Newsroom

Newsroom

Ντράγκι: "Πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς χρέους από την ΕΚΤ"

Σε μια πρωτοφανή κίνηση αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βαριά κρίση που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη…

Σε μια πρωτοφανή κίνηση αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βαριά κρίση που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων απεριόριστης αξίας και διάρκειας ενός έως τριών ετών. Μάλιστα οι αγορές θα γίνονται στη δευτερογενή αγορά χρέους.

Η απόφαση αυτή καταδεικνύει με τον πλέον εμφανή τρόπο ότι η συνταγή λιτότητας που ακολουθείται μέχρι στιγμής είναι αδιέξοδη. Σημαντικότερο στοιχείο του προγράμματος είναι οι προϋποθέσεις (conditionality) που θα συνοδεύουν τις επενδύσεις στους τίτλους ενός μέλους της ευρωζώνης από πλευράς ΕΚΤ. Όπως υπογραμμίζει ο Ντράγκι, κάθε κράτος που θα δέχεται βοήθεια θα πρέπει παράλληλα να υπάγεται σε ένα πλήρες ή προσωρινό πρόγραμμα βοήθειας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης (EFSF και ESM), με «επιζητούμενη» συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιπλέον, το εκάστοτε πρόγραμμα προσαρμογής πιθανότατα θα συνοδεύεται από αγορές ομόλογων στην πρωτογενή αγορά από τους μηχανισμούς. Ο EFSF είναι το προσωρινό ταμείο βοήθειας και αναμένεται να αντικατασταθεί από τον μόνιμο ESM, εφόσον ο τελευταίος κριθεί νόμιμος από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στις 12 Σεπτεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κράτη που έχουν ήδη υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, θα μπορούν να λάβουν βοήθεια στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ, εφόσον μπορέσουν να επιστρέψουν στις αγορές.

Ο Ντρράγκι στάθηκε ακόμη και στο μη αναστρέψιμο του ευρώ, ενώ έστρεψε παράλληλα τα βέλη του στις αγορές. . «[Οι αγορές ομολόγων] θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη σοβαρή παραμόρφωση που υπάρχει στις αγορές κρατικού χρέους » λόγω «των αβάσιμων φόβων από την πλευρά επενδυτών για την αναστρεψιμότητα του ευρώ σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «
«το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο».

Ωστόσο, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν αμέλησε να κρούσει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης, τονίζοντας δηκτικά πως προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ «οι πολιτικοί πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα» που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ένωσης.

Τέλος, ο επικεφαλής της Ευρωτράπεζας έστεψε το βλέμμα του στους επικριτές του προγράμματος, οι οποίοι είχαν κατηγορήσει τη Φρανκφούρτη πως με αυτή την πρωτοβουλία υπερβαίνει την εντολή της.

«Είμαστε εντός της εντολής μας να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών», σχολίασε λιτά ο κ. Ντράγκι, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η αγορά ομολόγων είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος για την ΕΚΤ ώστε να διαβεβαιώσει τη συγκράτηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Νωρίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είχε αποφασίσει να διατηρήσει σταθερά τα τρία κύρια επιτόκια της Ευρωτράπεζας.


Αμοργός: Η σύντροφος του αγνoούμενου αστυνομικού κατηγορεί τις Ελληνικές αρχές και δηλώνει «απόλυτα αηδιασμένη» (Video)

854a44ab123b4780921f68f8d954d39c

Αμοργός: Η σύντροφος του αγνoούμενου αστυνομικού κατηγορεί τις Ελληνικές αρχές και δηλώνει «απόλυτα αηδιασμένη» (Video)

«Θα μείνω στην Ελλάδα όσο χρειαστεί για να βρω την αγάπη της ζωής μου» τόνισε…

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές: Ψήφισαν Λατινοπούλου και Βελόπουλο για να τιμωρήσουν τον Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές: Ψήφισαν Λατινοπούλου και Βελόπουλο για να τιμωρήσουν τον Μητσοτάκη

To 90% αυτών που ψήφισαν την Αφροδίτης Λατινοπούλου, το έκανε γιατή θέλησε να στείλει μήνυμα…

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Κασσελάκη και Κούγια για τον «άντρα» Λύτρα: Η προκλητική αναφορά στον Τάιλερ

InCollage 20240618 153810678

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Κασσελάκη και Κούγια για τον «άντρα» Λύτρα: Η προκλητική αναφορά στον Τάιλερ

«Προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να στείλουμε τους Κούγιες αυτού του τόπου στο χρονοντούλαπο…