Ντροπή! Ρατσιστικό μπλόκο στην προσφυγοπούλα «Αμάλ» από τα Μετέωρα

Στα Μετέωρα ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο απαγόρευσαν τη διέλευση της κούκλας παγκόσμιο σύμβολο των προσφύγων την Αμάλ (το όνομα της σημαίνει ελπίδα), επειδή είναι Μουσουλμάνα και τα Μετέωρα είναι θρησκευτικός προορισμός.

αμαλ3

Η Μικρή Αμάλ, είναι μια τεράστια κούκλα ύψους 3,5 μέτρων, που ταξιδεύει στην Ευρώπη αντιπροσωπεύοντας εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες, πολλά από τα οποία χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Συμβολικά αντιπροσωπεύει ένα 9χρονο κοριτσάκι.

Μια προσφυγοπούλα που αναγκάστηκε να ξεσπιτωθεί. Θα ταξιδέψει 8.000 χιλιόμετρα και θα έχει ένα και μόνο σύνθημα προς όλους: «Μην μας ξεχνάτε».

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο δήμος Μετεώρων σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό δρώμενο της «Μικρής Αμάλ», η οποία περνάει από 70 πόλεις της Ευρώπης και επρόκειτο να περάσει και από την περιοχή των Μετεώρων στις 29/8.

Σε συνεδρίασή του, το βράδυ της Δευτέρας, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σχετικά με την «Αίτηση για το καλλιτεχνικό έργο “The Walk” (μαριονέτα Αμάλ) – άδεια πεζοπορίας και κινηματογράφησης στη θέση Μεσοχώρι στο Καστράκι», «Όχι κατά πλειοψηφία» με 17 όχι και 5 ναι.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητου προς τον δήμαρχο Μετεώρων είναι χαρακτηριστική για τον σκοταδισμό που επικρατεί. Στην επιστολή αναφέρεται πως: «Δεν επιτρέπουμε την πραγματοποίηση και κινηματογράφηση ανάλογων δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων, αλλά και σε κάθε άλλο περιβάλλοντα θρησκευτικό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Σταγών και Μετεώρων, καθώς δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής. Ανάλογες δραστηριότητες, άλλωστε, δεν μπορούν να επιτραπούν και λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού και μάλιστα, την στιγμή κατά την οποίαν απαγορεύονται οι συναθροίσεις, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και Λιτανείες, τελευταίως δε, δεν επιτράπηκε σε όλη την χώρα η λιτάνευση της αγίας εικόνος της Παναγίας μας!».

Ο σύλλογος «Μετεώρων Λιθόπολις» μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Η “προσφυγοπούλα”, που όπου να΄ ναι καταφθάνει, είναι ένα διεθνές project κάποιων καλοπληρωμένων ΜΚΟ, υποστηριζόμενο από προοδευτικούς, υποτίθεται, τοπικούς άρχοντες, μια πλειάδα συστημικών ΜΜΕ, “χριστιανικών” προτεσταντικών κοινοτήτων και βέβαια αρκετών οργανώσεων για την προάσπιση -με το αζημίωτο, πάντοτε- των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Το ταξίδι της Αμάλ συνεχίζεται

Την Αμάλ, την κατασκεύασε η κορυφαία στο είδος της νοτιοαφρικανική εταιρεία Handspring Puppet Company για λογαριασμό του αγγλικού Good Chance Theatre που αναφέρει χαρακτηριστικά πως «πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα το θέατρο και η τέχνη να ξανανακαλύψουν την πανάρχαια δύναμή τους να συνενώνουν, να βοηθούν στην εξιστόρηση της κοινής μας ιστορίας, να δημιουργούν νέες ευκαιρίες». Πίσω από το βρετανικό αυτό θέατρο βρίσκεται ο Στίβεν Ντάλντρι, ο διάσημος σκηνοθέτης του «Μπίλι Έλιοτ: Γεννημένος χορευτής» και των συγκλονιστικών «Ωρών».

Η Αμάλ συνεχίζει το περπάτημα προς τη Λάρισα, κι έτσι στις 31 Αυγούστου θα παρακολουθήσει μία διαδραστική συναυλία που θα δώσει ζωή σε τριακόσιες μαριονέτες. Δύο μέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου θα κατηφορίσει προς την Ελευσίνα όπου θα την καλωσορίσουν έφηβοι που θα της αποκαλύψουν τα ‘μυστήρια’ της πόλης τους. Αφού αποχαιρετίσει την Ελευσίνα, στις 2 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα παραμείνει για δύο ολόκληρες ημέρες. Στη μεγαλούπολη, για να μην χάσει το δρόμο της θα δέσει μια κλωστή από τον Μίτο σε έναν φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη. Όταν θα έρθει αντιμέτωπη με τον μυθικό Μινώταυρο θα ξεπεράσει τους φόβους της και θα γίνει φίλη μαζί του, παίρνοντας έτσι θάρρος για τα επόμενα βήματά της.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…