Newsroom

Newsroom

Ντράγκι: "Πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς χρέους από την ΕΚΤ"

Σε μια πρωτοφανή κίνηση αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βαριά κρίση που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη…

Σε μια πρωτοφανή κίνηση αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βαριά κρίση που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων απεριόριστης αξίας και διάρκειας ενός έως τριών ετών. Μάλιστα οι αγορές θα γίνονται στη δευτερογενή αγορά χρέους.

Η απόφαση αυτή καταδεικνύει με τον πλέον εμφανή τρόπο ότι η συνταγή λιτότητας που ακολουθείται μέχρι στιγμής είναι αδιέξοδη. Σημαντικότερο στοιχείο του προγράμματος είναι οι προϋποθέσεις (conditionality) που θα συνοδεύουν τις επενδύσεις στους τίτλους ενός μέλους της ευρωζώνης από πλευράς ΕΚΤ. Όπως υπογραμμίζει ο Ντράγκι, κάθε κράτος που θα δέχεται βοήθεια θα πρέπει παράλληλα να υπάγεται σε ένα πλήρες ή προσωρινό πρόγραμμα βοήθειας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης (EFSF και ESM), με «επιζητούμενη» συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιπλέον, το εκάστοτε πρόγραμμα προσαρμογής πιθανότατα θα συνοδεύεται από αγορές ομόλογων στην πρωτογενή αγορά από τους μηχανισμούς. Ο EFSF είναι το προσωρινό ταμείο βοήθειας και αναμένεται να αντικατασταθεί από τον μόνιμο ESM, εφόσον ο τελευταίος κριθεί νόμιμος από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στις 12 Σεπτεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κράτη που έχουν ήδη υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, θα μπορούν να λάβουν βοήθεια στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ, εφόσον μπορέσουν να επιστρέψουν στις αγορές.

Ο Ντρράγκι στάθηκε ακόμη και στο μη αναστρέψιμο του ευρώ, ενώ έστρεψε παράλληλα τα βέλη του στις αγορές. . «[Οι αγορές ομολόγων] θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη σοβαρή παραμόρφωση που υπάρχει στις αγορές κρατικού χρέους » λόγω «των αβάσιμων φόβων από την πλευρά επενδυτών για την αναστρεψιμότητα του ευρώ σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «
«το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο».

Ωστόσο, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν αμέλησε να κρούσει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης, τονίζοντας δηκτικά πως προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ «οι πολιτικοί πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα» που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ένωσης.

Τέλος, ο επικεφαλής της Ευρωτράπεζας έστεψε το βλέμμα του στους επικριτές του προγράμματος, οι οποίοι είχαν κατηγορήσει τη Φρανκφούρτη πως με αυτή την πρωτοβουλία υπερβαίνει την εντολή της.

«Είμαστε εντός της εντολής μας να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών», σχολίασε λιτά ο κ. Ντράγκι, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η αγορά ομολόγων είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος για την ΕΚΤ ώστε να διαβεβαιώσει τη συγκράτηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Νωρίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είχε αποφασίσει να διατηρήσει σταθερά τα τρία κύρια επιτόκια της Ευρωτράπεζας.


Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.