Ντομπρόφσκις: Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια απόφαση που αφορά το κάθε κράτος

Σαφής η τάση πως η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

NewsRoom 28/01/2019 | 07:28

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των τριών προγραμμάτων προσαρμογής η χώρα έχει εφαρμόσει μια μεγάλη μεταρρυθμιστική ατζέντα, έγιναν μεταρρυθμίσεις που βοήθησαν να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και οι βάσεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία τώρα αναπτύσσεται.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των επαφών στην Αθήνα των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο αρμόδιος της Επιτροπής για το ευρώ και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόνισε ότι στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, η Ελλάδα έπιασε τους στόχους για το 2018 και το ίδιο αναμένεται να κάνει και φέτος. Επίσης, επισημαίνει ότι είναι σαφής η τάση πως η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Υπογραμμίζει όμως ότι η Ελλάδα έχει μείνει εκτός αγορών εννέα χρόνια και η επιστροφή σε αυτές είναι μια «λεπτή άσκηση» που δεν αφήνει περιθώρια ούτε για «ελιγμούς», ούτε για «λάθη».

"Γι' αυτό τονίζω ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στη συμφωνημένη πορεία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει με επιτυχία στις αγορές. Έτσι θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η χώρα στέκεται στα πόδια της", επισημαίνει.

Όσον αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις σημειώνει: "Είναι μια απόφαση που ανήκει στα κράτη-μέλη. Αυτό που εμείς αξιολογούμε είναι οι πιθανές επιπτώσεις στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όπως κάνουμε με όλα τα κράτη μέλη, έτσι και στην περίπτωση της Ελλάδας, επισημαίνουμε ότι η εξέλιξη των μισθών θα πρέπει να συμβαδίζει με την εξέλιξη της παραγωγικότητας".

Αναφορικά με τις επαφές της αποστολής των θεσμών με το κυβερνητικό επιτελείο στην Αθήνα, σημείωσε: "Σε γενικές γραμμές, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά στο δημοσιονομικό πεδίο. Η Ελλάδα έχει πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2018 και ο προϋπολογισμός του 2019 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος και φέτος. Αυτή τη φορά η αποστολή των θεσμών επικεντρώθηκε στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, στα μέτρα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς και σε άλλους τομείς μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν, επίσης, μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία υλοποίησης, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση της ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, το κτηματολόγιο και οι ιδιωτικοποιήσεις. Όλοι αυτοί οι τομείς παρακολουθούνται και θα γίνει αποτίμηση στην έκθεση προόδου το Φεβρουάριο".