Ντροπή: Το λιμενικό άφησε αβοήθητους πρόσφυγες επί 18 ώρες στη θάλασσα

Δεκαοκτώ ολόκληρες ώρες το Λιμενικό αρνούνταν να προχωρήσει σε επιχείρηση διάσωσης ακυβέρνητης βάρκας με 32 πρόσφυγες, ανάμεσά τους έγκυος με αιμορραγία.

2405369

Η διάσωση τελικά της ακυβέρνητης βάρκας με τους 32 πρόσφυγες, που ήταν ακυβέρνητη βόρεια της Λέσβου, έγινε αργά το βράδυ του Σαββάτου. Δεκαοκτώ ολόκληρες ώρες οι πρόσφυγες, 11 παιδιά και μία έγκυος που αιμμοραγούσε αβοήθητη, βρίσκονταν στη βάρκα και το ελληνικό Λιμενικό αρνούνταν να προχωρήσει στην επιχείρηση διάσωσης. Η βάρκα είχε φτάσει πολύ κοντά στις ακτές της βόρειας Λέσβου, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των προσφύγων που χρησιμοποιούσαν τα χέρια σαν κουπιά. 

Θυμίζουμε ότι η μηχανή και τα καύσιμα του σκάφους είχαν αφαιρεθεί από νωρίς, μια πρακτική που συνηθίζεται στις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης, έτσι το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο καταμεσίς στο πέλαγο. 

Ευτυχώς, η οργάνωση Watch the Med, που επιτηρεί τη Μεσόγειο για περιστατικά κινδύνου σε πραγματικό χρόνο, απηύθυνε συνεχείς, δραματικές εκκλήσεις για τη διάσωση των προσφύγων. 

«Κανείς δεν νοιάζεται για τη ζωή μας…»

Η οργάνωση μετέφερε την κραυγή αγωνίας των προσφύγων μέσα από τη βάρκα: «Κανείς δεν νοιάζεται για τη ζωή μας, αν θα ζήσουμε ή αν θα πεθάνουμε. Είμαστε τα θύματα των πολιτικών παιχνιδιών επίδειξης δύναμης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Όσο περνούσε η ώρα, οι εκκλήσεις γίνονταν πιο αγωνιώδεις: «Είμαστε τρομαγμένοι όσο δεν πάει. Εδώ και μιάμιση ώρα μας χτυπούν τα κύματα και η βάρκα είναι γεμάτη νερό. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει όταν πέσει το σκοτάδι»

«Ζητάμε από την διεθνή κοινότητα να επέμβει τώρα. Η διάσωση στη θάλασσα αποτελεί καθήκον. Η άρνηση διάσωσης αποτελεί έγκλημα. Οι πρόσφυγες πρέπει να σωθούν τώρα», ήταν το επείγον μήνυμα της Watch the Med. Είναι η δεύτερη φορά που καταγράφει η οργάνωση άρνηση του Λιμενικού να προχωρήσει σε διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η κατάσταση στο Αιγαίο θυμίζει όλο και περισσότερο την ακραία, εγκληματική πολιτική της Ιταλίας στην κεντρική Μεσόγειο την περίοδο Σαλβίνι.

Είναι πλέον, βέβαιο, ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί την ακροδεξιά πολιτική Σαλβίνι στο μεταναστευτικό, επιχειρώντας παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…