Ντόρα Μπακογιάννη για Ικαρία: Οι υπεύθυνοι του ταξιδιού δεν προστάτευσαν τον Μητσοτάκη

Ατομική ευθύνη έχουν μόνο οι πολίτες. Οι πρωθυπουργοί έχουν επιτελεία.  

NewsRoom 08/02/2021 | 18:28

Με αφορμή το πολυσυζητημένο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία– πολυσυζητημένο στα κοινωνικά δίκτυα και όχι στα τηλεοπτικά κανάλια που επιμελώς φρόντισαν να χαϊδέψουν για ακόμη μια φορά την εγκληματική συμπεριφορά του πρωθυπουργού- γίναμε μάρτυρες ακόμη μιας δήλωσης που προσπαθεί να καλύψει τα όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο. Αυτή τη φορά η Ντόρα Μπακογιάννη φρόντισε να μας πληροφορήσει πως για το φιάσκο της κυβέρνησης δεν ευθύνεται ο πρωθυπουργός, αλλά το επικοινωνιακό του επιτελείο που δε φρόντισε να τον προστατεύσει από το φιάσκο.  

«Η άποψή μου είναι ότι σ’ ένα πάρα πολύ μικρό νησί όταν έρχεται ο πρωθυπουργός της χώρας, υπάρχει ένας λογικός ενθουσιασμός των ανθρώπων, οι οποίοι τον πλησιάζουν. Κατά την άποψή μου, οι άνθρωποι που είχαν την ευθύνη της επίσκεψης θα έπρεπε πάντα να έχουν στο μυαλό τους ότι η εικόνα μετράει πάρα πολύ και να λάβουν τα μέτρα τους, να προστατέψουν τον πρωθυπουργό. Αυτό δεν έγινε και από ’δω και πέρα θα γίνεται», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Την ίδια ώρα, πολίτες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα δεκάδων ευρώ, ο πληθυσμός της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ανεργίας ή αναστολής εργασίας λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι ακόμη ένα αχαρτογράφητο χαομένο πεδίο για την επιστημονική κοινότητα που δεν έχει προλάβει ακόμη να μετρήσει το πόσο επιβαρύνθηκε η ψυχική υγεία αυτό τον ένα χρόνο. Με λίγα λόγια, ζούμε έναν ολόκληρο χρόνο αντιμετωπίζοντας μια πανδημία, χωρίς ξεκάθαρες οδηγίες, ανασφαλείς και μετέωροι, ανάμεσα στην επαναλαμβανόμενη ενοχοποίηση της ίδιας μας της ύπαρξης και της ατομικής ευθύνης που χρεωνόμαστε, και στον εμπαιγμό των κυβερνητικών στελεχών.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχονται δηλώσεις στελεχών της ΝΔ οι οποίες προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις κυβερνητικές παλινωδίες, αυτή τη φορά στην Ικαρία. 

'Ετσι, μάθαμε από τον οικοδεσπότη της παραθαλάσσιας κατοικίας στην οποία φιλοξενήθηκε ο πρωθυπουργός, κ. Στεφανάδη, πως αν και η εστίαση είναι κλειστή με τα εστιατόρια να αγοράζουν το ένα λουκέτο μετά το άλλο, το πρόχειρο γεύμα στο σπίτι του ήταν απολύτως ασφαλές, παρά τα 40 συγκεντρωμένα άτομα, αφού γινόταν χρήση μασκών στο μεσοδιάστημα.  

Ακούσαμε τον Άδωνι Γεωργιάδη να φωνάζει πως δεν υπήρχε καμιά παραβίαση των περιοριστικών μέτρων στο γεύμα της Ικαρίας, αφού σύμφωνα με τον υπουργό δεν τίθεται κανένα υγειονομικό  θέμα σε αυτή την περίπτωση, και προφανώς κανένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας γιατί ο πρωθυπουργός ανέβηκε για το γεύμα μόνο για 10 λεπτά. Συνεπώς, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης παίρνει πάνω από δέκα λεπτά να εξαπλωθεί ο ιός και οι λοιμωξιολόγοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται (;)

Και αφού πληροφορηθήκαμε πως ο ιός δεν κολλάει αν δεν περάσουν 10 λεπτά, ακόμη και αν υπάρχουν 40 άτομα σε ένα σπίτι, μάθαμε και από τον Μάκη Βορίδη πως ο ιός δεν κολλάει όταν εκδηλώνεται και αγάπη μαζί με τα σταγονίδια. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, «όταν εμφανίζεται πολιτικός, μάλιστα του διαμετρήματος και της εμβέλειας του συγκεκριμένου πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος - τι να κάνουμε τώρα, και τον σέβεται και τον αγαπά ο ελληνικός λαός, θα υπάρχουν αναπόφευκτα ό,τι μέτρα και να πάρεις κάποιες εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπό του». 

Η ατομική ευθύνη βαραίνει όλους και όλες λοιπόν, όχι μόνο ηθικά, αλλά και οικονομικά, αφού είτε συμμορφώνεσαι, είτε καταλήγεις να πληρώνεις 300 ευρώ τουλάχιστον και να χαρακτηρίζεσαι ανεύθυνος που δεν προστατεύει το κοινωνικό σύνολο και τον διπλανό του. Χαρακτηρίζεσαι ανεύθυνος και εγκληματίας τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τα Μέσα. Στιγμές ανεμελιάς στην Πάρνηθα ή πολυπληθή γεύματα με το παρεάκι σου στην Ικαρία μπορείς να έχεις μόνο αν είσαι πρωθυπουργός ή κυβερνητικό στέλεχος. Εκεί δεν υπάρχει η ατομική ευθύνη ούτε του πολίτη, ούτε του πολιτικού που ισχυρίζεται πως μπορεί να προστατεύσει μια ολόκληρη χώρα από μια πανδημία. Εκεί, σύμφωνα και με την Ντόρα Μπακογιάννη, υπάρχει μόνο η συλλογική ευθύνη των αυλικών που δε σε προστάτευσαν.