωβρίου (22.30)

Επιστροφές και βασιλιάδες

Η μεγάλη επιστροφή του παραγνωρισμένου Νίκολας Κέιτζ, ο οποίος έχει χωρίσει στα δύο τους σινεφίλ (φανατικοί θαυμαστές αλλά και ορκισμένοι εχθροί του), γίνεται με το «Dream scenario». Ο πιο περιζήτητος αυτήν τη στιγμή σεναριογράφος της Σκανδιναβίας είναι ο Νορβηγός Κρίστοφερ Μπόργκλι, ο οποίος μετά το σκηνοθετικό ντεμπούτο του «Σιχάθηκα τον εαυτό μου» (το είδαμε πρόσφατα στις ελληνικές αίθουσες) υπογράφει τη σκηνοθεσία μιας ακόμη πειραγμένης ταινίας, στην οποία ο Κέιτζ υποδύεται τον Πολ, έναν απλό, συνηθισμένο οικογενειάρχη και ακαδημαϊκό, ο οποίος βρίσκεται στη μέση μιας παράξενης κατάστασης: χιλιάδες άνθρωποι που δεν τους έχει ξαναδεί ισχυρίζονται ότι τον βλέπουν συνέχεια στα όνειρά τους. Ο ορθολογιστής Πολ πασχίζει να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, την ίδια ώρα όμως η φήμη του γιγαντώνεται και όλο και περισσότεροι τον βλέπουν στον ύπνο τους. Κάτι μάς λέει ότι πάει για βραβείο διασκευασμένου σεναρίου. Προβάλλεται την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στον Δαναό 1 (22.30).

Μυστήριο για τους περισσότερους είναι το πώς θα αντιμετωπίσουν τα μέλη της Ακαδημίας την «Πρισίλα» της Σοφία Κόπολα. Η ταινία που θα παιχτεί στο Ιντεάλ στις 6 Οκτωβρίου (22.00) άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις στο Φεστιβάλ της Βενετίας όπου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα. Βασίζεται στα απομνημονεύματα της Πρισίλα Πρίσλεϊ. Η Κόπολα συνοψίζει την ανορθόδοξη ενηλικίωση της Πρισίλα Πρίσλεϊ από τα 17 μέχρι τα 27 της χρόνια πλάι σε έναν κυκλοθυμικό «βασιλιά», τον οποίο υποδύεται ο διαρκώς ανερχόμενος Τζέικομπ Ελόρντι του «Euphoria». Η Κέιλι Σπέινι πάντως ως Πρισίλα απέσπασε το βραβείο ερμηνείας στη Βενετία.

Τέλος, ίσως το πιο συγκινητικό φιλμ της φετινής διοργάνωσης είναι το «Αγνωστοι μεταξύ μας» του Αντριου Χέιγκ (Ιντεάλ, 9/10 21.00) με τους Αντριου Σκοτ, Κλερ Φόι και Πολ Μέσκαλ . Ενώ ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιλέγει τη φόρμα της μικρού μήκους ταινίας για να αφηγηθεί τον έρωτα μεταξύ των Ιθαν Χοκ και Πέδρο Πασκάλ. Το «Strange way of life» είναι ένα queer γουέστερν διάρκειας 30 λεπτών που θα προβληθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στο Ιντεάλ (21.30), για να ακολουθήσει μετά ο «Νόμος του πόθου», μια από τις πιο εμβληματικές κωμωδίες του φοβερού Ισπανού από το μακρινό 1987.

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…